Gå til innhold
21/06/2017

Maqluba (opp ned) kylling | #CookForSYRIA

Publisert: av

Da var jeg endelig klar med bidraget til denne månedens utfordring. For de som ikke har helt fått det med seg har vi begynt med månedlige utfordring oss matbloggere imellom. Den som tok initiativet til det hele var Mia fra Green Bonanza. I den første utfordringen utfordret hun oss til å lage en rett med rødbeter, mer om dette kan du lese om på Green Bonanza ved å trykke her. Jeg fikk dessverre ikke anledning til å være med den gangen, men deltok når stafettpinnen ble gitt videre til Ina-Janine som fra Mat på bordet med oppskriften Potet- og parmesanvafler under temaet poteter.

Månedens utfordrer er Vidar som skriver på bloggen Et kjøkken i Istanbul, som også forøvrig, vel fortjent, vant godt.no og Mathallen’s Årets Nisjeblogg i år. Du kan lese mer om Et kjøkken i Istanbul og de øvrige vinnerne på siden Årets Matblogger. Som sagt har vi tidligere blitt utfordret med både rødbeter og poteter som begge er helt fantastiske råvarer, men denne gangen er ikke temaet en råvare. Temaet som Vidar har valgt for denne månedens utfordring er #CookForSYRIA, Syrisk Mat.

Cook for Syria er i utgangspunktet ett initativ startet av den britiske instagrammeren Clerkenwell Boy, som har som mål å feire Syriske mattradisjoner og sette søkelyset på en av de største humanitære krisene vi har opplevd i senere tider. Om du vil kan du lese mer om Cook for Syria på nettsiden deres her. Det er også en innsamling gående i forbindelse med #CookForSYRIA som går til Unicefs arbeid med krigsrammede barn i Syria, hvor det er mulig å donere en valgfri sum med penger, den kan du finne her. Dette er jo selvfølgelig helt frivillig, men behovet for bistand er dessverre fortsatt veldig stort. Om du ikke ønsker å donere via dette initiativet er det også fullt mulig å donere enkeltbeløp og faste månedlige beløp direkte til Unicef Norge vi deres nettsider.

Ingredienser | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Som mange andre har jeg nok veldig liten erfaring med det syriske kjøkkenet. Om jeg skal være helt ærlig, veldig lite erfaring med mat fra midt-østen i det hele tatt. Det nærmeste jeg kommer er nok at jeg innimellom har besøkt en og annen tyrkisk restaurant. Men det jeg har fått med meg er at smakene i det syriske kjøkkenet har blitt spesielt påvirket av Tyrkia og andre nærliggende land, da de deler mye av den samme historien. Når det kommer til mat fra midt-østen, hvor Syria ligger ligger, er det for meg det første som kommer til tankene, krydder. Og da mener jeg ikke nødvendigvis at det er veldig sterk mat, men krydderblandinger så aromatiske at bare lukten alene vekker appetitten til liv.

Krydder | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Krydderblandingen som jeg har valgt å bruke her, er både fargerik og aromatisk og du vil kjenne de velduftende luktene slå rett mot deg i det du heller det i gryten.

Aubergine | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

En av ingrediensene som er i denne retten er aubergine, en ingrediens jeg i hovedsak forbinder med den greske retten moussaka. Når man først skal benytte seg av denne retten er det viktig å tilberede den riktig, ellers er det fort gjort at den blir bitter og usmakelig. Måten jeg velger å gjøre dette på er å dele den i skiver, som på bildet over, eller på langs for å lage noen avlange skiver. Deretter salter jeg auberginen rikelig slik at den bitre væsken i auberginen trekker ut. Jeg lar dette ligge i minst 30 minutter før jeg skyller av saltet raskt i kaldt vann. Deretter kan du enten legge auberginen i en sil med press oppå for å presse ut mer av væsken eller klemme den ut med hendene.

Saltet aubergine | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Kyllingen jeg har valgt å bruke er en hel kylling fra Prior, her får man med seg alle de forskjellige stykkene på kyllingen og viktigst av alt, skinnet er fortsatt der. Skinnet har ikke rykte på seg for å være den sunneste delen av kyllingen, da fettet til kyllingen lagres rett under skinnet. Men smaksmessig er skinnet det absolutt beste etter min mening. Om du vil kan du fint bruke andre typer kyllingstykker i denne retten, men en hel kylling vil absolutt være det rimeligste og ikke minst gi mer smak enn brystfilet alene.

Kyllingstykker| Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Jeg parterte kyllingen i lår, bryst og klubber, for deretter å dele de opp i mer serveringsvennlige biter ved å dele brystene i tre biter og lårene i underlår og overlår. Du må gjerne prøve andre typer kjøtt som for eksempel lam. Prøv den som vegetar ved å bytte ut kjøttet med for eksempel tomater eller poteter. Selve retten er mer konseptet enn hva du putter oppi. Maqluba kan egentlig rett og slett oversettes direkte til «opp ned». Ved å lage maten på denne måten konsentrerer man alle smakene i bunnen av kjelen samtidig som at alle smakene damper seg og setter seg godt i risen som er spredd over. Og når man skal servere, så flipper man hele kjelen opp ned på ett serveringsfat.

Delte kyllingstykker | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Sammen med maqlubaen har jeg valgt å servere hummus som er en veldig typisk rett for området. Hummus er en kikertpuré. Den kan brukes til mye men som oftest brukt som tilbehør til retter eller som en enkel og smakfull dipp.

Hummus | Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

For å friske opp smakene valgte jeg å lage en særs enkel tomatsalat å ha ved siden av, som helt enkelt består av kuttede tomater og agurker. Men med en liten twist; jeg tilsatte også en finhakket sitronskive med skallet på. Denne salaten passer ypperlig til denne retten og tar ikke lang tid å lage.

Tomatsalat || Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Man kan selvfølgelig gjøre denne retten veldig enkel ved å ikke kjøpe en hel kylling og partere den selv, og da er det ikke mye arbeid med resten av ingrediensene. Det jeg opplevde som det mest kompliserte med det hele, var faktisk å snu hele gryten opp ned på ett serveringsfat. Tips: legg serveringsfatet over kjelen før du snur ikke prøv å velt det over. Jeg har en kjele hvor håndtakene stikker litt over selve kjelen som skapte litt trøbbel for meg.

Under vil det følge en liste over noen av de andre bidragene i denne utfordringen.

Oppskriftsutfordringen – AKT III – #CookForSYRIA

Maqluba "opp ned" kylling | #CookForSYRIA

Beregnet for 6 personer

Ingredienser

Maqluba «opp ned» kylling

  • 1 hel kylling, partert og delt opp i stykker (bruk ev. ferdigparterte biter)
  • 1 gul løk, finhakket
  • 1 aubergine, delt i skiver
  • 1 blomkål, delt i biter
  • 1 sitron, delt i skiver
  • 4 dl ris
  • 8 dl kyllingkraft
  • 1 ts paprikakrydder
  • 1 ts gurkemeie
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts muskat, finmalt
  • 1 ts pepper
  • 1/2 ts korianderfrø, knust
  • 1/2 ts kardemomme
  • 1/2 ts kanel
  • 1/2 ts nellik, finmalt
  • 50 g pinekjerner
  • 25 g kruspersille, finhakket
  • olivenolje til steking
  • salt til salting av aubergin

Hummus

  • 250 g kikerter (nettovekt, uten lake, 1 boks)
  • 1/2 sitron, saften
  • 3 ss tahini
  • 2 fedd hvitløk
  • 1/2 ts salt
  • 0,5 – 1 dl olivenolje (juster etter behov)
  • 10 g kruspersille, finhakket

Tomatsalat

  • 4 – 5 tomater, delt i små biter
  • 1/2 agurk, kjernen fjernet
  • 1 sitronskive, hakket i små biter

Anbefalt tilbehør: Pitabrød

Fremgangsmåte

Maqluba «opp ned» kylling

  1. Start med å dele 1 Aubergine i skiver og salt den rikelig, sett den til sides mens saltet jobber med å trekke den bitre væsken ut.
  2. Ha litt olivenolje i en panne og varm opp til medium varme. Finhakk 1 gul løk og ha den i pannen. La den steke i 6 – 8 minutter til løken har begynt å bli nesten gjennomsiktig. Pass på  å røre underveis slik at løken ikke svir seg.
  3. Hvis du skal bruke 1 hel kylling, parter den og del den opp i passende biter.
  4. Bland sammen krydderblandingen; 1 ts paprikakrydder, 1 ts gurkemeie, 1 ts spisskummen, 1 ts muskat, 1 ts pepper, 1/2 ts korianderfrø, 1/2 ts kardemomme, 1/2 ts kanel og 1/2 ts nellik. Knus krydderet i en morter om nødvendig.
  5. Skru opp varmen på platen til medium/ høy varme og legg kyllingbitene over løken. Dryss deretter over krydderblandingen. La kyllingen steke på begge sider til den har begynt på bli sprø i skinnet og fått en fin stekeskorpe.
  6. Del 1 blomkål i små biter og legg til sides. Skyll av av auberginskivene med litt kald vann og press ut resterende væske fra de.
  7. Finn frem en stor kjele og legg ett tynt lag med ris i bunnen.
  8. Varm opp 8 dl kyllingkraft i en kjele.
  9. Når kyllingen har fått en fin stekeskorpe legger du den på toppen av risen sammen med den stekte løken.
  10. Varm opp en stekepanne med litt olje til medium/ høy varme og stek auberginskivene i 1 – 2 minutter på hver side og ha det over i kjelen sammen med kyllingen.
  11. Stek blomkålbitene i stekepannen i 2 – 3 minutter til den begynner å bli gyllen, ha den oppi kjelen.
  12. Hell over 4 dl ris (resten av risen) og deretter 8 dl kyllingkraft. Ikke rør rundt, men sett på lokk og sett kjelen på en plate på lav varme.
  13. La kjelen stå å godgjøre seg i 45 minutter, før du setter den til sides og lar den stå å hvile seg i 15 minutter før du tar av lokket.
  14. Ta av lokket og legg ett stort fat over. Snu kjelen opp ned og løft den opp. Det er viktig at lokket er tett, så om du ikke har ett helt tett lokk, kan du enten tette igjen damphullet med aluminiumfolie eller legge ett lag med aluminiumfolie over hele kjelen før du setter på lokket.
  15. Skjær 1 sitron i tynne skiver. Spar den ene sitronskiven til salaten. Finhakk 25 g kruspersille.
  16. Legg sitronskiver over maqlubaen og dryss over finhakket kruspersille og 50 g pinjekjerner.

Hummus

  1. Ha 250 g kikerter i en food processor eller food processor-delen på stavmikseren, du kan til nøds bruke en blender, men det er en del mer arbeid.
  2. Press oppi saften fra 1/2 sitron.
  3. Ha i 3 ss tahini.
  4. Rens 2 fedd hvitløk og ha de oppi.
  5. Ta oppi 1/2 ts salt og fyll opp med olivenolje til du akkurat dekker over alt sammen i food processoren.
  6. Kjør den til en fin masse og juster konsistens med olivenolje om nødvendig.
  7. Finhakk 10 g kruspersille og dryss over før servering. Ta gjerne litt olivenolje over også før servering.

Tomatsalat

  1. Fjern kjernen på 1/2 agurk ved å dele den i to på langs og bruke en liten skje til å skrape den ut.
  2. Del 4 – 5 tomater i to, fjern stilkdelen og del de i små biter.
  3. Ta sitronskiven som du la til sides fra maqlubaen og hakk den i små biter.
  4. Bland det hele og server.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook