Gå til innhold
13/06/2018

Mango- og bananblomkål med grønne linser

Publisert: av

Nå vil jeg si at vi er kommet godt inn i 2016 og jeg tror mange sikkert hadde mange ønsker og forhåpninger rundt det nye året. Kanskje ett av de var å spise mindre rødt kjøtt? Eller kanskje kjøtt i det hele tatt?

Dette var iallefall ett av de målene jeg hadde satt meg for 2016, litt mindre kjøtt på menyen. Spørsmålet er jo da; hvordan man kan oppnå akkurat dette? Det man typisk ser av trender er noe som i grunn har vært populært ganske lenge. Nemlig, kjøttfri mandag. Nå har vi prøvd å kjøre en slags «suppe-mandag»  over en lengre periode, uten at jeg skal skryte på meg at vi har klart å ha suppe hver mandag, men det har iallefall hvert en plan. Mange supper er vel det man vil klassifisere som vegetarretter, men det skal ikke mye til for å trå over den grensen. Mitt råd til deg som ønsker å spise mindre kjøtt. Sleng deg på trenden med kjøttfri mandag!

Tro meg når jeg sier; jeg er glad i kjøtt. Ikke det at jeg tror det er noen tvil rundt dette temaet, men jeg vil ærlig innrømme at jeg tror mindre kjøtt i kostholdet vil kunne gi en vesentlig helsegevinst. Og det finnes mange gode alternativer til kjøtt i maten. Personlig ikke noen fan av tofu. Blomkål derimot er en godt elsket grønnsak her i huset, den kan nytes i alle mulige former, rå, kokt, dampet, stekt, ristet, bakt og sikkert på mange andre måter også. Akkurat i denne retten bidrar den med å binde en del smaker sammen og gi en herlig krønsj. Blomkål har en tendends til å trekke til seg både smak og farge, noe som gjør den til en spennende grønnsak og jobbe med. Selve blomkålen i seg selv har et hint av peppersmak når den spises rå, men snur fort over til søtlig når den kokes. Men siden vi steker blomkålen her, vil den ta vare på litt av den pepperaktige smaken.

Mango og banan-blomkål med grønne linser

Beregnet for 2 barn og 2 voksne

Ingredienser

Mango og banan-blomkål

 • 2 blomkål, små buketter
 • 2 ts gurkemeie
 • 1 fedd hvitløk, finhakket
 • 1 rød chili, finhakket
 • 1 bit ingefær (2 cm x 2 cm), finhakket
 • 2 ss eplecidereddik
 • 1 mango, delt i terninger
 • 1 banan, delt i biter
 • 1 gult eple, delt i terninger
 • 30 g fersk koriander
 • olje til steking

Grønne linser

 • 250 g grønne linser, tørre
 • 5 dl vann
 • 2 fedd hvitløk, renset, hele, lett knuste
 • god olivenolje
 • salt og pepper

Fremgangsmåte

 1. Skyll 250 g grønne linser i kaldt vann og fjern ev. urenheter.
 2. Rens 2 fedd hvitløk og knus de lett med den flate siden av en stor kniv. Legg knivbladet ned på hvitløksfedded, pass på at knivsegget heller ned mot skjærefjøl/ bordplate, slik at det blir vanskeligere å komme i direkte kontakt med den. Slå forsiktig med håndflaten på flatsiden av knivbladet, slik at hvitløksfeddet åpner seg litt. Husk at du arbeider med en kniv så pass på at du til enhver tid vet hvor knivsegget på bladet er og er varsom rundt håndtering av dette. Om du ikke ønsker å bruke en skarp kniv, kan du gjerne bruke andre ting med store flate flater.
 3. Ha linsene oppi en kjele sammen med 5 dl kaldt vann og 2 fedd hvitløk og la det koke opp. Skru ned temperaturen og la det småkoke videre i 30 – 40 minutter.
 4. Rens og del 2 blomkål i mindre biter.
 5. Finhakk 1 hvitløk og 1 rød chili. Fjern gjerne frøene fra chilien om du ikke ønsker ett fullt så spenstig resultat. Jeg gjør dette ved å skjære av toppen av chilien ved stilken for deretter å «gni» chilien mellom hendene ved å la den rulle, slik at frøene detter ut i åpningen jeg laget til.
 6. Rens og finhakk 1 bit ingefær.
 7. Hell litt olje i en wokpanne og varm den opp til medium/ -høy varme.
 8. Ha i finhakket chili, hvitløk og ingefær. La dette frese raskt i rundt 1 minutt, til du ser at hvitløken har blitt gyllen. Pass på at hvitløken ikke brenner seg.
 9. Tilsett blomkålbuketter og 2 ts gurkemeie. Stek dette under omrøring i 3 – 4 minutter, til du ser at blomkålen har begynt å få en fin og gyllen farge.
 10. Del opp 1 mango og 1 gult eple i terninger. Del 1 banan i skiver.
 11. Ha 2 ss eplecidereddikmangoen og bananen i sammen med blomkålen og la det steke videre i ytterligere 2 – 3 minutter. Bananen og mangoen bør begynne å bli ganske myke nå og nesten gå i oppløsning.
 12. Når du nesten ikke ser bananbitene lenger skrur du ned platen til medium varme og tilsetter eplebitene. La det steke videre i 3 – 4 minutter.
 13. Linsene er ferdig når skallet ikke lenger er hardt. Hell av vannet, ta ut hvitløken, smak til med salt og pepper og rør inn litt olivenolje.
 14. Server blomkålen sammen med grønne linser og fersk revet koriander. Dryss gjerne litt god olivenolje over før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook