Gå til innhold
13/06/2018

Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Publisert: av

Det er vel få av oss som helt klarer å se at sommeren snart er over og at høsten nå står for tur. Og sommeren for meg har nok for mange andre også gått fortere enn det som var planlagt. Kanskje fikk du ikke grillet så mye som du ønsket, malt det siste strøket på uteboden eller kanskje ikke fått spist nok is? Vel sjansen kommer heldigvis igjen neste år som i år. Imidlertid kan man trøste seg med at høsten bringer med seg masse gode råvarer og gleden av å spise gode og varme supper.

Og når det kommer til suppe er nok nettopp ertesuppe en av de suppene mange har ett personlig forhold til fra barndommen. Selv har jeg vokst med ertesuppe som servert sammen med pannekaker.

Ingredienser | Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Det som er herlig med denne typen supper er at man står ganske fritt til å velge hvilke grønnsaker man ønsker å tilsette i suppen. Det er så og si nesten ingen begrensinger.

Kuttet gulrotter | Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Når det kommer til kjøttsupper spesielt er de en grønnsak jeg nesten alltid må ha, nemlig gulrot. Gulrot passer seg ypperlig til koking og gir herlig smak og konsistens til suppen. Og til denne type suppe serverer jeg gulrøttene i skiver som på bildet over.

Svinekjøtt | Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Kjøttet som brukes som base i denne retten sammen med de gule ertene er lettsaltet svineknoke, som er ett veldig typisk suppekjøtt. Kjøttet har i senere tid mistet sin popularitet, da kjøttet krever såpass lang koketid før det blir skikkelig godt og mørt. Selve kjøttet i seg selv sammen med beinet som sitter gir mye smak til suppen. Selv om jeg synes at prisen på disse stykkene har gått noe over stokk og stein i de siste tider, sikkert mye på grunn av at det ikke lenger er så populært. Men siden kjøttet er en såpass god base til en kjøttsuppe er det vel verdt investeringen i både tid og penger.

Gul ertesuppe kokt på svineknoke

Beregnet for 8 – 10 voksne

Ingredienser

 • 1 stk svineknoke (1 kg – 1,3 kg)
 • 500 g gule erter, tørre, bløtlagt over natten
 • 200 g gulrøtter, delt i skiver
 • 300 g kålrot, delt i biter
 • 250 g sellerirot, delt i biter
 • 150 g poteter, delt i biter
 • 2 selleristenger, delt i biter
 • 1 purreløk, delt i små biter
 • 1 fennikel, delt i små biter
 • 1 rød chili, finhakket
 • salt og pepper

Fremgangsmåte

Obs. husk å legge ertene i bløt dagen i forkant.

 1. Dagen i forveien; legg 500 g gule erter i en bolle og fyll godt med vann. La dette stå natten over til du skal bruke de dagen etterpå.
 2. Ha 1 stk svineknoke i en stor kjele og dekk den til med vann. Kok opp og la den koke, men ikke fosskoke i 2 timer. Skum av vannet innimellom (fjern skummet som legger seg på toppen med en skje, dette vil gjøre at du får en klarere suppekraft).
 3. Når svineknoken har kokt i 2 timer, sil av vannet fra ertene og ha de oppi vannet sammen med svineknoken. La dette koke videre i 1 time.
 4. Begynn å kutte 200 g gulrøtter i skiver. Skrell og del 300 g kålrot, 250 g sellerirot og 150 g poteter i biter.
 5. Del 2 selleristenger i biter. Rens og del 1 purreløk i små biter, om du trenger tips på hvordan du kan rense og dele en purreløk se her.
 6. Rens og kutt 1 fennikel i små biter. Fjern de øverste stilkene av fennikelen og del den i to. Skjær ut rotfestet fra bunnen. Del den deretter i mindre biter.
 7. Finhakk 1 rød chili. Fjern gjerne frøene. For å komme minst mulig i kontakt med selve chilien pleier jeg å kutte av toppen av chilien og deretter gni chilien mellom hendene med åpningen ned over en bolle, slik at frøene løsner og detter ut. Om jeg skal ha mindre biter chili deler jeg den i to på langs først, før jeg begynner å skive den.
 8. Når ertene og svineknoken har kokt i 1 time, tar du ut svineknoken og lar den hvile i minst 15 minutter, før du renser den for bein og deler kjøttet opp i mindre biter.
 9. Ha gulrøtter, kålrot, sellerirot, poteter, selleristenger, purreløk, fennikel og rød chili oppi gryten og la dette koke videre i 20 minutter før du tilsetter kjøttet fra svineknoken. Smak til med salt og pepper, om du måtte bruke mye vann for å dekke svineknoken kan det hende at du må tilsette en del salt på dette tidspunktet for å få ønsket smak. Ta kjelen av platen og la dette stå i 5 – 10 minutter før servering.
 10. Server gjerne sammen med flatbrød.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook