Gå til innhold
13/06/2018

Lasagne med sopp og skinke

Publisert: av

Visste du at lasagnen ble introdusert i Norge rundt 80-tallet? Før dette var det svært få som i det hele tatt visste hva lasagne var. Men det tok ikke lang tid før lasagnen inntok de norske hjem og ble en solid favoritt både hos store og små, spesielt til helgekosen. Personlig kan jeg huske å ha vokst opp store deler av 90-tallet med lasagne på lørdagsmenyen.

Closeup | Lasagne med sopp og skinke

Den norske lasagnen vi er vant med, og som ofte selges som ferdigpakker i butikken, er basert på en form for bolognesesaus og béchamelsaus. Tradisjonelt sett trenger ikke lasagne nødvendigvis inneholde kjøtt i det hele tatt og kan lages med artisjokk eller sopp. Den lages også med oksekjøtt, som vi er vant med og kan også lages med svinekjøtt. Det er heller ikke noe i veien for å blande sammen disse variantene, slik som det er gjort i denne oppskriften, med skinke og sopp.

Lasagne med sopp og skinke

Beregnet for 4 – 6 personer

Ingredienser

Fyll

 • 12 lasagneplater (avhenger av størrelse på form, 12 plater er beregnet for 4 lag med 3 plater)
 • 600 g sjampinjong, skivet
 • 350 g kokt skinke, urøkt, strimlet
 • 1 gul løk, finhakket
 • 400 g hermetiske tomater, hele flådde plommetomater
 • 2 ss persille, hakket
 • 2 dl parmigiano-reggiano, revet
 • 4 ss smør til steking og smøring av form
 • 3 ss extra virgin olivenolje
 • salt og pepper

Béchamelsaus

 • 5 dl melk
 • 4 ss smør
 • 4 ss mel

Fremgangsmåte

 1. Start med å skylle 600 g sjampinjong raskt under kaldt vann. Tørk godt av de. Kutt av den røffe enden av stilken og kutt hele sjampinjongen med stilk i tynne skiver.
 2. Finhakk 1 gul løk. Varm en panne med 3 ss olje og 3 ss smør til medium/ høy varme. Stek den finhakkede løken i 2 – 3 minutter til den har blitt myk og nesten gjennomsiktig.
 3. Knus 400 g hermetiske tomater raskt og ha de oppi sammen med løken. Dryss over 2 ss persille. Rør godt, slik at tomatene fordeler seg og dekker løken godt. Skru ned platen til lav/ medium varme og dekk delvis over med ett lokk.
 4. Når all væsken har fordampet har du i skivet sjampinjong og skrur platen opp til medium/ høy varme. Stek uten lokk med jevnlig omrøring i 7 – 8 minutter til all væsken fra sjampinjongen har kokt bort. Smak til med salt og pepper.
 5. Forvarm ovnen til 200 grader celcius over og undervarme.
 6. Kutt 350 g kokt skinke i tynne strimler.
 7. Lag béchamelsausen ved å smelte 4 ss smør i en kjele på medium varme. Pass på at den ikke begynner å brune seg. Ha i 4 ss hvetemel litt av gangen, mens du rører rundt. Når du har fått oppi alt melet, la denne blandingen «svette» litt slik at den slipper taket lett fra kjelen.
 8. Hell oppi 5 dl melk, ca. 1/3 av gangen mens du rører fort rundt, slik at blandingen ikke klumper seg. Når du har fått en jevn masse som har begynt å tykne, sper du i med mer melk.
 9. Smør inn en form med 1 ss smør.
 10. Ha ett tynt lag med béchamelsaus på bunnen av formen. Fortsett med ett lag med lasagneplater.
 11. Bland sammen nesten all sjampinjongblandingen og béchamelsausen bortsett fra 4 ss av béchamelsausen.
 12. Ha ett lag med sausblandingen over lasagneplatene, etterfulgt av strimlet kokt skinke og ett dryss med parmigiano-reggiano.
 13. Fortsett med dette til du har fått lagt på 4 lag med lasagneplater.
 14. Etter at du har fått på det siste laget med lasagneplater avslutter du med 4 ss béchamelsaus og resten av parmigiano-reggianoen.
 15. Sett formen midt i ovnen og la den steke i 25-30 minutter. Hvis du ser at osten begynner å bli veldig stekt, dekk til med litt aluminiumfolie for å hindre at den svir seg.
 16. La lasagnen hvile i 10 minutter før du serverer den. Server lasagnen sammen med en frisk salat.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook