Gå til innhold
13/06/2018

Høstens byggrynsalat med rosenkål, rødbeter og bacon

Publisert: av

Høsten er for mange tiden for sopp og lam. Sopp er noe vi er så heldige å ha tilgang til året rundt i butikken, men når høsten kommer får sjampinjongen selskap i disken av kantarellen. Kantarellen er for mange kronjuvelen av sopp og en ettersøkt sopp på mange soppturer.

I denne retten har jeg valgt å bruke både sjampinjong og kantarell, noe som skaper en spennende kombinasjon i både smak og tekstur.

Høstens byggrynsalat med rosenkål, rødbeter og bacon

Nå har det seg slik at når jeg jobber med baking av rosenkål har jeg lett for å bli fristet til å slenge på honning og soyasaus, da dette er en helt guddommelig kombinasjon. Jeg klarte å dy meg og fikk slengt på sriracha, salt og pepper som planlagt. Dette er med på gi salaten ett lite kick og fungerer helt utmerket sammen de bakte rødbetene.

Featured | Høstens byggrynsalat med rosenkål, rødbeter og bacon

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

  • 3 dl byggryn, ferdig utvannet
  • 6 dl vann
  • 1/2 ts salt
  • 150 g sjampinjong, i biter om nødvendig
  • 150 g kantarell, i biter om nødvendig
  • 2 ss smør
  • 400 g røkt bacon, i biter
  • 350 g rosenkål, delt i to
  • 200 g rødbeter,skrelt, i biter
  • 2 ss sriracha hot sauce
  • 2 ss vann
  • salt og pepper
  • olje til steking

Fremgangsmåte

  1. Kvelden i forveien, legg 3 dl byggryn i bløt i kaldt vann (minst 8 timer i forvein før de skal kokes). Om du ikke får lagt de i bløt kan de kokes uten å legges i bløt, men de vil trenge en god del mer tid.
  2. Ha 6 dl vann i en kjele samme med 3 dl byggryn og ha i 1/2 ts salt. La dette koke til byggrynene i 30-40 minutter til de har blitt møre.
  3. Forvarm ovnen til 180 grader celcius.
  4. Skrell 200 g rødbeter og del de i mindre biter. Del 350 g rosenkål i halve biter. Legg rødbeter og rosenkål i en ildfast form. Bland 2 ss sriracha og 2 ss vann og hell det over rødbetene og rosenkålen, bland godt og strø over litt salt og pepper. Sett de inn i ovnen og la de steke i 15-20 minutter. Til fordel kan du skru på grillfunksjonen de siste 5 minuttene for litt ekstra farge.
  5. Om soppen er stor, kan du dele den i mindre biter om ønskelig. Stek 150 g sjampinjong og 150 g kantarell i en tørr, varm stekepanne. Pass på at væsken som kommer fra soppen fordamper mest mulig og ikke blir liggende, blir den liggende koker du soppen istedenfor å steke den.
  6. Når du ser at mesteparten av væsken har fordampet og soppen har nesten halvert i størrelsen, ha i 2 ss smør og stek videre til alt smøret har trekt inn. Smak til med salt og pepper. Legg soppen til sides.
  7. Ha i 400 g baconbiter og stek til det er blitt sprøtt.
  8. Når byggrynene er ferdigkokt, heller du av overflødig kokevann.
  9. Bland alle ingrediensene og server.