Husker du Byggrynsalat med prosciutto di parma, pinjekjerner og grana padano som jeg la ut litt tidligere i uken? Jeg nevnte da at denne salaten gjerne kunne fungere fint som tilbehør til andre retter. Så hvorfor ikke komme med ett glimrende eksempel på kjøtt som smaker helt fortreffelig med akkurat denne salaten? Vel her kommer ett supert forslag du kan prøve.
Typiske marinader man ofte finner til kylling er av typen basert på paprika, hvitløk og tomat eller en form for provence-inspirert kryddermix. Kanskje til tider den også «veldefinerte» varianten BBQ-marinert. Etter min mening trenger ikke kyllingen allverdens med smakstilsettinger og kan ofte faktisk fungere helt ok som naturell, dette avhenger veldig av kvaliteten på kyllingen man velger selvfølgelig. Denne marinaden er veldig enkel og gir kyllingen en herlig fyldig og frisk smak.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kylling
- 700 g kyllinglår, naturell
- 2 sitroner
- 2 lime
- 6 ss akasiehonning
- 2 ss rapsolje
- salt og pepper
- persille
- olje til steking
Byggrynsalat
- 4 dl tørr byggryn, vannet ut
- 150 g proscuttio, i biter
- 200 g slangeagurk, i biter
- 50 g pinjekjerner
- 4 ss grana padano
- 2 ss sitronsaft
- 2 ss olivenolje
- olje til steking
- salt og pepper
Fremgangsmåte
Kylling
- Rens kyllinglårene for uønskede biter. Del kyllinglårene i mellom overlåret og lårklubben. Dette for å gjøre at steketiden blir litt mindre og kjøttet steker litt jevnere.
- Riv skallet av 2 sironer og 2 lime med et rivjern. Ha det i en bolle.
- Press saften fra 2 sitroner og 2 lime oppi bollen.
- Tilsett 6 ss akasiehonning og 2 ss rapsolje.
- Ha i litt salt og pepper og bland godt.
- Legg kyllingbitene i en pose og hell over marinaden og lukk igjen. Legg kjølig i minst 1 time helst over natten.
- Forvarm ovnen til 200 grader.
- Finn frem en stekepanne, gjerne en som kan gå inn i ovnen. Ha i litt olje og varm opp.
- Ha i kyllingen og stek den på begge sider i 2-3 minutter på hver side til du har fått en fin stekeskorpe, den vil få ytterligere farge i ovnen.
- Hell over resten av marinaden og sett den inn i ovnen og stek kyllingen i 30-40 minutter avhengig av størrelsen på kyllinglårene.
- Kyllingen er ferdig når du kan stikke en kniv inn til beinet og kun klar farget væske renner ut. Det skal ikke være noe rødt igjen inne ved beinet.
Byggrynsalat
- Ha 4 dl byggryn i en bolle med kaldt vann dagen i forveien og la de ligge kjølig over natten til du skal bruke det dagen etter. Pass på at det er nok vann i bollen, byggrynet utvider seg og litt vann vil fordampe.
- Ha byggryn i en kjele med 8 dl vann. La dette koke i 30-40 minutter til byggrynene er ferdigkokt. Du kan øke koketiden med 10 minutter om du ikke har ferdig utvannet byggryn.
- Kutt 150 g proscuttio i biter, ha litt olje i en stekepanne. Ha i 150 g proscuttion i biter og stek til de blir sprø. Legg til sides og la tørke på litt kjøkkenpapir.
- Når byggrynene er ferdig, heller over i et dørslag og la de renne av seg vann.
- Del 200 g slangeagurk i biter.
- Bland sammen kokt byggryn, stekt proscuttio, slangeagurk og 50 g pinjekjerner.
- Riv over 4 ss grana padano, klem ut saften fra en halv sitron (ca. 2 ss sitronsaft) og hell over 2 ss olivenolje. Bland godt og smak til med salt og pepper.