Svin kan tilberedes på mange måter, og en populær variant av svin kan være innbakt svin. Jeg vil ikke tro at dette er noen ukjent rett for deg, hvis du en gang har vandret inn og sett på menyen på en kinesisk restaurant.
Sammen med den innbakte svinefileten har jeg valgt å servere dampet ris og velkjente «wok-grønnsaker», som blant annet; paprika, aspargesbønner og løk.
Har man smakt innbakt kjøtt en gang er det vanskelig å takke nei til det ved en seinere anledning, absolutt noe som kan være vanedannende om man vil gå så langt og kalle det for det. Personlig liker jeg veldig godt innbakt kjøtt i forskjellige varianter. Se for eksempel på en populær rett her på bloggen Innbakte biffstrimler med ristede sesamfrø eller en litt enklere variant Soyaglasert biff med vårløk.
Oppskriften er beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kjøtt
- 600-700 g ytrefilet av svin, i biter
- 2 egg
- 1/2 dl hvetemel
- 1/2 dl maisenna
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts pepper
- olje til steking
Grønnsaker
- 1 rød chili, finhakket
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ts ingefær, reven
- 100 g aspargesbønner, endene kuttet av
- 1 gul løk, i båter
- 1 rød paprika, i strimler
- 1 gulrot, i tynne skiver
- 1/2 squash, i biter
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Gjør klar risen om du ønsker å servere det sammen med woken, se oppskriften for dampet ris her.
- Strimle 600 g ytrefilet av svin i mindre biter. Tenk rundt 1 cm x 2 cm i tykkelse.
- Pisk sammen 2 egg og ha i en bolle. Bland sammen 1/2 dl hvetemel, 1/2 dl maisenna, 1/2 ts salt og 1/2 ts pepper og ha det i en bolle. Jeg foretrekker å bruke en bolle/ dyp tallerken til eggene og en større form/ brett til melet. Når jeg skal dekke kjøttbitene med mel drysser jeg over kjøttbitene i etterkant i stedet for å kun vende det inn, slik at jeg lett kan dekke hele kjøttbitene raskt og uten for mye kliss.
- Dypp først kjøttstrimlene i eggene og dekk de deretter til med mel, pass på at melet dekker strimlene helt. Legg de ferdig-dekte strimlene til sides.
- Når alle kjøttstrimlene er godt tildekt, gjør du klar en wok med olje til fritering. Friter biffstrimlene i små porsjoner av gangen (5-6 biter). La de steke til de har fått en fin og gyllen overflate, ca. 1-2 minutter. La de hvile og renne av seg litt olje, før du steker de ytterligere 2-3 minutter. Legg de over på litt kjøkkenpapir for å la de renne av seg så mye overflødig olje som mulig. Gjenta til alt kjøttet er ferdigstekt. Hell ut olje og tørk av woken med litt kjøkkenpapir. Pass på at siden dette er svinekjøtt må kjøttet stekes helt igjennom, så ta gjerne noen prøver underveis.
- Finhakk en 1 rød chili og 2 fedd hvitløk. Riv en liten bit (1 cm x 1 cm) med fersk ingefær.
- Kutt av endene på 100 g aspargesbønner. Del en 1 gul løk i grove båter. Kutt 1 rød paprika i strimler. Jeg foretrekker å kutte av stilken først. Sette paprikaen opp ned (stilkdelen ned), kutte langs «kantene» fra bunnen og ned (mot stilkdelen), dette vil si at jeg ikke vil få med den hvite hinnen eller frøene når jeg kutter. Strimle deretter paprikaen i ønsket tykkelse.
- Skrell og del 1 gulrot i tynne skiver. Del en 1/2 squash i biter.
- Rens wokpannen eller finn frem en ny. Ha i litt olje. Fres finhakket rød chili og hvitløk sammen med 1 ts reven ingefær i 1-2 minutter, til du ser at hvitløken akkurat har begynt å bli gyllen. Tilsett gulrotskivene og løkbåtene og la steke videre i 1-2 minutter.
- Til slutt har du i aspargesbønnene, squashbitene og paprikastrimlene. La alt steke videre i 2-3 minutter.
- Server de innbakte svinefiletbitene sammen med stekte grønnsaker og dampet ris.