Gå til innhold
13/06/2018

Panzanella – italiensk brødsalat

Publisert: av

Italienerne har et spesielt forhold til brød og du vil nesten garantert alltid finne det på bordet under alle måltider. Og historisk har brød vært en svært viktig del av hverdagen for italienerne.

Tilbake i antikkens Roma. var romersk statsborgerskap høyt verdsatt. Det gav deg ikke bare stemmerett, men du var også sikret korn, nok til brødfø to voksne. Man vil kanskje tro at dette var en slags velferdsordning eller veldedighet, men sannheten er at det lå en mer politisk agenda bak dette. Siden det var kun de med romersk statsborgerskap som kunne stemme ville også den regjerende keiseren sørge for at velgerne var fornøyde.

Nå var det ikke mye man kunne få gjort med korn i seg selv, og de aller fleste, bortsett fra de aller rikeste hadde ikke ovn i sitt eget hjem. Dette betydde at de måtte levere kornet sitt til bakeren for å få laget brød. Bakeren fungerte som oftest også som en møller, så man leverte rett og slett hele korn og ikke mel.

Det at bare ett fåtall hadde en ovn hjemme til å lage mat, gjorde også sitt til at gatene i Roma hadde ett mangfold av restauranter og lignende hvor en kunne få kjøpt mat.

Morter | Panzanella - italiens brødsalat

Siden brød var såpass viktig for italienerne og fortsatt er det, var dette en ingrediens som ofte var tilgjengelig. Og da spesielt litt dags-gammelt brød. Men det å kaste mat var ikke italienerne noe særlig fornøyd med. Så løsningen? Vel… bruk den i matlagingen. Det er mange retter som på den tid kanskje ble ansett som fattigmannskost som inneholdt gammelt brød. Og denne salaten som jeg skal vise deg her er en av de. En annen oppskrift som også opprinnelig har inneholdt gammelt brød er Toscansk bondesuppe, men i min variant har jeg valgt å utelate akkurat denne ingrediensen.

Closeup | Panzanella - italiens brødsalat

Noe av årsaken til at jeg faktisk har laget denne italienske brødsalaten er med bakgrunn i en liten utfordring jeg satte i gang forrige måned. Jeg har hatt æren av å være vertskap for #oppskriftsutfordringen, som er ett initiativ igangsatt av Mia fra bloggen Green Bonanza. Du kan lese mer om selve utfordringen i hovedinnlegget mitt Smaken av Italia. Og i løpet av forrige måned har ikke bidragene til utfordringen latt vente på seg. Du kan se alle bidragene på Instagram under hashtaggen #oppskriftsutfordringen eller ved å sjekke Matbloggsentralen sin Facebookside.

Salaten er kanskje litt ute av sesong akkurat nå, men om du ikke får tid til å lage den i nærmeste fremtid vil jeg absolutt anbefale deg å prøve deg på den i sommer.

Her er noen av mine favorittbidrag denne måneden:

Min måned som utfordrer er med dette over og nå er stafettpinnen gitt videre til Mia som driver bloggen Mias Mat, og temaet denne gangen er Raskt og Godt.

tallerken | Panzanella - italiens brødsalat

Beregnet for 4 voksne som siderett eller liten lunsj

Ingredienser

Salat

 • 500 g dags-gammelt brød, delt i terninger
 • 4 store tomater, delt i biter
 • 1 rødløk, delt i tynne skiver
 • 1/2 agurk, delt i biter
 • 1 rød paprika, delt i tynne strimler

Dressing

 • 1 fedd hvitløk
 • 1 ss kapers
 • 1 tomat, kjernen fjernet, delt i biter
 • 1 dl extra virgin olivenolje
 • 1/2 dl rødvinseddik
 • salt og nykvernet pepper

Fremgangsmåte

 1. Forvarm ovnen til 160 grader celsius over og undervarme.
 2. Del 500 g dags-gammelt brød i terninger, ca. 2 cm x 2 cm. Legg de utover ett stekebrett og la det steke i forvarmet ovn på 160 grader celsius i 20 – 30 minutter, til de har blitt sprø. Snu de halvveis i steketiden.
 3. Del 1 rødløk i tynne skiver og la den ligge i kaldt vann mens du kutter resten av grønnsakene.
 4. Fjern kjernen fra 4 store tomater og del de i mindre biter.
 5. Skjær en 1/2 agurk i små biter og 1 rød paprika i tynne strimler.
 6. Press ut litt vann fra rødløken og legg den på litt kjøkkenpapir for å renne av seg mens du fortsetter på dressingen.
 7. Finhakk 1 fedd hvitløk, fjern kjernen fra 1 tomat og del den i biter.
 8. Ha hvitløk, tomat og 1 ss kapers i en morter eller lignende og knus til du får en fin masse.
 9. Tilsett hvitløk-, tomat- og kapersblandingen i ett lite glass med lokk sammen med 1 dl extra virgin olivenolje og 1/2 dl rødvinseddik. Rist godt til du ser at oljen og rødvinseddiken har emulgert. Smak til med salt og nykvernet pepper.
 10. Når brødterningene er ferdig og har blitt sprø, ta de ut og la de kjøle seg ned.
 11. Bland sammen tomatbiter, agurkbiter, rødløk og paprika. Ha i brødterningene og hell over dressingen. Bland dette godt sammen og la det stå og godgjøre seg i minst en halv time. Denne salaten kan du til fordel lage opp til 2 – 3 timer før du skal servere den.

 

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook