Gå til innhold
13/06/2018

Enkel julewok med klementinsaus

Publisert: av

I julen ender man ofte opp med diverse rester etter mange hyggelig måltider. Hvorfor ikke slenge de sammen og lage en smakfull julewok med en herlig klementinsaus?

Juleskinken som jeg brukte i Kokt juleskinke med kålrot- og rødbetstappe smaker godt når det stekes i panne. Og ikke minst gjør den seg ekstra godt akkurat i denne woken, hvor den får godt selskap av andre velkjente juleingredienser som rødkål, kålrot og rosenkål.

Ingredienser | Julewok med klementinsaus

For mange og meg selv inkludert er klementiner en selvfølge til jul, og man kan nesten si våge seg å si at det ikke har blitt jul uten at klementinene har kommet i hus. Få ting får en i god julestemning som lukten av nyskrelte klementiner.

Klementiner har også en lei tendens til å skape litt diskusjon blant folk da man til stadig blir uenig om det heter mandarin eller klementin. I utgangspunktet er det veldig enkelt å kunne svare på dette, da mandarinen i grunn ikke har vært å finne i norske butikker siden slutten av 1960-tallet. Til min forundring snublet jeg over mandariner under en julehandel i fjor, så helt sikker kan man ikke være.

Selv om det nå er mulig å få tak i mandarin i enkelte norske butikker, vil jeg tro at du mest sannsynligvis spiser klementin hvis du blir tilbudt en liten oransje frukt i julen, da det importeres rund 27.000 tonn av denne frukten årlig til Norge.

Closeup | Julewok med klementinsaus

Wok-retter er en fantastisk ting, ikke bare smaker det godt, men det er en fantastisk måte å få i seg haugevis med herlige grønnsaker. Noen er nok litt bekymret i forhold til saltmengden i mange av disse asiatiske wok-rettene, men man kan fint justere dette ned ved å benytte salt-reduserte soyasauser. Kikkoman har en variant med en grønn kork med nesten halvparten av saltinnholdet til den vanlige med rød kork. De har også en glutenfri variant som også inneholder litt mindre salt, men dette er bare rundt 2 g per 100 ml mindre.

Når det kommer til krydring av disse rettene pleier jeg som oftest ikke å tilsette noe ekstra salt, da det som oftest er nok salt i ingredienser som blant annet soyasaus, kraft og fiskesaus.

Julewok med klementinsaus

Beregnet for 4 personer

Ingredienser

Nudler

 • 300 g broad noodles (brede nudler), jeg bruker nudler fra Bali Kitchen som er å få tak i i diverse «Asia butikker».

Julewok

 • 400 – 500 g juleskinke, delt i tynne strimler
 • 1 bit fersk ingefær (ca. 2 cm x 2 cm), finhakket
 • 1 rød chili, finhakket
 • 1 gul løk, delt i tynne strimler
 • 100 g rosenkål, delt i to
 • 100 g aspargesbønner, endene kuttet av
 • 4 vårløk, i tynne skiver
 • 1/4 liten kålrot, delt i tynne staver
 • 1/4 liten rødkål, delt i tynne strimler
 • 1/3 gul paprika, delt i tynne strimler
 • 1/3 rød paprika, delt i tynne strimler
 • olje til steking

Klementisaus

 • 4 klementiner, saften fra 4 og skallet fra 2
 • 5 ss sukker
 • 5 ss eddik, 7 %
 • 2 ts soyasaus
 • 1 ts sesamolje
 • 2 ts maisenna, rørt ut i 4 ss kaldt vann

Fremgangsmåte

 1. Start med å finhakke 1 rød chili og 1 bit fersk ingefær. Ønsker du å få en litt mildere rett fjerner du frøene før du finhakker chilien. Gjør dette ved å kutte av enden på chilien ved stilken, plasser chilien mellom hendene, over en skål og gni/ rull chilien, slik at frøene løsner og faller ned i skålen.
 2. Del 400 – 500 g juleskinke i tynne strimler.
 3. Del 100 g rosenkål i halve biter, er de ekstra store anbefaler jeg å dele de i kvarte biter.
 4. Finn frem 100 g aspargesbønner, kutt av endene på aspargesbønnene og del de i to slik at de blir kortere.
 5. Rens 1/4 liten kålrot og kutt den i tynne staver.
 6. Strimle en 1/4 liten rødkål.
 7. Kutt 4 vårløk i skiver, spar gjerne noe av den mørkegrønne delen til garnityr.
 8. Del 1 gul løk i tynne strimler. Jeg like å gjøre dette ved å kutte av endene på løken roten og toppen av løken for så å dele løken i to, fra topp til bunn. Deretter skreller jeg av det ytterste laget på løken. Deler løken videre i kvarte biter og starter å kutte løken fra den tykkeste delen og innover. Når løken begynner å stå litt ustødig legger jeg løken ned, slik at den største flaten ligger mot skjærefjølen og starter å kutte fra den tykkeste delen igjen. Gjentar om nødvendig.
 9. Skjær 1/3 gul paprika og 1/3 rød paprika i tynne strimler.
 10. Start å lage klementinsausen ved å rive skallet fra 2 klementiner. Ta deretter og press saften fra de 2 klementinene du rev skallet fra og de 2 resterende klementinene.
 11. Bland saften fra 4 klementiner sammen med 2 ts soyasaus og 1 ts sesamolje. Rør godt.
 12. Finn frem en liten kjele og ha oppi revet skall fra 2 klementiner og 5 ss sukker. La dette frese i rundt 1 minutt, før du tilsetter 5 ss eddik. Fres videre i 1 – 2 minutter til eddiken har fordampet.
 13. Hell over klementinsaft-blandingen og la det få ett oppkok. Når det koker tilsetter du 2 ts maisenna rørt ut i 4 ss kaldt vann. La det koke videre i 2 -3 minutter til sausen tykner. Tilsett litt vann om sausen blir for tykk.
 14. Start med å ha litt olje en i en wok og varm opp til medium/ høy varme.
 15. Finn frem en kjele med vann og varm opp til koking av nudler.
 16. Ha i ingefær og rød chili og la dette frese i 1 minutt før du tilsetter løk, vårløk og juleskinke. La dette frese i 2 – 3 minutter.
 17. Tilsett rosenkål, aspargesbønner, kålrot og rødkål. Bland godt og stek videre i 2 – 3 minutter. Pass på at du vender godt om på ingrediensene i woken mens du steker dette.
 18. Ha oppi rød og gul paprika. La steke videre i 1 -2 minutter, før du heller over klementinsausen og blander denne godt inn. La alt koke videre i 2 – 3 minutter.
 19. Tilsett 300 g broad noodles i kjelen med vann og kok etter anvisning på pakken.
 20. Dryss litt av vårløken du sparte på over woken før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook