Dette er en rett som er godt kjent for amerikanere som er bevandret innenfor kinesisk take-away. Angivelig er navnet på retten oppkalt etter en kinesisk general fra Hunan-provinsen, general Tso Tsung-t’ang. Navnet på retten antyder kanskje at det foreligger en relasjon mellom retten og generalen, men det viser seg at det eneste de kanskje har til felles er kinesisk opphav og navn.
Retten har en søt og sterk smak, mye likt mange andre retter fra Hunan-provinsen, dog en anelse søtere enn det man tradisjonelt finner der. Denne oppskriften er ikke en klassisk hunansk oppskrift, men laget av en kinesisk kokk, Peng Chang-kuei, som flyktet til Taiwan etter andre verdenskrig. Opp igjennom tidene har det være mye diskusjon rundt opphavet til denne retten og hvem som faktisk har laget den, det har faktisk blitt laget en film om det i 2014 The Search for General Tso.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kylling
- 600 g kyllingbrystfilet, delt i biter
- 1 egg
- 1 dl maisenna
- 1/2 dl hvetemel
- 1/2 ts salt
- 1 ts hvit pepper
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 5 vårløk, i tynne skiver
- olje til fritering
Saus:
- 1,5 dl kyllingkraft
- 4 ss soysaus
- 3 ss riseddik
- 4 ss brunt sukker
- 1 ss maisenna
Anbefalt tilbehør: Dampet ris, kokt/ dampet brokkoli
Fremgangsmåte
- Start med å tilberede Dampet ris, om du ønsker å ha dette som tilbehør.
- Finn frem to store boller/ tallerkener.
- I den ene bollen blander du sammen 1 dl maisenna, 1/2 dl hvetemel, 1/2 ts salt og 1 ts hvit pepper. Knekk 1 egg i den andre bollen og rør godt.
- Varm opp en wok eller frityrsteker med litt olje (nok til at kyllingbitene blir dekket når du tar de oppi), til 190 grader celcius.
- Skjær 600 g kyllingbrystfilet i mindre biter. Vend kyllingen inn i egget, deretter i melblandingen.
- Ha kyllingbitene over i oljen i litt og litt av gangen, slik at temperaturen ikke synker for mye. La kyllingbitenefritere i 3-4 minutter, til kyllingen har fått en fin sprø og gyllen overflate. Legg kyllingen på kjøkkenpapir for å renne av overflødig olje, og fortsett friteringen av resten av kyllingbitene. Husk at du jobber med kylling og at det kan være lurt å ta noen prøver underveis på at kyllingen er helt gjennomstekt.
- Finhakk 1 fedd hvitløk og 1 rød chili, legg til sides.
- Start på sausen ved å varme opp en kjele til medium/ høy varme, ha oppi 4 ss brunt sukker og 3 ss riseddik. Rør rundt til mesteparten av sukkeret har løst seg opp. Ha i 1,5 dl kyllingkraft og gi det ett lite oppkok.
- Bland sammen 4 ss soyasaus og 1 ss maisenna, hell dette over i sausen og la dette koke til det smått tykner.
- Når alle kyllingbitene er ferdig, fjerner du oljen fra wokpannen og skru ned temperaturen til medium/ høy varme. Ha i litt olje sammen med finhakket hvitløk og rød chili. La dette frese i 1 – 2 minutter før du har i kyllingbitene igjen. Rør kjapt og tilsett deretter sausen. Vend kyllingen godt inn i sausen, slik at den dekker alle bitene.
- Del 5 vårløk i tynne skiver, og ha de oppi woken. Spar litt av den mørkegrønne biten til garnityr.
- Server kyllingen sammen med dampet ris. Strø gjerne over litt tynne skiver av den mørkegrønne delen av vårløken.