Gå til innhold
21/06/2017

Biff med spinatsalat, karrisaus, myntedip, mango chutney og naanbrød

Publisert: av

Har opptil flere ganger prøvd meg på “indiske” retter uten at jeg har klart å få smakene til å i det hele tatt kunne være i nærheten av å ligne på den intense indiske/ pakistanske smaksopplevelsen. De fleste oppskriftene jeg har prøvd meg på har som oftest endt opp med å bli dvaske, kjedelig og smakløse, mye likt det man får ved å bruke ferdigglass/poser med asiatiske retter. Nå har jeg heller ikke vært i India for å kunne bli kjent med de autentiske smakene der, men bruker det som vi har tilgjengelig i Norge av indiske/ pakistanske restauranter. Noe som minner meg på at vi må få reist en tur til India på et tidspunkt.

Det jeg oppfatter kan være en stor fallgruve når man prøver seg på asiatisk mat er ofte at man overtenker og har i alt for mange ingredienser. Typisk asiatisk mat handler mye om gode råvarer og hvordan disse behandles, det er derfor ikke nødvendig med allverdens forskjellige typer grønnsaker og andre ingredienser. Det som derimot er viktig er å ha tilgang til godt med ferske råvarer og gode krydder, noe jeg mener er mye av det grunnleggende ved det asiatiske kjøkkenet.

Ingredienser

Hovedrett kjøtt/salat/myntedip/saus:

  • 700-900 g biffkjøtt (bankekjøtt)
  • 2  Sitroner
  • Fersk koriander
  • Fersk mynte
  • 250 g Yoghurt Naturell
  • 200 g babyspinat
  • 1 pakke med alfaspirer
  • 1 pakke med karse
  • 1-2 store gulerøtter
  • 3 ss sesamfrø
  • 1 boks kokosnøttmelk (400ml)
  • Ett glass grønn Curry Paste

Mango Chutney:

  • 2 store mangoer i terninger
  • 4 dl eddik
  • 150 g rosiner
  • 1 ts sennepsfrø
  • 1/2 ts røde chiliflak
  • 400 g sukker
  • 1 løk, finhakket
  • ett hvitløkfedd, finhakket
  • 20 g ingefær

Naanbrød:

  • 1/4 pk ferskgjær
  • 1 ts sukker
  • 800 g hvetemel
  • 1 ts salt
  • 150 g margarin
  • 5 dl kefir

Fremgangsmåte

Kjøtt:

  1. Ta 1/4 av curry pasten og fordel det utover en stor tallerken eller lignende, bland inn saften fra 1/2 sitron, litt extra virgin olivenolje og litt salt og pepper. Del opp kjøttstykkene i 3-4 like store deler, gni blandingen godt inn i kjøttstykkene og legg dette til side å la marinaden trekke inn.
  2. Finn frem en stekepanne tilsett litt olje/smør og varm opp til 180grader. Når stekepannen har nådd 180 grader legger du på kjøttstykkene. Snu biffen hvert minutt inntil kjøttet har fått en total steketid på 6 minutter, kjøttet vil nå være medium stekt. Øk den totale stekelengden om du ønsker bedre stekt kjøtt, men fortsett å snu hvert andre minutt.
  3. Når kjøttet har stekt ferdig, tar du det av og legger til siden slik at kjøttet får hvilt seg. Under steking trekker mye av kjøttsaften seg inn mot midten av kjøttstykket. Når du lar det hvile i etterkant før du kutter det opp vil denne saften trekke seg utover og spre seg bedre i kjøttstykket og kjøttet vil ikke bli fullt så tørt.
  4. Etter at kjøttstykkene har fått hvile i ca 15 minutter kan du kutte de opp i tynne skiver og legge på et stort serveringsfat.

Myntedip:

  1. Ha yoghurten i en liten bolle, dryss over noen finhakkede mynteblader, hell over litt extra virgin olivenolje, saften fra en halv sitron og en klype salt.
  2. Sett til siden på et kjølig sted.
  3. Rør sammen ved servering.

 Salat:

  1. Legg babyspinaten på et serveringsfat, og ha over alfaspirene og karsen.
  2. Skrell gulerøttene og kutt den i tynne skiver ved å bruke en “skreller”, legg de tynne båndene rundt over salaten.
  3. Riv opp litt koriander og dryss spre det fint utover.
  4. Press ut saften fra en sitron over salaten.
  5. Hell over litt oliven olje og dryss over sesamfrøene

Karrisaus:

  1. Ha 1/4 av karripasten i en liten kjele (ta mer om du ønsker en litt sterkere saus) og stek opp.
  2. Hell over kokosmelken og kok sausen til den har fått en litt tykk kremaktig konsistens.

Mango Chutney:

  1. Kok opp eddik og sukker og la det småkoke i ca 30 minutter.
  2. Tilsett de resterende ingrediensene og la det koke videre på lav varme til blandingen har blitt tykk og myk. Pass på at chutneyen har fått en fin og mørkebrun farge og at mangoen nå er nesten gjennomsiktig.

Nanbrød:

  1. Løs opp gjæren i lunket vann og tilsett sukkeret, la dette stå i ca 5 minutter.
  2. Bland sammen; hvetemel, smeltet smør, salt, kefir og gjæren i en stor bolle. Sett til siden og la dette heve i minst en time.
  3. Når deigen er hevet ferdig, kan du dele deigen i mindre stykker og kjevle de ut. Prøv å få deigene ganske tynne, prøv også å hold samme tykkelsen på alle stykkene, slik at steketiden blir like lang.
  4. La de ferdigkjevla nanbrødene ligge til etterheving i ca 30 minutter.
  5. Pensle deigen med kefir og strø over eventuell finhakket hvitløk om ønskelig.
  6. Før du putter nanbrødene inn i ovnen prikk de med en gaffel. Stek på 250 grader i ca 10 minutter, kan med fordel stekes på grill + vifte.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook