Svinekjøtt er mye mer en bacon og ribbe, og kan være ett fantastisk stykke kjøtt om tilberedt riktig. Dessverre opplever nok mange at renskåret svinekjøtt, da spesielt biffstykkene kan oppleves som noe tørre. Siden det er så lite fett på disse stykkene er det fort gjort at kjøttet blir for mye stekt. Stykker som svinebiff smaker også best rett fra pannen, grillen eller ovnen, så ikke la den hvile for lenge på benken før servering.
Nå har kanskje ikke svinekjøtt fått det beste rykte på seg for å være det sunneste kjøttet å velge, men det har vi kanskje bacon, pølser og ribbe og takke for, da dette er stykker med en del fet. Renskårede produkter derimot som blant annet indrefilet, ytrefilet og flatbiff inneholder ofte ikke mer enn 2 – 5 % fett.
Med hjelp fra godt tilbehør som pastinakkpuré, herlig salsa og frisk og syrlig grapefruktsaus, kan man uproblematisk gjøre svinebiffen til helten av middagsbordet.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Svinebiff
- 700 g svinebiff
- salt og pepper
- olje til steking
Pastinakkpuré
- 800 g pastinakk
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1,5 dl kremfløte
- 2 ss smør
- salt og pepper
Mango- og avokadosalsa
- 1 avokado, i terninger
- 1/2 mango, i terninger
- 1/2 grønn paprika, i små biter
- 1/2 rød løk, finhakket
- 2 tomater, i terninger
- 2 ts olivenolje
- salt
Grapefruktsaus
- 2 dl grapefruksaft (ca. 1 stor grapefrukt), ferskpresset
- 1/2 dl sukker
- 2 sjalottløk, finhakket
- 25 g smør
- 1/2 ts hvit pepper
Fremgangsmåte
- Start med å skrelle 800 g pastinakk, om det viser seg at kjernen på pastinakken virker hard og trevlete, fjern denne før du deler pastinakken i mindre biter. Kok opp vann og ha i pastinakken. La denne koke i 15 – 20 minutter, til den har blitt helt mør.
- Rens og finhakk 2 sjalottløk, ha de i en kjele sammen med 25 g smør, varm opp til medium/ lav varme. Stek løken til den har blitt nesten gjennomsiktig. Press ut saften ut av 1 grapefrukt. Ha dette oppi kjelen sammen med 1/2 dl sukker og 1/2 ts hvit pepper. Skru opp til medium/ høy varme og gi det ett lite oppkok før du skrur ned til medium varme og lar det koke i 10 – 15 minutter til den har redusert til 1/2 væske. Når sausen har tyknet siler du sausen for å fjerne løkbitene.
- Rens og del 1 avokado i små terninger. Del 1/2 mango i terninger, 1/2 grønn paprika i små biter og 2 tomater i terninger. Finhakk 1/2 rød løk.
- Bland sammen avokado, mango, grønn paprika, tomater og rød løk i en liten bolle og smak til 2 ts olivenolje og salt. Sett kjølig til salsaen skal serveres.
- Hell av vannet av pastinakken og mos pastinakken lett, tilsett 2 ss smør og knus inn 2 fedd hvitløk. Bland inn 1,5 dl kremfløte under gradvis omrøring til en fluffy konsistens. Smak til med salt og pepper.
- Tørk av 700 g svinebiff med ett kjøkkenpapir og gni salt og pepper godt inn på begge sider. Ha litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Stek i 2 – 3 minutter til du har fått en fin stekeskorpe og skru ned temperaturen ned til medium/ lav og stek videre i 3 – 4 minutter til kjøttet har blitt helt gjennomstekt.
- Server svinebiff sammen med pastinakkpuré, mango- og avokadosalsa og grapefruktsaus.