Vårruller er noe jeg tro vi fleste assosierer med kina-restauranter og kinesisk mat. Og ikke minst assosiasjoner til den friterte variantene. Enkelte land er det ofte mer vanlig å servere kalde ferske vårruller, som er pakket inn i tynt rispapir. Disse oppleves ofte ikke like tunge som sin friterte motpart og har en frisk og herlig smak.
Skulle du ha lyst til å prøve, men ikke har lyst til å lage de selv? Mange sushi-restauranter rundtom har begynt å få disse på menyen, så det er bare å stikke innom å prøve når du har tid.
Man kan velge fritt i hva en ønsker å fylle sine vårruller med, men typiske ingredienser er reker og risnudler. Hvis du vil at gjestene dine skal kunne velge litt forskjellig fyll selv, kan du kutte opp en del ingredienser på forhånd og la gjestene dine lage sine egne varianter ved bordet.
En ny opplevelse for mange og garantert mye morro og god steming. Og ikke minst kan det se veldig delikat og innbydende ut på spisebordet.
Brettingen av vårrullene kan kanskje virke noe spesielt og uvant i starten, men man kommer fort inn i det. Jeg bruker normalt sett en ganske stor bolle med kaldt vann til å «dynke» rispapiret i slik at det blir mykt. Det vil ta rundt 1 minutt før rispapiret har trukket til seg tilstrekkelig med væske. Jeg legger det deretter over på et kjøkkenhåndkle.
Når du har fått lagt ut rispapiret, er det bare å fylle på med alle godsakene du måtte ønske. Plasser det slik at fyllet ligger på den ene enden, slik som på bildet over.
Brett inn sidene over fyllet.
Ta tak i den bakre enden og «fold» den over og rull rundt. Nå er rispapiret litt «klissete» og har litt strekk i seg, så ta dra gjerne i det mens du strammer til for å lage en fin rull.
Beregnet for 10 ruller (2 voksne 2 barn)
Ingredienser
- 10 rispapir (1-2 rispapir per vårrull)
- 20 rå scampi, uten skall
- 100 g risnudler, kokt
- 100 g bønnespirer
- 1 hjertesalat
- 2 vårløk, skjært på langs
- 1 avokado, delt i skiver
- 1 gul paprika, delt i strimler
- 1 gulrot, delt i tynne strimler
- fersk koriander
Fremgangsmåte
- Gjør klar alle ingrediensene.
- Stek scampien.
- Finn frem en stor bolle og fyll den halvfull med kaldt vann. Pass på at bollen er så stor at du får dynket hele rispapiret nedi uten at det må bøyes.
- Legg ut et kjøkkenhåndkle på en arbeidsflate.
- Dynk ett og ett rispapir i vannet til det blir mykt, og mønsteret nesten har forsvunnet. Dette tar normalt sett rundt 1 minutt.
- Legg det myke rispapiret på kjøkkenhåndkle.
- Legg på ønsket fyll. Plasser fyllet som en slags «pølse» litt nærmere den ene kanten med langsiden (se bilde ovenfor).
- Brett inn sidene av vårrullen.
- Brett over den «korte» enden av vårullen og lag en rull mens du strammer litt til.
- Server gjerne med sweet chili saus.