Når det kommer til indisk mat er dette noe jeg uheldigvis til dags dato, kun har spist på de typiske norske «indiske» restaurantene. Dette innebærer ikke nødvendigvis den mest tradisjonelle maten, da man ofte finner retter som «mix grill» og «tikka masala» på menyen. Jeg prøver ikke å si at dette ikke er god mat, tvert i mot. Er det noe jeg må innrømme er det at jeg elsker maten man får servert på de pakistansk/ indiske restaurantene i Norge. Og jeg tror ikke jeg er alene om det.
Selvfølgelig har jeg også en tro på at det ikke helt kan sammenlignes med den autentiske indiske matlagingen. Men dette er vel typisk for de fleste matretter som har reist noen kilometer.
En ting man ofte legger merke til når man bestiller indisk mat er at man får muligheten til å bestille en del sideretter. Og for nordmenn vil jeg tørre å påstå at naanbrød, raita og mango chutney er de som er de mest kjente. Raita er en yoghurtbasert siderett som ikke bare har en fantastisk smak, men også en veldig «nedkjølende» effekt mot de sterke krydderne i indisk mat. Det finnes utallige varianter av av raita, men det mest kjente her til lands er nok mynte-raita. Hvis du har lyst på en variasjon, prøv deg med ristede spisskummenfrø en gang eller bare spisskummenkrydder om du ikke får tak i frø.
Chutney som er en annen av siderettene som jeg nevnte er også av den typen hvor vi er mest kjent med en variant av retten. Nemlig mango chutney. Det at vi her i Norge tenker mango når man hører chutney er vi nok ikke alene om.
For mange er nok chutney også ett «must» når det kommer til indisk mat. Mango chutney har en syrlig sødme som passer utmerket til den krydrede smaken i mange indiske karriretter. Man kan nesten si at chutney er med på binde alle smakene i en karrirett sammen og lager en fin balanse mellom krydderne.
Beregnet for 4-6 personer
Ingredienser
Spicy kyllingkjøttboller
- 700 g kyllingkjøttdeig
- 2 løk, finhakket
- 1 egg
- 1 ts pepper
- 1 ts chilikrydder
- 50 g koriander, grovhakket
- 1/2 ts salt
- olje til steking
Karrisaus
- 4 løk, delt i biter
- 6 fedd hvitløk, renset
- 1 bit ingefær (3 cm x 3 cm), finhakket
- 4 tomater, grovhakket
- 2 dl yoghurt, naturell
- 1 ts gurkemeie
- 2 ts chilikrydder
- 4 ts koriander
- 2 dl vann
Anbefalt tilbehør: dampet ris, råkostsalat, mango chutney og raita. Oppskrift på chutney kan du finne her
Fremgangsmåte
- Sett på og gjør klar risen om du skal servere retten sammen med ris. Prøv deg på denne enkle fremgangsmåten på dampet ris.
- Del 4 løk i biter, rens 6 fedd hvitløk, rens 1 bit ingefær og finhakk den. Ha løken, hvitløken og ingefær i en blender eller foodprocessor og kjør til du får en fin masse. Grovhakk 4 tomater og legg til sides.
- Finn frem en sautepanne eller gryte og varm opp til medium/ høy varme. Ha oppi 1 ts gurkemeie, 2 ts chilikrydder og 4 ts koriander, stek dette raskt i 1 – 2 minutter for å frigjøre aroma og livne opp krydderet litt.
- Ha oppi løkblandingen, 2 dl yoghurt, 2 dl vann og grovhakkede tomater. Skrud ned varmen og la sausen småkoke til den har tyknet.
- Ta litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Finhakk 1 løk og stek den til den blir gyllen og nesten gjennomsiktig. Bland løken sammen med 700 g kyllingkjøttdeig, 1 egg, 1 ts pepper og 1 ts chilikrydder. Fortsett og bland deigen til du får en litt seig masse og start å forme boller av deigen.
- Tørk av stekepannen med ett kjøkkenpapir, ha i ny olje og varm opp til medium/ høy varme igjen. Finhakk 1 løk og grovhakk 50 g koriander. Lag en liten grop i kyllingkjøttbollene ved å stikke tommelen inn i de. I den vesle gropen fyller du i omtrent 1-2 ts finhakket løk og grovhakekt koriander. Tett igjen og form til en fin ball igjen.
- Stek kyllingkjøttbollene i stekepannen i 6 – 10 minutter litt avhengig av hvor store du lagde de. Men pass på at de er helt gjennomstekte siden du jobber med kyllingkjøttdeig.
- Når alle kjøttbollene er ferdigstekt kan du ha de over i sausen.
- Dryss gjerne litt grovhakket koriander over sausen før servering. Server gjerne sammen med en enkel råkostsalat, raita og mango chutney.