Gå til innhold
13/06/2018

Torsk med gulrøtter og persillesmør

Publisert: av

Hva folk spiser på julaften varierer fra hjem til hjem, selv om de soleklare vinnerne er ribbe og pinnekjøtt er det noen som sverger til fisk denne dagen. Og hvorfor ikke torsk? Rundt to prosent to prosent av Norges befolkning sier de spiser torsk på julaften. Men jeg vil tro at  langt over halvparten av oss spiser torsk minst en gang i løpet av julen.

Closeup | Torsk med gulrøtter og persillesmør

Denne oppskriften er det jeg vil kalle den klassiske torskemiddagen hvor torsken blir trukket i lettsaltet vann og serveres sammen med kokte poteter og gulrøtter og smeltet smør.

Torsk med gulrøtter og persillesmør

Ofte gjør man det kanskje litt ekstra stas i julen og velger å gå for fersk torsk. En ting er iallefall sikkert, torsk blir aldri feil.

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

 • 800 g torsk, kotelettskiver
 • 700 g mandelpoteter
 • 5 store gulrøtter, delt i staver
 • 100 g smeltet smør
 • 50 g persille, finhakket
 • 2 ss salt

Fremgangsmåte

 1. Start med å finne frem en kjele til potetene, da dette er det som kommer til å ta lengst tid ved denne retten. Ha 700 g mandelpoteter i en kjele med vann og kok opp. La potetene koke i 5 – 10 minutter avhengig av størrelse, men pass veldig på da disse potetene er veldig skjøre og kan lett kokes i stykker. Ta kjelen av platen og la potetene stå til de blitt ferdigkokt. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen til resterende vann har fordampet. La potetene hvile under ett kjøkkenhåndkle eller lokk til servering.
 2. Ha vann i en kjele og tilsett 2 ss salt og kok opp. Pass på at det er tilstrekkelig med vann til å dekke torsken helt. Mengden salt er avhengig av hvor mye vann man bruker. En generell huskeregel er 2 ss salt per 1 l vann. Men dette er smak og behag så prøv deg litt frem til du kommer frem til din personlige preferanse.
 3. Når vannet til torsken har kokt opp skrur du ned temperaturen til rett under kokepunkt og senker 800 g torsk forsiktig ned i vannet. Pass på at vannet ikke koker etter at du har tilsatt torsken. La torsken trekke i 5 – 10 minutter avhengig av tykkelse. Man kan lett sjekke om torsken er ferdig ved å se om beinet løsner fra kjøttet og om kjøttet «flaker» når man trykker lett på den.
 4. Mens du venter på at torsken skal trekke seg ferdig, skreller du og deler opp 5 store gulrøtter i staver. Som oftest er kvarte staver helt ok serveringsstørrelse. Ha de i en kjele med vann og kok opp. Koketid varier veldig i forhold til størrelse på bitene, men normalt sett vil jeg si 3 – 5 minutter. Smak deg gjerne frem underveis, de bør gjerne ha litt hold igjen og ikke bli helt myke.
 5. Smelt 100 g smør i en liten kjele. Finhakk 50 g persille og rør det inn i smøret før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook