Gå til innhold
13/06/2018

Blomkålgrateng med pølser og smørdampet nykål

Publisert: av

Blomkålgrateng med pølser er en rett jeg kan huske fra min egen barndom. Retten har jeg i senere tid lært er en variant av en grateng kalt for «sommergrateng». Årsaken til at den nok kalles sommergrateng er nok fordi blomkål er en grønnsak som starter sin sesong i Norge rundt juni – juli. Jeg er nok heller ikke alene om å glede seg til ankomsten av den norske blomkålen i butikkene.

For mange er nok blomkål en av favorittgrønnsakene ikke bare på grunn av smaken, men også for sin allsidighet. Blomkål kan brukes til så mangt, den kan dampes, stekes, moses, friteres og spises rå. Det er så og si bare fantasien som setter grenser.

Denne retten kommer nok til å falle i smak hos både store og små. Kanskje noen av dere voksne husker denne retten? Vil tippe den var en stor slager i flere hjem på 90-tallet.

Blomkålgrateng med pølser

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

 • 600 g blomkål, delt i buketter
 • 500 g grove kjøttpølser, delt i biter
 • 6 ss smør
 • 5 ss hvetemel
 • 2 dl blomkålkraft
 • 2 dl melk
 • 1/4 ts malt muskat
 • 3 egg
 • geriljemel eller strøkavring
 • salt og pepper
 • 1 nykål

Fremgangsmåte

 1. Sett på en kjele med lettsaltet vann, rens og del 600 g blomkål opp i mindre buketter og ha de i kjelen. La blomkålen koke til den er mør og ta vare på kraften.
 2. Skill eggeplomme og eggehvite fra 3 egg. Stivpisk eggehviten og sett til side.
 3. Ta av skinnet på 600 g grove kjøttpølser og kutt de i små biter.
 4. Lag hvit saus ved å smelte 4 ss smør og røre inn 5 ss hvetemel. Bland sammen 2 dl blomkålkraft og 2 dl melk, ved å blande melk og kraften, vil melken bli lunken, og det vil bli lettere å få en jevn saus. Spe til med omtrent 1/3 av blandingen av gangen og rør godt i mellom hver gang.
 5. Sett stekeovnen på 200 grader celcius over og undervarme. La den hvite sausen kjøle seg litt før du rører inn 3 eggeplommer. Smak til med salt, pepper og muskat.
 6. Smør inn en ildfast form med 1 ss smør.
 7. Skjær i den stivpiskede eggehviten i den sausen og hell over i formen. Ha over blomkål og pølsebiter. Rør forsiktig rundt.
 8. Ha over litt geriljemel/ strøkavring før du setter formen inn i ovnen. Beregn 45 – 60 minutter steketid.
 9. Når blomkålgratengen er ferdig, la den hvile i 10 minutter.
 10. Ha litt vann i en kjele sammen med 1 ss smør og kok opp. Del 1 nykål i båter og ha den oppi det kokende vannet. Sett på lokk og la den stå å dampe i 3 – 4 minutter, til nykålen har blitt mør.
 11. Server med kokte poteter og smørdampet nykål.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook