Gå til innhold
13/06/2018

Spennende fingermat med Rakfisksushi, sylteruller og revet pinnekjøtt

Publisert: av

Det er snart nytt år og mange skal sikkert i selskap og et færre antall av oss har fått gleden av å invitere dere til selskap på årets siste dag. Hva som står på menyen varierer fra vertskap til vertskap, men jeg tror nok mange har tradisjon med kalkun på denne kvelden. Kanskje er det flere som ikke har fått nok av julens gledelige festmåltider og kjører i gang med ribbe eller pinnekjøtt også denne dagen?

I Norge feirer vi ikke spesielt med «thanksgiving»/ høsttakkefest og til jul er jo som sagt ribbe og pinnekjøtt de store favorittene. Og siden hel kalkun stort sett da er å anse som festmat blir det få anledninger til å nyte dette igjennom resten av året. Det er kanskje derfor mange har kalkun på nyttårsaften?

Når det kommer til nyttårsaften her hjemme har jeg i de siste årene servert biff wellington, som i grunn har vært en knallsuksess. Favorittoppskriften på biff wellington har ikke klart å komme seg ut på kokebloggen enda, men jeg har den liggende i kokeboken i jeg lagde i fjor, så du kan regne med at den kommer om ikke så altfor lenge. Biff wellington er en ganske tung rett med butterdeigen og biffkjøttet, så litt lett tilbehør gjør seg godt. Vanligvis serverer jeg den med ovnsstekte potetbåter eller fløtegratinerte poteter og godt med grønnsaker. Fløtegratinerte poteter er ikke så veldig lett tilbehør, men gjør seg godt inntil saftig og mørt storfekjøtt.

Tallerken | Spennende fingermat | Rakfisksushi, sylteruller og revet pinnekjøtt

Ett annet alternativ på nyttårsaften og andre festlige lag kan være enkel fingermat, om dette ikke nødvendigvis er hele serveringen kan det fint serveres som en enkel aperitif mens folk venter på maten . Canapé som er en type fingermat, er ofte små munnfuller av brød med diverse pålegg, ofte dekorativt. Selve ordet canapé kommer fra det franske ordet for sofa, og skal nok beskrive garnityret som ligger og hviler oppå små biter med brød som om det var en sofa. Tradisjonelt sett serveres kanapeer på gammelt brød, men annen mat kan også fungere fint som base, som for eksempel kjeks, butterdeig og loff. Så lenge maten er enkel å spise i en bit fungerer det meste egentlig helt bra.

Spennende fingermat | Rakfisksushi, sylteruller og revet pinnekjøtt

Siden denne maten ofte serveres i settinger hvor det serveres drikke er det ønskelig at maten gjerne er litt salt, slik at den gjerne gjør at gjestene drikker litt mer og stemningen gjerne holder ett høyere nivå. Men for all del server og drikk med måte. Hvis du ønsker å servere dette som en aperitif anbefaler jeg ikke tung øl og akevitt til denne type mat, selv om man tradisjonelt vil være fristet til å servere det. Server gjerne sammen med friske bobler, gjerne en god champagne eller annet musserende som cava eller prosecco. Som alkoholfrie alternativer kan du prøve deg på alkoholfri musserende eller alkoholfri eple-cider.

Jeg har sett Richard Juhlin Blanc de blancs høste en del god kritikk, personlig har jeg ikke smakt denne selv, men kanskje i nær fremtid (red. anm. Vinen har blitt prøvd og falt i smak). Dette er en alkoholfri musserende vin laget på chardonnay-druer, noe som gjør at den kanskje vil smake mer familiært enn mange av de andre alkoholfrie variantene. Det hjelper på at vinen er en del av Vinmonopolets basisutvalg og vil være enkel å oppdrive i de fleste vinmonopol rundt om.

Lefser | Spennende fingermat | Rakfisksushi, sylteruller og revet pinnekjøtt

Potetlefsene er noe som har vært tradisjon i familien til jul og spesielt til julefrokosten på førstedag. Sammen med lefsene blir det som oftest server kokt ørret enten fjellørret eller fra Tinnsjøen. Andre ting som ofte går på lefsa er rakfisk, røkt ørret, kalvedans, sylte og syltetøy. Sistnevnte ofte som en avsluttende del av frokosten.

Lefser fungerer helt perfekt som fingermat, da lefsene hverken er klissete eller gjør at man blir grisete på noen måte. Og deler man de opp i biter får man flotte ruller i en perfekt munnfull-størrelse. Hva man ønsker å ha i lefserullene er opp til en hver, men prøv å unngå flytende ting for å hindre mest mulig søl.

Featured | Spennende fingermat | Rakfisksushi, sylteruller og revet pinnekjøtt

Ved å knuse potetene gjennom ett dørslag/ sil, vil du oppnå at potetene blir veldig luftige, samtidig som de ikke blir veldig klebrige. Form lett litt poteter med fingrene, men pass på at du ikke pakker for hardt. Legg litt rakfisk og grovhakkede egg oppå som om det skulle ha vært sushi du anrettet. Dette er en veldig smakfull og enkel rett, men det viktigste med denne retten er god kvalitet på rakfisken og beklageligvis finnes det utrolig mye dårlig rakfisk der ute og jeg anbefaler deg å prøve å oppdrive en lokal produsent og unngå kjøp i kjedebutikkene.

Det finnes selvfølgelig flere ting som passer seg veldig bra til rakfisk. Prøv deg med både syltet og fersk rødløk, dette gir ett friskt og søtt innslag til rakfisken. Ha gjerne på litt dill da dette er med på å gi litt ekstra karakter til det hele.

Har du litt pinnekjøtt til overs liggende i kjøleskapet? Hent det frem og begynn å rive det i stykker med en gaffel. Server på et tynt knekkebrød sammen med biter av syltede rødbeter. En perfekt måte å bruke opp rester etter julen.

Beregnet for 8 voksne, som aperitif

Ingredienser

Rakfisksushi

  • 300 g rakfisk
  • 3 egg, hardkokte, grovhakket
  • 3 mandelpoteter, store, kokt, most igjennom dørslag

Lefse med sylte

  • 8 potetlefser
  • 8 sylteskiver

Pinnekjøtt med rødbeter

  • 300 g pinnekjøtt, uten ben, revet
  • 6 knekkebrød, delt i to
  • 8 rødbete-biter, syltet, delt i staver

Fremangsmåte

Rakfisksushi

  1. Om du ikke har mandelpoteter liggende fra en tidligere middag, start med å skrelle 3 store mandelpoter. Ha potetene i en kjele med vann og kok opp. La potetene koke i rundt 8 minutter, men pass veldig på da disse potetene er veldig skjøre og kan lett kokes i stykker. Ta kjelen av platen og la potetene stå til de blitt ferdigkokt. Hell av vannet og sett kjelen tilbake på platen til resterende vann har fordampet. La potetene hvile og kjøle seg ned på disken til de skal moses
  2. Kok 3 egg til de er hardkokte. Kok opp vann til eggene, lag et lite hull med en nål eller eggestikker i bunnen av egget, dette minster sjansen for at egget sprekker mens det koker. Legg eggene forsiktig ned i vannet når det koker og la de koke i 8 –  10 minutter avhengig av størrelse.
  3. Rens og fileter 300 g rakfisk.
  4. Grovhakk eggene.
  5. Mos potetene gjennom ett dørslag og form potetene til små avlange biter ved presse lett med fingrene, lag de på størrelse med nigiri sushi. Legg en bit rakfisk på toppen og dryss over litt grovhakkede egg.

Lefse med sylte

  1. Om lefsene dine ikke er smurt med smør på forhånd kan du smøre de med litt smør.
  2. Skjær tynne skiver med sylte og legg de på toppen av lefsene og rull.
  3. Del lefserullene i mindre biter.

Revet pinnekjøtt med rødbeter

  1. Bruk en gaffel til å rive i stykker 300 g pinnekjøtt.
  2. Del noen rødbetbiter i staver.
  3. Finn frem noen knekkebrød, del de i mindre biter ved behov og ha på revet pinnekjøtt og rødbetstaver.

 

 

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook