Gå til innhold
13/06/2018

Pinnekjøtt med vossakorv og rotstappe

Publisert: av

Skal man tro vestlendingene blir det ikke jul før pinnekjøttet står på bordet. Nå er det nå slik at det ikke bare er vestlendingene som nyter den herlige og unike smaken av saltet pinnekjøtt i løpet av julen, da nordmenn flest har begynt å få øynene opp for denne maten i nyere tider. Om det nå ikke serveres på julaften tror jeg de fleste spiser det en gang i løpet av julen.

Pinnekjøtt får sin særpregede smak fra en gammel konserveringsmetode, hvor ribbesider av sau saltes og tørkes. Enkelte steder i Norge har de også tradisjon for å røyke kjøttet før saltes og tørkes. I min familie har pinnekjøttet som oftest blitt røykt. Og jeg kan vel si meg særdeles bortskjemt med at sauekjøttet har kommer fra familiens gård og blitt røykt og saltet av min kjære far. Sjelden kortreist mat for å si det sånn.

Tradisjonelt tilbehør til pinnekjøttet er poteter og kålrotstappe, kålrotstappen kan kanskje i noen hjem inneholde både gulrot og poteter, men er en selvfølgelig følgesvenn til pinnekjøttet. Noen steder serverer de kanskje pinnekjøttet sammen med vossakorv og raspeball. Om du ikke kjenner til raspeball, kjenner du kanskje til et av dens andre navn raspekake, komle, kompe, klubb eller potetball. Som uttrykket sier «Kjært barn har mange navn…», men for meg forblir dette en raspeball. Ikke noe jeg personlig har prøvd sammen med pinnekjøtt, men kan tenke meg at det funger helt utmerket sammen med den salte smaken i pinnekjøttet.

Tilberedningen av pinnekjøttet er kanskje noe mer tilgivelig enn ribben, da det er langt mindre å tenke på for å få ett smakfullt resultat. Etter min mening er det viktigste med pinnekjøttet at det får god tid både til utvanning og damping., det er ingenting som trengs å forhastes her. Og når det kommer til antall elementer å holde styr på under tilberedningen er det ikke halvparten så mye som det er ved tilbereding av en ribbemiddag. Så her kan man få litt ekstra tid til å nyte tiden med familien mens herlige aromaer sprer seg rundt i huset.

Pinnekjøtt med vossakorv og rotstappe

Beregnet for 8 voksne

Ingredienser

Kjøtt

 • 3 kg pinnekjøtt (beregn 350 – 400 g per person, før utvanning)
 • 800 g vossakorv

Poteter

 • 1,5 kg poteter

Kålrotstappe

 • 1,5 kg kålrot
 • 500 g gulrøtter
 • 1,5 dl kremfløte
 • 1,5 dl kraft fra pinnekjøttet
 • 5 ss smør
 • 1 ts muskat, revet
 • 2 ts nykvernet pepper

Fremgangsmåte

Obs. pinnekjøttet bør vannes ut i minst 1 døgn før det skal tilberedes, helst mer. Jeg anbefaler mellom 30-48 timer. Til fordel kan også bjørkepinnene legges i bløt før de skal brukes.

 1. Start med å gjøre klar til damping av pinnekjøttet. Stable bjørkepinnene i bunnen av kjelen, prøv å legge de slik at de skaper en stabil flate for pinnekjøttet samtidig som det bygger godt i høyden. Har du ikke bjørkepinner kan du bruke en metallrist.
 2. Legg noen pinnekjøttbiter over bjørkepinnene for å legge litt vekt på de, slik at de ikke flyter opp når du heller over vann. Hell kaldt vann i kjelen, akkurat nok til at det når toppen av bjørkepinnene. Legg deretter på resten av pinnekjøttet, prøv å stable det slik at det er mest mulig luft mellom stykkene.
 3. La vannet koke opp, skru deretter ned temperaturen på platen, slik at vannet ikke koker. Det er viktig at det er skikkelig med damputvikling så ikke skru den ned for lavt. Sett på lokket og la det dampe i minst 2 timer, helst mer. Jeg foretrekker at det damper i rundt 3 timer for at det skal bli skikkelig mørt. Nå kan du bare sette deg ned å slappe av i alle fall en time hvis du velger å koke de i 2 timer.
 4. Når det nærmer seg at pinnekjøttet er ferdig kan du begynne med tilbehøret. Skrell og del 1,5 kg kålrot og 500 g gulrot i biter. Ha den i en kjele med vann og kok opp. La de koke til det har blitt mørt.
 5. Skrell 1,5 kg poteter ha de i en kjele med vann og la de koke til de er ferdig. Koketid avhenger veldig av potettypen. Hell av vannet og la de hvile under et kjøkkenhåndkle frem til servering.
 6. Når kålroten og gulrøttene har kokt ferdig og blitt møre, heller du av vannet og tilsetter 5 ss smør. Mos dette sammen med en stappe og tilsett 1,5 dl kremfløte og 1/2 dl kraft fra pinnekjøttet gradvis under kraftig omrøring. Ha til slutt oppi 1 ts muskat og 2 ts nykvernet pepper og rør godt. Om du ønsker en litt mindre klumpete stappe kan du bruke en stavmikser og mose stappen enda mer.
 7. Om du ønsker kan du tilsette biter vossakorv sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene av dampingen. Jeg foretrekker personlig å steke de i en panne. Finn frem en panne, ha i litt olje og varm den til medium/ høy varme og stek biter av 800 g vossakorv til de har blitt tilstrekkelig gjennomstekt og har fått en fin stekefarge.
 8. Server pinnekjøtt sammen med vossakorv, poteter, rotstappe og stekesjyen fra pinnekjøttet.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook