Gå til innhold
13/06/2018

Dampet ris

Publisert: av

Jeg vet mange koker ris på mange forskjellige måter, og ja mange har kanskje også en riskoker stående. Tidligere kokte jeg ris ved å koke den, helt til jeg prøvde meg på en «dampe» metode. Selve tilberedningen av risen tar rundt 30-40 minutter, men jeg er sikret et bra resultat hver gang.

Når det gjelder forskjellige tilberedningsmetoder for ris, har jeg ikke tenkt å snakke om alle de forskjellige metodene, men en fellestegner for alle metodene bør iallefall inneholde skylling av risen. Og akkurat dette er for meg noe av det viktigste når det kommer til koking av ris. Nei, risen er ikke skitten, grunnen til at man skyller risen er for å bli kvitt overflødig stivelse (det som gjør vannet du koker risen i hvitt/grumsete). Ved å fjerne dette vil ikke risen bli så klissete.

Man kan enten skylle risen i en sil under rennende kaldt vann, som er den metoden jeg benytter meg av. Eller man kan ha risen i en bolle fylle den med kaldt vann, røre rundt og helle ut vannet, og repetere dette omtrent 4-5 ganger.

Sil av vannet en siste gang, ha risen over i en kjele, fyll opp kjelen med 1,5 x mengder vann, det vil si 1,5 kopp med vann per kopp ris. På dette tidspunkt er det valgfritt å tilsette salt eller ikke, hvis du ønsker å tilsette salt er 1/2 ts. per kopp tilstrekkelig.

Pass på at kjelen du bruker har et tett lokk, da du ikke ønsker at all dampen skal sige ut. Har du ikke et tett lokk, benytt aluminiumfolie til å tette igjen luftehullet som måtte være der. Kjelen bør også ha litt tykk bunn, så dette utelukker de fleste teflonbelagte-kjeler.

Skru på platen og vent til vannet koker, når vannet koker skru varmen så lavt som mulig og sett på lokk. Etter at jeg byttet til induksjon har jeg måttet endre litt på kokemetoden, jeg lar risen koke opp skikkelig og lar den koke i minst 10 sekunder, før jeg skrur platen ned til 3 av 9  (dette er rett under punktet hvor vannet koker/ bobler). La dette putre i ca. 20-25 minutter. Det er veldig viktig at du ikke løfter av lokket underveis, da vil dampen stige ut og risen vil ikke bli helt kokt.

Bolle | Dampet ris

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook