Noe av det verste som man kan oppleve er å tygge ned på noe hardt når man spiser, om det nå skulle være beinrester e..." /> Noe av det verste som man kan oppleve er å tygge ned på noe hardt når man spiser, om det nå skulle være beinrester e..." /> Gå til innhold
13/06/2018

Rensing og kutting av purreløk

Publisert: av

Noe av det verste som man kan oppleve er å tygge ned på noe hardt når man spiser, om det nå skulle være beinrester eller sand. Purreløk er en av de grønnsakene som er notorisk for å inneholde nettopp sand. Og det kan sikkert for noen virke som en litt møysommelig oppgave å fjerne den.

Det er i hovedsak to måter jeg kjenner til for å fjerne sanden fra purreløken på, la purreløkskivene ligge i bløt og skylle purreløken under rennende vann. Jeg skal i første omgang sette fokus på sistnevnte, da jeg føler det er denne metoden jeg som oftest tyr til.

Første snitt | Kutting av purreløk

Dersom du ikke har tenkt å bruke den mørkegrønne delen av purren kutter du av denne og legger den til sides. Den mørkegrønne delen av purren fungerer fint om man skal la den koke lenge, som for eksempel når man skal lage kraft. Men siden den trenger litt ekstra tid for å bli skikkelig mør, blir den som oftest ikke brukt når man lager raske retter. Lag et snitt ca. 4 cm fra roten igjennom hele purren på langs opp til enden. Se bildet.

Kryssnitt | Kutting av purreløk

Lag deretter ett snitt på tvers som ett kryss, likt som forrige snitt, slik at du nå får fire like deler. Se bildet.

Rensing | Kutting av purreløk

Skyll purreløken under rennende kaldt vann. Spre purren godt, slik at vannet kommer til over alt. Det er lurt å skylle godt nærmest roten, og vende roten oppover, slik at all skitt ev. renner av nedover. Se bildet.

Resultat | Kutting av purreløk

Ta deretter og tørk/ rist godt av purreløken og kutt den i ønsket tykkelse. Man ender da opp med fin purreløk i flotte biter. Og purreløken, den kan du bruke til så mangt. Du kan steke den, koke den eller grille den. Ønsker du en litt mildere smak på enkelte retter som bruker løk, kan du erstatte løken med purreløk, da den er mye midlere i smaken. Server den som en siderett eller som en del av en gryterett eller suppe. En av favorittrettene her i huset med purre er nettopp Purreløkgryte som faktisk er basert på en Potet- og purreløksuppe.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook