Gå til innhold
13/06/2018

Medisterkaker med blåbærglaserte kålrotbiter og tranebærsaus

Publisert: av

Medisterkaker hører for meg julen til, men kan for all del nytes utenom også. Men det skal sies at rundt juletider er tilgangen på medisterdeig en del bedre enn resten av året. Det er kanskje også ønskelig å slenge i litt ekstra godt krydder i høytiden for å virkelig trylle frem julestemningen i maten.

Visste du forresten at navnet medister kommer fra «med ister»? Ordet ister har norrønt opphav fra ordet istr og er betegnelsen på innvollsfett. Det høres kanskje ikke så appetittlig ut, men man kan glede seg over at en bruker større deler av dyret ved å benytte seg av dette. Og som med alt annet er det jo fint å vite hva man faktisk får i seg.

Blåbærglaserte kålrotbiter | Medisterkaker med blåbærglaserte kålrotbiter og tranebærsaus

Bær er morsomt å jobbe med spesielt de bærene med kraftig farge som for eksempel blåbær og tranebær som jeg har brukt i denne retten. Tranebær er ikke det som er mest vanlig som tilbehør til kjøtt i Norge, men er populært som tilbehør i Amerika. Da spesielt til «thanksgiving»-kalkunen. Siden tranebær har en veldig syrlig smak, mye likt tyttebær passer denne sausen perfekt til de fleste retter hvor man ville ha servert tyttebærsyltetøy.

I Norge er vi kanskje mer vant med å få tranebær servert flytende, i form av en cosmopolitan på byen enn i sausform. Mye av dette skyldes nok at det rett og slett ikke er lett å få tak i ferske tranebær i butikken, selv om mange av butikkene reklamerte for dette under årets «thanksgiving»-feiring i år.

Medisterkaker med blåbærglaserte kålrotbiter og tranebærsaus

Oppskriften er beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Poteter

  • 500 g mandelpoteter

Medisterkaker

  • 500 g medisterdeig
  • 1,5 dl fløte
  • 1 egg
  • 2 ss potetmel
  • 2 ts salt
  • 1/2 ts muskat, nyrevet
  • 1/2 ts ingefær, malt tørr
  • 1/2 ts nellik, malt tørr
  • 1/2 ts sort pepper
  • smør til steking

Blåbærglaserte kålrotbiter

  • 1 liten kålrot, i terninger
  • 150 g blåbær
  • 1 ts sukker
  • smør til steking

Tranebærsaus

  • 250 g tranebær, ferske
  • 150 g sukker
  • revet skall fra 1/2 appelsin

Fremgangsmåte

  1. Start med å finne frem en kjele til potetene. Ha 500 g mandelpoteter i en kjele med vann og kok opp. La potetene koke i 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, men pass veldig på da disse potetene er veldig skjøre og kan lett kokes i stykker. Ta kjelen av platen og la potetene stå til de blitt ferdigkokt. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen til resterende vann har fordampet. La potetene hvile under ett kjøkkenhåndkle eller lokk til servering.
  2. Forvarm ovnen til 200 grader celcius over og undervarme.
  3. Bland sammen 500 g medisterdeig sammen med 1 egg og 2 ts salt. Kna dette godt sammen til du får en fast og seig masse.
  4. Riv oppi 1/2 ts muskat. Tilsett 1/2 ts ingefær, 1/2 ts nellik og 1/2 ts sort pepper. Bland dette godt inn.
  5. Tilsett 1,5 dl fløte litt og litt av gangen til du føler at deigen har fått en passe grei konsistens og er lett å forme.
  6. Finn frem en skje og begynn å forme medisterkakene fra deigen. Om du har litt problemer med å få de fine og runde kan du væte skjeen i litt vann ved behov.
  7. Stek medisterkakene i en stekepanne med smør på medium/ høy varme til de får en fin gyllen overflate. Når de har fått en fin overflate, legger du de over i en ildfast form.
  8. Når du er ferdig med å steke alle medisterkakene, setter du de inn i forvarmet ovn og lar de steke videre i 5 – 10 minutter avhengig av størrelse og forhåndsteking. Sjekk inniblant om de er gjennomstekte.
  9. Skrell og kutt 1 liten kålrot i terninger. Ha litt smør i en kjele og varm den opp til medium varme, tilsett kålrotterningene og la de steke seg fine og gylne. Rør rundt inniblant.
  10. Når kålroten begynner å nærme seg møre, tilsett 150 g blåbær og 1 ts sukker i kjelen med kålroterningene og rør rundt til de fleste av blåbærene har blitt knust og kålroten har fått en fin lilla farge.
  11. Ha 250 g tranebær i en liten kjele og varm opp. Rør godt under oppvarming og prøv å knus mest mulig av bærene. Når bærene begynner å bli myke, kan du bruke en stapper og knuse bærene slike at du frigjør saften. Tilsett 150 g sukker og revet skall fra 1/2 appelsin og la det koke til sukkeret har løst seg opp og sausen begynner å tykne. Sil sausen igjennom en sil, slik at du fjerner det meste av skallrestene.
  12. Server medisterkakene sammen med mandelpoteter, blåbærglaserte kålrotbiter og tranebærsaus.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook