Gå til innhold
13/06/2018

Stekt laks med dillsmør og posjert egg

Publisert: av

Det finnes mange måter å tilberede laks på, men favoritten min er nok pannesteking. Det er sjeldent jeg baker laksen i ovn, men når jeg først gjør det er den som oftest innbakt. Klassikeren når det kommer til servering av laks vil nok mange si er; laks servert med poteter, agurksalat og rømme. Noen server kanskje med gulrøtter, men det er ikke normal praksis her i hus.

Ingredienser | Stekt laks med dillsmør og posjert egg

Denne gangen tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på noe litt mer utradisjonelt tilbehør. Valget falt derfor på poteter, dillsmør, aromasopp, rødløk og posjert egg.

Kutt | Stekt laks med dillsmør og posjert egg

For mange er nok posjert egg noe som kan virke veldig avskrekkende og en oppgave man gjerne ikke vil begi seg ut på. Men det er i grunn ikke så vanskelig og kan lett imponere gjester.

Det er litt diskusjon frem og tilbake om man trenger eddik i kokevannet når man posjerer egg. Det sies at det å tilsette eddik vil senke koketiden og gjøre at eggehviten stivner fortere, dermed lettere å få ønsket resultat.

Slik gjør du det: finn frem en liten kjele, ha i nok vann til å kunne dekke det dobbelte av høyden til ett egg. Kok opp, ha i en liten dæsj med eddik, ca. 0,1 dl per liter vann. Knekk ett ferskt romtemperert egg i en liten skål. Ha i en klype salt.

Når vannet koker rolig og stødig, finn frem en hullsleiv og rør sirkulært i vannet til du ser kokeboblene forsvinner. Ta egget og legg det forsiktig ned i kjelen. La det posjere i ca. 2 minutter før du tar det opp med en hullsleiv.

Legg det på kjøkkenpapir slik at det får renne av seg væske. Om ønskelig trimmer du av ev. eggehvite rundt egget som måtte henge «løst».

Stekt laks med dillsmør og posjert egg

Beregnet for 2 voksne og 2 barn


 

Ingredienser

 • 500 g laksefilet, med skinn
 • 600 g små poteter (delikatesse), delt i to
 • 4 egg
 • 1/2 rødløk, tynne strimler
 • 300 g aromasopp, finhakket
 • 75 g smør
 • 50 g dill, finhakket
 • 1 klype maldon flaksalt
 • salt og pepper
 • olje til steking

Fremgangsmåte

 1. Start med å rense fisken og dele den opp i fileter på ca. 125 g per stykke. Lag gjerne snitt i skinnsiden for at skinnet skal bli sprøere. Gni inn skinnsiden på fisken med salt og pepper.
 2. Del potetene i to. Finn frem en dyp stor stekepanne og ha i litt olje og legg potetene med den flate siden ned. La de steke til de har fått en fin gyllen overflate før du snur de over på skinnsiden.
 3. Når du har snudd potetene, strø over 1 klype maldon flaksalt.
 4. La de steke til de har skinnet har fått en sprø og gyllen overflate. Stek videre under omrøring til potetene er ferdig. Ev. avslutt de i ovn på 180 grader til de er gjennomstekt.
 5. Finn frem en kjele og ha i litt olje. Stek 300 g finhakket aromasopp og 1/2 strimlet rødløk. Til løken har blitt gyllen og soppen gjennomstekt, ca. 2-3 minutter. Smak til med salt og pepper. Sett til sides og dekk til med lokk.
 6. Ha litt olje i en panne og stek fisken med skinnsiden ned til 2/3 av fisken har fått en fin lyserosa farge. Snu fisken og stek den videre i 1-2 minutter, til hele siden av fisken har blitt lyserosa. Laks bør ikke være helt gjennomstekt, da blir den gjerne litt tørr. Den skal heller ikke være helt rå i midten, men en litt mørkere rosa farge enn resten.
 7. Smelt 75 g smør i en liten kjele og ha i 50 g finhakket dill og bland godt.
 8. Kok opp vann til posjering. Ha i vann slik at det vil kunne dekke to høyder med egg.
 9. Når vannet småkoker rolig og stødig ha i litt eddik i vannet, 0.1 dl per liter vann.
 10. Ha i 1 klype salt i vannet.
 11. Knekk eggene oppi små skåler, ett egg per skål.
 12. Nå kan du velge å posjere ett eller flere egg samtidig, færre egg om gangen om du føler at du har mer kontroll.
 13. Når du skal legge egg oppi, gi vannet en liten sirkulær omrøring, slik at kokeboblene forsvinner.
 14. Legg forsiktig eggene nedi ved å helle fra skålen og ned i vannoverflaten.
 15. Det tar ikke mer enn 2 minutter før eggene er ferdig.
 16. Ta opp eggene med en hullsleiv og la de renne av seg på litt kjøkkenpapir. Kutt ev. av overflødig løs eggehvite om ønskelig.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook