Gå til innhold
13/06/2018

Bayonneskinke med kålrotstappe og løksaus

Publisert: av

Kokt bayonneskinke servert med kålrotstappe og løksaus er for meg noe av det beste som finnes og noe jeg pleier å servere i løpet av julen. Ikke bare er dette veldig enkelt men den har en helt fantastisk og saftig smak.

Når man koker bayonneskinke får man en kraft som passer helt ypperlig til denne løksausen. Så det å koke bayonneskinken selv er noe jeg absolutt anbefaler. Løksausen som er både litt søt og syrlig passer helt perfekt til den litt salte og røkte smaken i bayonneskinken.

Bayonneskinke med kålrotstappe og løksaus

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Poteter

  • 500 g mandelpoteter

Bayonneskinke

  • 600 g saltet og røkt bayonneskinke, rå

Kålrotstappe

  • 1 kålrot (ca. 1 kg), i biter
  • 25 g smør
  • 1 dl melk
  • 5 ss kraft, fra koking av bayonneskinken
  • 1/2 ts muskat, revet
  • salt og pepper

Løksaus

  • 2 gule løk, finhakket
  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 2 ts sukker
  • 5 dl kraft, fra koking av bayonneskinken
  • 2 ts eddik 7 %
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Bayonneskinke kommer normalt med en ytre emballasje og indre emballasje. Den innerste posen er beregnet for å bruke til koking av bayonneskinken, så det er viktig at du ikke kutter hull i denne når du fjerner den ytterste emballasjen. Fjern den ytre emballasjen og legg 600 g bayonneskinke med den indre emballasjen intakt i en kjele.
  2. Hell over nok vann til å dekke hele bayonneskinken og litt til, gi vannet ett oppkok og skru ned platen slik at du har en temperatur på rundt 85 grader celcius og la det trekke i rundt 1,5 time.
  3. Når bayonneskinken begynner å nærme seg ferdig, finn frem en kjele til potetene. Ha 500 g mandelpoteter i en kjele med vann og kok opp. La potetene koke i 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, men pass veldig på da disse potetene er veldig skjøre og kan lett kokes i stykker. Ta kjelen av platen og la potetene stå til de blitt ferdigkokt. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen til resterende vann har fordampet. La potetene hvile under ett kjøkkenhåndkle eller lokk til servering.
  4. Skrell og del 1 kålrot i biter. Ha de i en kjele med vann og kok til de er møre.
  5. Ta ut bayonneskinken, fjern posen og la den hvile frem til du skal servere den.
  6. Finhakk 2 gule løk og fres de i 2 ss smør til den er blitt myk og blank, rør inn 2 ss hvetemel og 2 ss sukker. La dette steke raskt i 1 – 2 minutter før du forsiktig rører inn 5 dl kraft. La sausen putre på svak varme i rundt 10 minutter. Rør litt rundt inniblant. Smak til med eddik, salt og pepper.
  7. Når kålrotbitene har blitt møre, hell av vannet. Ha i 25 g smør og bruk en stapper til å mose kålrotbitene raskt. Tilsett 1 dl melk gradvis mens du bruker en stavmikser til å kjøre kålroten til en fin purè . Til slutt har du oppi 1/2 ts revet muskat og 5 ss kraft. Smak til med salt og pepper.
  8. Skjær bayonneskinken i skiver og server sammen med, poteter, kålrotstappe og løksaus.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook