Gå til innhold
13/06/2018

Eple og ingefær sour

Publisert: av

Ny måned, nok en utfordring. Har du fulgt med på diverse matblogger i den siste tiden har du sikkert fått med deg at flere har deltatt på noe som heter «oppskriftsutfordringen». Denne utfordringen ble startet opp av Mia fra bloggen Green Bonanza. Tanken bak det hele var å kunne utfordre matbloggerne til å lage noe nytt, kanskje til og med utenfor komfortsonen sin. Emnene skal være såpass generelle at så og si alle bloggere kan delta, om vi nå er en bakeblogg, vegetarblogg, matblogg eller hva enn det måtte være.

Så langt har Kokebloggen klart deltatt i to utfordringer og bidratt med følgende oppskrifter; Potet- og parmesanvafler og Maqluba (opp ned) kylling | #CookForSYRIA. Jeg rakk dessverre ikke å delta i forrige måned hvor tema var julekrydder, utfordreren i desember var Anita fra bloggen Kvardagsmat. Du kan lese mer om forrige måneds utfordring i dette innlegget på bloggen hennes.

Men nå har det seg slik at vi nå har kommet til januar. Den første måned i det nye året 2017. Og hvem er det som har gleden av å holde årets første utfordring? Jo, Julia, fra bloggen Magevennlig mat. Utfordringen denne gangen? Du har kanskje gjettet det, men i fall du er i tvil. Denne måneds utfordring er alkoholfri drikke. Selve utfordringen kan du lese mer om på bloggen til Julia her.

Fever-tree Ginger beer | Eple og ingefaer sour

Når det kommer til ingefærøl, «ginger beer» og «ginger ale», finnes det i dag mange forskjellige varianter å få tak i. De mest kjente variantene på det norske markedet kan vel sies å være fra produsenter som Ringnes og Schweppes. Og disse er også av den alkoholfrie varianten. Dog finnes det også enkelte varianter av alkoholholdige «ginger beer» å få tak i.

Du lurer kanskje på hva forskjellen på «ginger beer» og «ginger ale» er? I hovedsak er dette metoden som benyttes for å produsere de enkelte drikkene. «Ginger beer» blir laget til på en tilsvarende måte som ordinært øl, med gjær som gjør at drikken gjærer og det blir laget kullsyre. «Ginger ale» i motsetning blir kullsyren tilsatt etter at drikken er ferdig og lages mer på en måte som ordinære kullsyreholdige drikker. Så om du er på utkikk etter alkoholfri varianter av denne drikken, pass litt ekstra på om du kjøper ingefærøl som er merket «ginger beer», da den kan inneholde alkohol.

Som jeg nevnte tidligere; det finnes utallige varianter av ingefærøl som har kommet seg på markedet i Norge. Utvalget i butikkene varierer en del og selv de største kjedene fører ikke nødvendigvis et bredt utvalg, så litt leting må kanskje til om du er på utkikk etter en spesifikk variant. Det kan godt være at du selv er vant med en spesifikk smak fra ungdommen og foretrekker den, men jeg vil absolutt anbefale deg å prøve Fever-Tree sin Ginger Beer. Den er noe stivere i pris enn Ringnes og Schweppes sine ingefærøl men absolutt noe man bør prøve om man har sansen for ingefærøl.

Eple og ingefaer sour

Egge gård er en lokal produsent av diverse flytende herligheter. Nå skal det sies at jeg ikke har prøvd alt de har å tilby, men eplemosten er jeg en stor tilhenger av. Og spesielt til denne mocktailen passer den ypperlig med sin sødme og litt syrlige smak. Med litt ekstra hjelp fra sourmixen får man en herlig syrlig mocktail med frisk smak av ingefær.

Og når det kommer til sourmix? Vel den kan du lage selv i mindre eller større kvanti, kjøpe ferdigblandet eller i pulverform. Pulverformen har så og si ubegrenset med hylletid, dersom den oppbevares riktig, men vil bli dårligere med tid. Når det kommer til pulvermikser foretrekker jeg personlig sour mix fra Sun Ripe. Tilgjengeligheten på Sun Ripe er dessverre noe dårlig, da man enten må besøke spesialbutikk eller bestille via nett. Det finnes dog alternativer til dette i butikker med godt sortiment om du ønsker å bruke pulver.

Holdbarheten på hjemmelaget sourmix variere litt i forhold til hvordan man lager den og litt med hva man har i den. Den enkleste måten om man ønsker å ha frisk hjemmelaget sourmix tilgjengelig over lengere tid er å lage sukkerlaken for seg selv uten å blande i sitron og lime. Du kan ved senere anledninger blande inn dette når du skal bruke den. Er sukkerlaken varmebehandlet vil den ved blandingsforhold 1 : 1 vann og sukker holde seg i kjøleskapet i rundt en måned og ved blandingsforholdet 1 : 2 vann og sukker inntil seks måneder.

Under vil det følge en liste over noen av de andre bidragene i denne utfordringen.

Oppskriftsutfordringen – Akt V – Drikke (uten alkohol)

Featured | Eple og ingefaer sour

Oppskriften på drinken er beregnet for 1 enhet

Ingredienser

Sourmix (7,5 dl)

  • 2,5 dl vann
  • 2,5 dl sukker (raffinert sukker)
  • 6 sitroner, saften
  • 6 lime, saften

Eple og ingefær sour

  • 4 cl eplemost (gjerne Egge Liereple)
  • 4 cl sour mix (se egen oppskrift, eller bruk pulvermix)
  • Ingefærøl (gjerne Fever-Tree Ginger Beer)
  • 1 grønt eple (tynne skiver til garnityr)
  • fersk mynte (til garnityr)
  • isbiter

Fremgangsmåte

Sourmix

  1. Kok opp 2,5 dl vann og ha i 2,5 dl sukker.
  2. La koke videre til alt sukkeret har løst seg opp. Sett laken til sides og la kjøle seg ned.
  3. Press ut saften fra 6 sitroner og 6 lime, hell saften igjennom en sil og rør den inn i laken. Bland eller rist godt og sett kjølig til du skal bruke den.

Eple og ingefær sour

  1. Fyll isbiter i ett collins-glass, omtrent 2/3 av glasset.
  2. Ha i isbiter i en shaker tilsett 4 cl sour mix og 4 cl eplemost, shake kraftig 4 – 5 ganger. Har du ikke shaker, ta litt isbiter i et større glass og rør væsken rundt med en skje.
  3. Hell blandingen over i collins-glasset og topp med ingefærøl.
  4. Pynt gjerne med noen tynne epleskiver og fersk mynte.

 

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook