Gå til innhold
13/06/2018

Pilaff med bulgur og kikerter

Publisert: av

Bulgur er en ingrediens som kan minne mye om couscous, men kornene som brukes er mer intakte enn i couscous. Opphavet til bulgur sies å være fra områder i midtøsten. Selv om bulguren som oftest er laget av durumhvete lages den også av andre kornsorter. Bulguren blir laget ved at kornene kokes nesten ferdig og tørkes før de videre blir knust til mindre biter.

Siden bulguren er nesten ferdigkokt trenger man ikke mer enn, litt avhengig av tilberedningsmetode, 10 – 15 minutter før den er ferdig og klar til servering. På grunn av den korte tilberedningstiden kan kanskje bulgur anses å være den eldste formen for hurtigmat.

I klassiske pilaffer bruker man ris som hovedingrediensen, men andre rislignende ingredienser som bulgur og couscous vil også gi gode resultater. En pilaff lages helt enkelt ved å koke opp ris i kraft for deretter å sette på lokk, slik at risen damper videre. Bulguren kan fint serveres både kald og varm og fungerer fint i sideretter og salater. Eller du kan bruke det som hovedbasisen i en rett, slik som her.

Man kan også enkelt  variere pilaffen ved å tilsette forskjellige ingredienser sammen med risen, om det nå skulle være kjøtt eller grønnsaker. Har man for eksempel i noen gode proteinrike ingredienser som kikerter, får man ett helgodt måltid. Ikke bare inneholder de godt med proteiner, men de fungerer ypperlig sammen med bulgur, siden bulgur inneholder aminosyrer som kikertene mangler. Prøv deg også litt frem med litt forskjellige krydder. I denne oppskriften har jeg valgt å bruke en litt «opp-spicet» variant av baharat, en krydderblanding fra midt-østen, som inneholder; pepper, kanel, spisskummen og nellik.

Pilaff med bulgur og kikerter

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

  • 3 dl bulgur
  • 2,5 dl grønnsakskraft
  • 5 tomater, store, delt i biter
  • 400 g hermetiske tomater, hele flådde
  • 400 g kikerter (1 boks, uten vann)
  • 1 rødløk, finhakket
  • 1 rød paprika, i biter
  • 3 fedd hvitløk, finhakket
  • 2 ss tomatpuré
  • 1 ts spisskummen
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts  nellik
  • 1/2 ts cayennepepper
  • 50 g bladpersille, grovhakket
  • grovkvernet pepper
  • olivenolje
  • olje til steking

Anbefalt tilbehør: pitabrød og gresk yoghurt

Fremgangsmåte

  1. Varm litt olje i en stor sautepanne eller bred kjele, til medium/ høy varme. Finhakk 1 rødløk og del 1 rød paprika i mindre biter.
  2. Fres finhakket rødløk og paprikabiter i pannen i 4 – 5 minutter til løken har blitt myk og nesten gjennomsiktig.
  3. Finhakk 3 fedd hvitløk  og bland sammen 1 ts spisskummen, 1/2 ts kanel, 1/2 ts  nellik og 1/2 ts cayennepepper.
  4. Ha 2 ss tomatpuré oppi pannen og fres det raskt i et halvt minutt før du tilsetter finhakket hvitløk og krydderblanding. La det hele steke under omrøring i 1 minutt.
  5. Tilsett 3 dl bulgur og 400 g hermetiske tomater. Knus tomatene og bland det godt sammen med resten.
  6. Hell av vannet av 400 g kikerter og ha de oppi pannen sammen med 2,5 dl grønnsakskraft.
  7. Rør godt og gi det hele ett lite oppkok før du skrur ned platen til lav/ medium varme.
  8. Del fjern stilkbiten fra 5 tomater og del de i mindre biter. Legg tomatbitene øverst i pannen og ha på lokk.
  9. La pannen stå med lokk og såvidt putre litt i 20 minutter. De siste 5 minuttene kan du ta pannen av platen og la den stå med lokk til du skal servere maten.
  10. Grovhakk 50 g bladpersille og bland inn i pilaffen.
  11. Smak til med salt, pepper og olivenolje.
  12. Server pilaffen sammen med gresk yoghurt og pitabrød.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook