Nå skal det sies at couscous er kanskje ikke det mest brukte tilbehøret her til lands. Men derimot i området hvor couscous opprinnelig kommer fra, Nord-Afrika vil du kunne se den bli brukt i utallige retter. Disse små grynene som er laget av semule og innehar en ekstremt god egenskap til å trekke til seg væske og smaker.
Det som er så fantastisk med couscous sånn rent bortsett fra smaken, er hvor lett den er å tilberede. Kan du koke vann, kan du lage couscous. Alt man trenger er å ta lik mengde med couscous og lik mengde med kokende vann oppi en beholder med lokk, vente 10 minutter og voilà.
Beregnet for 4 personer
Ingredienser
Laks
- 800 g laks, bein og skjell fjernet
- litt salt
- olje til steking
Mangoglasering
- 1 mango, delt i biter
- 1 rød chili, finhakket
- 1 ts ingefær, finhakket
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 0,5 dl eddik
- 0,5 dl vann
- 0,5 dl sukker
Couscous
- 2 dl couscous
- 2 dl grønnsakskraft
- 1 dl grønne linser
- 40 g rosiner
Fremgangsmåte
- Finn frem 800 g laks og legg de på litt kjøkkenpapir.
- Det som tar lengst tid med denne retten er mangoglaseringen, så start med denne. I en kjele ha oppi 0,5 dl eddik, 0,5 dl vann og 0,5 dl sukker. Rør godt, slik at sukkeret fordeler seg fint og begynner å løse seg opp. Varm opp til medium varme og la det simre. Rør innimellom. La dette koke i 5 minutter.
- Del 1 mango i små terninger 1 cm x 1 cm, finhakk 1 rød chili, 1 ts ingefær og 1 fedd hvitløk. Ha dette oppi kjelen og la det koke videre i 30 minutter til mangoen har begynt å løse seg opp.
- Ha 1 dl grønne linser i en kjele og dekk de med vann. Kok opp og la det småkoke under lokk i 30 minutter. 20 minutter om du bruker linser som har ligget i bløt.
- Kok opp 2 dl grønnsakskraft. Ha 2 dl couscous i en bolle eller gryte hell over grønnsakskraften og dekk til med et lokk. La dettes stå i 10 minutter til all væsken har trukket inn i couscousen.
- Tørk godt av laksen med litt kjøkkenpapir og lag noen noen snitt i skinnsiden på laksen, kutt på tvers over stykket fra rygg mot mage. Dette hindrer fisken fra å trekke seg for mye sammen under steking og du vil få ett jevnere stekeresultat. Strø over litt salt på begge sider av lakestykkene. Ha litt olje i en stekepanne og varm den opp til medium / høy varme. Når pannen er varm, legg laksestykkene i pannen med skinnsiden ned. Bruk en myk stekespade og press laksestykkene litt ned de første minuttene under stekingen. Følg med på siden av fisken, her vil du kunne se hvor langt igjennom fisken har blitt stekt. Når du ser at siden av fisken har blitt lys rosa rundt 2/3 av stykket, snu fisken og stek den i ytterligere 2 minutter. Snu stykkene igjen og ta pannen av platen.
- Når fisken er ferdigstekt, hell over mangoglaseringen. Spre det gjerne ut med en pensel om nødvendig.
- Når linsene har blitt myke heller du av vannet og blander det sammen med couscousen. Ha i 40 g rosiner og bland godt.
- Server de glaserte laksestykkene sammen med couscousblandingen. Server gjerne med ekstra mangoglasering og rømme ved siden av.