Juleskinke har i grunn ikke noe spesielt med julen å gjøre, annet enn navnet «juleskinke», dette er i utgangspunktet da lettsaltet og røkt skinkestykke. Du vil mest sannsynligvis finne varianter av dette i butikken gjennom hele året under navn som blant annet påskeskinke og sommerskinke. Om det er noen vesentlig forskjell mellom disse produktene, det kan jeg helt ærlig talt ikke si noe på og har vel heller ikke funnet noen merkbar forskjell.
Man kan få juleskinke i forskjellige varianter både kokt og ukokt og med og uten svor. Den ferdigkokte varianten vil fungere ypperlig om du ønsker å bruke det som pålegg eller vil ha en rask middag i en hektisk hverdag. Og skal man servere juleskinken som måltid, som her, anbefaler jeg å skjære skivene mellom 0,5 – 1 cm tykke.
Ønsker du en forholdsvis rask hverdagsmiddag som får deg i julestemning? Da anbefaler jeg på det høyeste å prøve denne retten sammen med en ferdigkokt juleskinke.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Juleskinke
- 800 g juleskinke (200 – 250 g per pers.), ukokt eller kokt
- 700 g mandelpoteter
- 300 g rosenkål
- 50 g tranebær, kan sløyfes
Kålrot- og rødbetstappe
- 1 liten kålrot (300 g), skrelt, i terninger
- 150 g rødbeter, skrelt, i terninger
- 3 ss smør
- 1 dl fløte
- salt og pepper
Saus
- 4 ss smør
- 4 ss hvetemel
- 3 dl kjøttkraft, storfe
- 1 dl fløte
- 1 ss worcestersaus
- 1 ss soyasaus
- 1 ss dijonsennep
- 1/2 ts pepper
Fremgangsmåte
- Om du skal tilberede en ukokt juleskinke anbefaler jeg at du starter med dette først, da den må trekke i 1,5 – 2,5 timer, avhengig av størrelse. Legg juleskinken i en kjele og hell over tilstrekkelig med vann til å dekke juleskinken helt, pluss litt til. Juleskinken er ferdig når kjernetemperaturen er kommet til 70 grader, så ta den gjerne ut litt før. Koker du under lokk vil mindre vann fordampe.
- Skal du derimot tilberede en ferdigkokt juleskinke kan du gjerne bare varme ovnen til 220 grader og starte på tilbehøret. Skjær ferdigkokt juleskinke i 0,5 – 1 cm tykke skiver og pakk den inn i aluminiumfolie. Legg de i en ildfast form og la de varme seg i ovnen i 30 – 40 minutter. Du kan eventuelt droppe aluminiumfolien og senke temperatur til 200 grader og varme den i 20 – 30 minutter.
- Skrell 1 liten kålrot og 150 g rødbeter. Kutt kålrot og rødbeter i terninger og ha de over i en kjele med vann. Om ønskelig tilsetter du en klype salt i vannet. La dette koke til kålrot- og rødbetbitene er møre.
- Gjør klar en kjele for 700 g mandelpoteter. La potetene koke i 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, men pass veldig på da disse potetene er veldig skjøre og kan lett kokes i stykker. Ta kjelen av platen og la potetene stå til de blitt ferdigkokt. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen til resterende vann har fordampet. La potetene hvile under ett kjøkkenhåndkle eller lokk til servering.
- Finn frem en kjele til sausen og lag en jevning av 4 ss smør og 4 ss hvetemel. La denne jevningen surre til den har fått en «nøttebrun» farge, før du gradvis tilsetter en blanding av 3 dl kjøttkraft og 1 dl fløte og under omrøring. Start med å tilsette 1/3 av blandingen, rør rundt og la sausen tykne. Gjenta dette til du har hatt oppi hele blandingen.
- Rør inn 1 ss worcestersaus, 1 ss soyasaus, 1 ss dijonsennep og 1/2 ts pepper.
- Ha 300 g rosenkål i en kjele med lettsaltet vann og la de koke i 3 – 4 minutter.
- Når kålroten og rødbetene er blitt møre, heller du av vannet og moser de sammen med 3 ss smør. Tilsett 1 dl fløte gradvis mens du rører kraftig rundt til du har fått ønsket konsistens. Ønsker du en mer puré-aktig konsistens kan du bruke en stavmikser eller blender. Smak til med salt og pepper.
- Om du ikke ønsker å bruke tranebær kan du også servere sammen med tyttebærsyltetøy.