Wok er noe som alltid er en suksess ved matbordet og ofte svært populært hos de minste. Det finnes utallige variasjoner av wok-retter, ikke bare de klassiske men av egne varianter. En av variantene som har falt i god smak i vårt hjem er en biff-wok med innbakte biffstrimler, servert sammen med en soya-/ sesambasert saus og sesamfrø.
Hvilke grønnsaker vi velger å ha i varierer ofte fra gang til gang, men i denne oppskriften har jeg valgt å ta med en herlig kombinasjon av friske og smakfulle grønnsaker. Rødløken og paprikaen er med på å gi retten en fin sødme sammen med det friske fra vårløken og krønsjen fra aspargesbønnene. Disse grønnsakene jobber bra sammen med det litt syrlige/ salte fra soya- og sesamsausen.
Det skal sies at wok er en fantastisk måte å få i barn gode grønnsaker, men det er viktig å være påpasselig med saltinnholdet i woken. Soyasaus inneholder en del salt, men finnes i varianter med mindre salt, Kikkoman har blant annet en variant med grønn kork, merket «less salt» som inneholder 9,6 g salt per 100 g fremfor 16,9 g som den vanlige soyasausen fra kikkoman inneholder.
Har du en «favoritt-wok»? Del gjerne i kommentarfeltet nedenfor.
Oppskriften er beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kjøtt
- 600 g entrecôte av storfe
- 2 egg
- 1/2 dl hvetemel
- 1/2 dl maisenna
- 3 dl olje til fritering
- 1 ts tørkede chilflak
- 2 ts paprikakrydder
- 1 ts chilikrydder
- 2 ss soyasaus
- 2 ss olje
- salt og pepper
Grønnsaker
- 1 rød chili, finhakket
- 2 hvitløksfedd, finhakket
- 1 bit fersk ingefær (ca. 2 x 2 cm), finhakket
- 100 g aspargesbønner, endene kuttet av
- 1 rødløk, tynne skiver
- 1 rød paprika, tynne skiver
- 5 vårløk, skiver, skråskjært
Saus
- 1/2 ts sesamolje
- 8 ss soyasaus
- 2 ts risvin
- 2 ts brunt sukker
- 1/2 ts hvit pepper
- 1/2 dl vann
- 2 ts maisenna, blandet ut i vannet
Annet
- 3 ss sesamfrø
Fremgangsmåte
- Gjør klar risen om du ønsker å servere det sammen med woken, se oppskriften for dampet ris her.
- Rist sesamfrøene raskt i en tørr wok/ panne og legg til sides. De er klare akkurat i det de bytter farge (gyllent brune).
- Knus chiliflakene i en morter og bland det sammen med paprika- og chilipulveret. Ha krydder, soyasaus og olje i en stor bolle og bland godt.
- Skjær biffstykket i strimler og ha det oppi bollen sammen med marinaden og masser det godt inn. La dette hvile kjølig til du er klar med neste steg.
- Gjør klar egg og mel til biffkjøttet. Jeg foretrekker å bruke en bolle/ dyp tallerken til eggene og en større form/ brett til melet, slik at jeg lett kan dekke hele kjøttbitene raskt og uten for mye kliss.
- Dypp først biffstrimlene i eggene og deretter i melet, pass på at melet dekker strimlene helt. Legg de ferdig-dekte strimlene til sides.
- Når alle biffstrimlene er godt tildekt, gjør du klar en wok med olje til fritering. Friter biffstrimlene i små porsjoner av gangen (5-6 biter). La de steke til de har fått en fin og gyllen overflate, ca. 1-2 minutter. La de hvile og renne av seg litt olje, før du steker de ytterligere 1-2 minutter. Legg de over på litt kjøkkenpapir for å la de renne av seg så mye overflødig olje som mulig. Gjenta til alt kjøttet er ferdigstekt. Hell ut olje og tørk av woken med litt kjøkkenpapir.
- Gjør klar grønnsakene; finhakk hvitløk, chili og ingefær, kutt paprika og rødløk i tynne skiver, kutt av endene på aspargesbønnene og skråskjær vårløken. Legg til sides.
- Bland sammen alle ingrediensene til sausen, bortsett fra vann og maisenna. Rør godt i sausen til mesteparten av sukkeret har løst seg opp.
- Ha litt olje i woken, la den bli varm og ha i ingefær, hvitløk og chili, la det frese raskt i 1-2 minutter før du tilsetter rødløken og paprikaen. Stek videre i 1-2 minutter før du tilsetter resten av grønnsakene. La alt steke videre i 2-3 minutter.
- Tilsett kjøttbitene og la det steke sammen med grønnsakene i 1 minutt før du tilsetter sausen. La dette steke/ koke i 1-2 minutter, rør sammen maisenna og vann i en liten kopp og tilsett det i woken. Rør godt og la alt koke i til sausen tykner, ca. 2-3 minutter bør være nok.
- Før servering strør du over de ristede sesamfrøene.