Gå til innhold
21/06/2017

Kremet jordskokksuppe med bacon og chili

Publisert: av

I det siste har jeg merket meg flere som har snakket om jordskokksuppe. Jordskokk er en kanskje litt bortglemt ingrediens nå om dagen, men ble mye brukt tidligere, smaken kan kanskje minne litt om artisjokk. Man kan tilberede jordskokk på samme måte som man tilbereder poteter; kokt, stekt, ovnsbakt, gratinert, most osv., mulighetene er mange. I dag tenkte jeg at jeg skulle se på suppevarianten, og ingrediensene er ganske likt det jeg ville ha valgt i en potetsuppe.

Ingredienser | Kremet jordskokksuppe med bacon og chili

Jeg har valgt å bruke en del sjalottløk i suppen, den kan gjerne erstattes med gul løk om ønskelig. Men jeg bruker sjalottløk i denne suppen da den ofte er litt mindre syrlig og bitter enn den gule løken. Erstatt også gjerne fløten eller deler av fløten med melk, om du ønsker en lettere suppe.

Kutting og rensing av purreløk | Kremet jordskokksuppe med bacon og chili

Når det kommer til purren kan jeg gi deg noen tips. Kutt først av den delen av purren du ikke ønsker å bruke, den grønne delen krever ofte mye lenger koketid for å bli mør enn  det den hvite trenger, og blir da som oftest ikke brukt. Ta gjerne vare på den grønne delen til kraftkoking eller lignende ved senere anledning. Hvis du skal finhakke purren som i dette tilfellet, start med å lage et snitt igjennom midten av purren, men ikke helt ned til roten, gjenta dette slik at du lager et krysssnitt i purren og får 4 tilsvarende deler. Skyll purren under rennende kaldt vann, for å få vekk ev. grusrester som måtte ligge innimellom. Rist av vannet. Da er det bare å starte å kutte.

 

Kremet jordskokksuppe med bacon og chili

Ingredienser

  • 350 g jordskokk
  • 250 g poteter
  • 10 dl kyllingkraft
  • 3 dl kremfløte
  • 1 løk, finhakket
  • 3 sjalottløk, finhakket
  • 1 purreløk, finhakket
  • 1/2 sitron, saften
  • 1 ts muskat
  • 2 ss olivenolje
  • 1 rød chili, finhakket
  • 150 g bacon, sprøstekt, grovhakket

Fremgangsmåte

  1. Start med å skrelle jordskokker og poteter og kutt de i grove biter, legg til sides.
  2. Rens løken, sjalottløken og purreløken og finhakk de, ha de i en stor kjele sammen med litt olivenolje og fres til de blir gylne, 3-4 minutter.
  3. Tilsett poteter og jordskokker og fres raskt i ett minutt.
  4. Tilsett kyllingkraften og la det småkoke i 25 minutter. Kjør alt til en jevn masse med en stavmikser.
  5. Stek bacon og legg det til sides på litt kjøkkenpapir. Grovhakk bacon og finhakk chili.
  6. Riv muskat over suppen og tilsett fløten, gi det et lite oppkok under omrøring og la det småkoke i ytterlige 5 minutter.
  7. Smak til med sitron, salt og pepper.
  8. Ha over litt nykvernet pepper, olivenolje og dryss over litt bacon og chili over like før servering.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook