Gå til innhold
13/06/2018

Grillede lammekoteletter med fullkornsris og frisk salat

Publisert: av

En av de ingrediensene som for meg bringer mest assosiasjoner til gresk mat er lammekjøtt. Det er ikke bare lammekjøtt som er mye brukt i Hellas, siden Hellas består av mange øyer er også fisk en mye brukt ingrediens i tillegg til både kylling og svin. Men mange har nok vanskelig for å se for seg en moussaka uten lammekjøtt. Lammekjøtt er også mye brukt til souvlaki (grillspyd) og kan til tider finnes i gyro som er en rett my lik den tyrkiske retten döner kebab.

Man kommer heller ikke unna oliven og olivenolje om man ønsker å besøke den greske matkulturen. Olivenolje er en av de viktigste landbruksindustriene i Hellas og er på verdensbasis den tredje største produsenten av olivenolje. Gresk olivenolje anses også for mange å være noe av den fineste olivenoljen som er å få tak i. Dog i sterk konkurranse med både Spania og Italia.

Nærbilde | Grillede lammekoteletter med fullkornsris og frisk salat

Så klart finnes det mye norsk tradisjon når det kommer til sauekjøtt, ikke bare er sauekjøtt en del av den norske nasjonalretten Fårikål, men Norge har også en lang tradisjon for å produsere lammekjøtt av høy kvalitet. Lammets høysesong i Norge er i september etter at sau og lam er kommet tilbake fra beite.

Det er heller ikke bare på høsten vi nordmenn ønsker å kose oss med lam, og jeg vil tro en stor del av befolkningen må ha det tradisjonelle lammelåret i løpet av påsken. Men på grunn av den norske sesongen for lam er det dessverre ikke mulig å oppdrive ferskt lam hele året, selv om mange nok skulle ha ønsket det. Selv om lammet i hovedsak slaktes i september er det fint mulig å få tak i kjøtt som ikke har vært nedfryst i en god stund etter dette.

Grillede lammekoteletter med fullkornsris og frisk salat

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Grillede lammekoteletter

 • 600 g lammekoteletter
 • salt og pepper
 • olje til steking

Fullkornsris

 • 2,5 dl fullkornsris
 • 5,5 dl vann
 • 1/2 ts salt
 • 1 ss extra virgin oliven olje
 • 75 g bladpersille, grovt kuttet

Frisk salat

 • 150 g grønn steinfri oliven, hele
 • 1 rødløk, i tynne strimler
 • 1 rød paprika, i biter
 • extra virgin olivenolje

Anbefalt tilbehør: pitabrød, dampet asparges

Fremgangsmåte

 1. Skyll 3 dl fullkornsris godt i rennende kaldt vann. Finn frem en kjele ha i risen, 1/2 ts salt og 5,5 dl vann. Gi dette et oppkok og skru ned temperaturen, sett på et lokk og la det småputre i 45 minutter.
 2. Hell av laken til 150 g grønn steinfri oliven.
 3. Ta 1 rødløk og skjær den i veldig tynne skiver. Måten jeg foretrekker å gjøre dette på er å kutte løken i fjerdedels-biter. Deretter begynner å jeg å kutte på den tykkeste delen av løken, til jeg har jobbet meg til litt over halvparten og stykket begynner på bli litt ustødig. Deretter legger jeg resterende av løkbiten på siden og starter å kutte fra den tykkeste delen igjen. Om du synes at smaken av rå løk er litt skarp, kan du la løken ligge i litt isvann/ kaldt vann i noen minutter. La løken renne godt av seg før du tilsetter den i salaten.
 4. Skjær 1 rød paprika i biter. Står med å kutte av stilken først. Sette paprikaen opp ned (stilkdelen ned), kutte langs «kantene» fra bunnen og ned (mot stilkdelen), dette vil si at jeg ikke vil få med den hvite hinnen eller frøene når jeg kutter. Ta deretter å strimle og del paprikaen i biter.
 5. Bland oliven, rødløk og paprika sammen i en skål og hell over litt extra virgin olivenolje.
 6. Finn frem 600 g lammekoteletter og lag snitt i fettranden eller trim den ned slik at den blir tynnere. Lammefett tar lang tid å bryte ned, så om du ikke skal steke kjøttet veldig lenge kan det være lurt å enten fjerne litt av fettet eller lage snitt i det, slik at det lettere får stekt seg skikkelig. Snittene vil også hindre kjøttet i «krølle» seg mens det steker, dermed sikre en jevnere steking. Krydre med salt og pepper på begge sider og gni det godt inn. Pensle kotelettene med litt olje på begge sider. Stek kjøttet på grillen ved sterk varme til det får en fin stekeskorpe på begge sider.
 7. Etter at du har fått en fin stekeskorpe flytter du lammekotelettene over til indirekte varme og lar de steke videre i ytterligere 3 – 4 minutter.
 8. Når risen er ferdigkokt heller du av ev. overflødig vann. Rør inn 1 ss extra virgin oliven olje med en gaffel. Sett på lokket igjen og la risen hvile i 10 minutter før servering.
 9. Rens og damp asparges og varm pitabrød om du ønsker å ha dette som tilbehør.
 10. Kutt 75 g bladpersille grovt.
 11. Server de grillede lammekotelettene sammen med fullkornsris, salat og ønsket tilbehør. Dryss litt bladpersille over før servering.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook