Gå til innhold
22/08/2017

Kokebloggens favorittlasagne

Publisert: av

Lasagne er en folkefavoritt blant nordmenn, som har røtter i det italienske kjøkkenet. For dere som skulle være ukjent med denne retten kan den raskt forklares på denne måten; retten består av ragù, som er en kjøttsaus, béchamel, som er en ostesaus og lasagneplater. Disse komponentene legges lagvis, toppet med ost i en form og bakes i ovn.

Det er riktignok mange forskjellige måter man kan lage en lasagne på, men min personlige favoritt er denne oppskriften her. Rundt om i verden finner man variasjoner både på hvilke type kjøtt en velger å bruke, hva slags grønnsaker man velger å ha i og hva slags ost man velger å toppe med og ha i sausen.

Skulle du ønske å prøve litt variasjoner på ingredienser kan du prøve deg på forskjellige type oster som for eksempel mozzarella eller ricotta. Vil du bytte litt på grønnsakene kan du prøve deg på ting som for eksempel; sopp, spinat, paprika, squash eller lignende. Kanskje du vil prøve deg på kyllingkjøtt eller svinekjøtt istedet?

Om du noen gang har lurt på hva forskjellen mellom parmesan og parmigiano-reggiano er, skal jeg gi en rask forklaring på dette. Parmesan er en ost av typen parmigiano-reggiano og har sin opprinnelse fra Parma i Italia. I Europa er det kun ost som er laget i Parma, Reggio Emilia, Modena og deler av Bologna og Mantua som har lov til å kalle seg for parmesan.

Denne retten tar litt tid å lage og vil nok for mange ikke passe inn i en travel hverdag. Mange vil nok derfor helst lage lasagne i helgene og jeg tror for mange at lasagne er typisk lørdagsmat. Det fantastiske med lasagne er at den gjør seg ypperlig som restemat, og smaker om ikke bedre minst like godt dagen etter. Det går også fint an å lage større porsjoner når man først er i gang og fryse ned til seinere.

Kokebloggens favorittlasagne

Beregnet for 4-6 voksne

Ingredienser

Lasagne

  • 9 stk lasagneplater
  • 150 g hvitost til topping
  • 1 ss smør til smøring av form

Kjøttsaus

  • 600 g kjøttdeig av storfekjøtt
  • 3 gulrøtter, store, i biter
  • 2 selleristenger, i biter
  • 1 løk, finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • 1 rød chili, finhakket
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 bokser hele flådde hermetiske tomater
  • 2 ts oregano
  • 1 ts basilikum
  • salt og pepper
  • olje til steking

Ostesaus

  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts muskatnøtt, revet
  • 75 g parmesan, revet
  • 50 g hvitost, revet
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Start med å lage kjøttsausen, brun kjøttdeigen til den får en fin stekeskorpe. Pass på å ikke steke for mye samtidig slik at kjøttdeigen koker istedenfor å steke. Legg til sides.
  2. Finhakk 2 fedd hvitløk og 1 rød chili. Husk å ta ut frøene fra chilien om du ikke ønsker at sausen skal bli så sterk.
  3. Rens og kutt 3 gulrøtter og 2 selleristenger i biter. Finhakk løken og legg til sides.
  4. Ha litt olje i en panne eller gryte og ha i finhakket hvitløk og chili. La dette frese raskt i 1 minutt. Før du tilsetter gulrøtter, selleristenger og løk. La dette steke videre i 3-4 minutter til løken har blitt myk og litt gjennomsiktig.
  5. Lag en liten lomme i midten av pannen og ha i 2 ss tomatpuré. La dette frese raskt i 1 minutt, før du blander det godt inn med resten.
  6. Ha kjøttdeigen tilbake i  pannen med grønnsaksblandingen og bland godt. La dette steke i 1-2 minutter.
  7. Tilsett 2 bokser hele flådde hermetiske tomater, knus de hele tomatene med en stekeskje og bland det godt sammen. La dette koke og redusere mens du lager ostesausen.
  8. ha i 2 ts oregano og 1 ts basilikum. Smak til med salt og pepper.
  9. Sett ovnen på 220 grader. Over og undervarme.
  10. Riv 200 g  hvitost til saus og topping og
  11. Begynn på ostesausen ved å smelte 3 ss smør i en kjele på medium varme. Pass på at den ikke begynner å brune seg. Ha i 3 ss hvetemel litt av gangen, mens du rører rundt. Når du har fått oppi alt melet, la denne blandingen «svette» litt slik at den slipper taket lett fra kjelen.
  12. Hell oppi 5 dl melk, ca. 1/3 av gangen mens du rører fort rundt, slik at blandingen ikke klumper seg. Når du har fått en jevn masse som har begynt å tykne, sper du i med mer melk.
  13. Etter at du har fått oppi all melken og sausen har begynt å tykne, rør inn 1 ts muskatnøtt.
  14. Ha i  75 g reven parmesan og 50 g reven hvitost og rør godt rundt mens osten smelter. Smak til med salt og pepper.
  15. Smør inn en form med litt smør.
  16. Start med å legge opp lagene til lasagnen. Start med ett lag med kjøttsaus, deretter ett lag med lasagneplater og ett lag med ostesaus. Fortsett med dette til du har fått tre lag med lasagneplater. Avslutt med ett lag med ostesaus og reven ost på toppen.
  17. Plasser formen i midten av ovnen og stek på 220 grader i 40 minutter, til osten har fått en fin og gyllen farge.
  18. Server med grønn salat og gjerne hvitløksbrød eller -baguetter.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook