Gå til innhold
21/06/2017

Lammecarré med honningglasert rosenkål, ovnsbakte rotgrønnsaker, pommes frites de julienne og sjalott- og sennepssaus

Publisert: av

Palmesøndag markerer den offisielle starten på påskehøytiden for de fleste folk. Noen av oss må jobbe noen dager til før vi kan legge ned pennen og offisielt nyte påsken, enten om det skulle være på fjellet eller i byen. For mange hører lammelåret påsken til, men man trenger ikke nødvendigvis å kose seg med et lammelår hver påske. Hvorfor ikke prøve et annet kjøttstykke på lammet, lammecarré for eksempel, som er ett av de ypperste stykkene på lammet etter min mening. Lammecarré er svært saftig og smaksrikt og spesielt mørt.

Ingredienser | Lammecarré med honningglasert rosenkål, ovnsbakte rotgrønnsaker, pommes frites de julienne og sjalott- og sennepssaus

Sammen med godt tilbehør vil du se at lam kan nå nye høyder. I denne retten har jeg valgt å servere lammet sammen med rotgrønnsaker, honning- og soyaglasert rosenkål, pommes frites de julienne og en sjalott-og sennepsaus med ekstra piff.

Lammecarré med honningglasert rosenkål, ovnsbakte rotgrønnsaker, pommes frites de julienne og sjalott- og sennepssaus

Ingredienser

  • 500 g lammecarré
  • 4 hvitløksfedd, renset
  • 4 kvister rosmarin
  • 2 kvister timian
  • 300 g poteter, i skiver
  • 100 g rødbeter, i biter
  • 300 g gulrøtter
  • 50 g smør til steking
  • Olivenolje
  • salt og pepper
  • 3 dl rapsolje til fritering

Honning- og soyaglasert rosenkål

  • 250 g rosenkål, delt i to
  • 4 ss honning
  • 4 ss soyasaus
  • olivenolje
  • salt

Sjalott- og sennepssaus

  • 2 sjalottløk, finhakket
  • 1,5 dl tørr hvitvin
  • 1,5 dl kyllingkraft
  • 1 ss grov sennep
  • 1 ss dijonsennep
  • 1 ss fersk timian, finhakket
  • litt smør til steking

Fremgangsmåte

  1. Start med å kutte halvparten av gulrøttene i staver og del de slik at de blir omtrent like lange (ca. 1/3 biter). Skyll og rens rødbetene, del de i 1/4 biter og ha de i en ildfast form sammen med gulrøttene. Hell over litt olivenolje, dryss over litt salt, ha i timiankvistene, to av rosmarinkvistene og bland godt. Sett i ovnen på 200 grader celcius og la stå i 30-45 minutter avhengig av størrelsen.
  2. Del rosenkålen i to og ha de i en ildfastform, ha over litt olivenolje og litt salt og bland godt. Sett de inn i ovnen sammen med de andre grønnsakene og la de stå inne i 25-30 minutter.
  3. Vask og skrell potetene, kutt de i tynne staver og legg til sides.
  4. Rens og skrell resten av gulrøttene, kutt de i tynne skiver på lengden, bruk gjerne, skreller eller mandolin. Legg til sides.
  5. Dersom kjøttstykket har en ett ganske tykt lag med fett kan det lønne seg å lage noen snitt ned i det. Kutt da med et diamantmønster, som du ville ha gjort med andebryst. Gni kjøttet inn med salt og pepper.
  6. Varm en panne med litt smør. Legg kjøttet i pannen med fettsiden ned. Ha i hvitløk og resten av rosmarinen La kjøttstykket steke mesteparten av tiden med fettsiden ned, da lammefett tar litt lengre tid å bryte ned enn andre fettyper. Bruk en skje til å helle øse over litt av smøret underveis.
  7. Bland sammen honning og soyasaus. Ta ut rosenkålen fra ovnen, hell over blandingen og «kast» rosenkålen i formen slik at de blir glasert i honningen og soyasausen.
  8. Finn frem en robust kjele eller panne, hell i oljen til fritering og la den bli varm. I små porsjoner friterer du potetene.
  9. Ta potetene ut når de har blitt gylne og har fått en sprø overflate, legg de på litt kjøkkenpapir slik at oljen får rent av seg. Ha alt i en bolle, strø over litt salt og «kast».
  10. Når lammet er ferdig, la det hvile i 15-minutter, del det opp mellom hvert bein.
  11. Finhakk sjalottløken, stek den i litt smør til den har fått en gyllen overflate, men ikke la den ta farge. Tilsett hvitvinen og la den redusere til 1/2 av væsken.
  12. Tilsett kyllingkraften og kok opp. Ta sausen av kjelen, rør inn timian, grov sennep og dijonsennep. Sil sausen og la den sitte på lav varme på en plate mens du gjør klart resten.
  13. Stek de tynne gulrotskivene i en panne med litt smør, til de blir myke.
  14. Legg opp alt på tallerken og hell over litt saus før servering.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook