Gå til innhold
13/06/2018

Kylling i appelsinsaus

Publisert: av

Kinesisk-inspirert mat er noe som har utbredt seg over hele den vestlige delen av verden, og for mange den ultimate «take-away»-maten. Kylling i appelsinsaus, som på godt engelsk blir kalt «orange chicken», er for mange amerikanere favorittretten når det kommer til kinesisk «take-away».

Retten blir ofte kalt for «retten som lurte Amerika». Uttrykket har sin opprinnelse i at mange amerikansk-kinesere mener at denne retten ikke er en tradisjonell kinesisk rett.

Kylling i appelsinsaus

Retten består av kylling som blir fritert og glasert med en appelsinsaus. Når kyllingen blir fritert og glasert på denne måten får de en helt fantastisk flott farge. De blir nesten som små «gullbiter» proppfulle med saftig smak. Syrligheten fra eddiken i sausen gir retten en fantastisk friskhet som gjør det vanskelig å slutte å spise.

Featured | Kylling i appelsinsaus

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

  • 800 g kylingbrystfilét, i terninger
  • 1 ss olivenolje
  • 1 bit ingefær (1,5 cm x 1,5 cm), finhakket
  • 2 fedd hvitløk, finhakket
  • rød chili, finhakket, uten frø
  • 4 vårløk, kuttet i små biter
  • 1 ss risvin/ riseddik
  • 1/2 ts sesamolje

Bolle 1:

  • 1 dl maisenna
  • 1/2 dl hvetemel

Bolle 2:

  • 1 egg
  • 1 ts salt
  • 1/2 ts hvit pepper, finmalt
  • 1 ss olivenolje

Appelsinsaus:

  • 1,5 ss soyasaus
  • 1/2 dl vann
  • 5 ss sukker
  • 5 ss eddik, klar
  • 1 appelsin, kun skallet, revet
  • 1 ss maisenna

Tilbehør:

  • 1 brokkoli, i små buketter

Anbefalt tilbehør: Dampet ris

Fremgangsmåte

  1. Start med å tilberede Dampet ris, om du ønsker å ha dette som tilbehør.
  2. Finn frem to store boller/ tallerkener.
  3. I den første store bollen blander du sammen 1/2 dl hvetemel og 1 dl maisenna.
  4. Bland sammen 1 egg, 1 ts salt, 1/2 ts pepper og 1 ss olivenolje i den andre store bollen.
  5. Varm opp en wok eller frityrsteker med litt olje (nok til at kyllingbitene blir dekket når du tar de oppi), til 190 grader celcius.
  6. Kutt 800 g kyllingbrystfilet i mindre biter. Bland kyllingen inn med eggeblandingen, deretter i melblandingen.
  7. Ha kyllingbitene over i oljen i litt og litt av gangen, slik at temperaturen ikke synker for mye. La kyllingbitene fritere i 3-4 minutter, til kyllingen har fått en fin sprø og gyllen overflate. Legg kyllingen på kjøkkenpapir for å renne av seg oljen, og fortsett friteringen av resten av kyllingbitene. Husk at du jobber med kylling og at det kan være lurt å ta noen prøver underveis på at kyllingen er helt gjennomstekt.
  8. Start med å blande, ingrediensene til appelsinsausen; 1,5 ss soyasaus,  5 ss sukker, 5 ss eddik og revet appelsinskall fra 1 appelsin. Rør rundt til sukkeret har løst seg opp. Ha oppi 1 ss maisenna og 1/2 dl vann og rør rundt. Sett dette til sides mens du fortsetter med resten av retten.
  9. Del 1 brokkoli i mindre buketter og sett til sides.
  10. Fjern oljen fra wokpannen og rens den raskt med papir eller lett fuktet klut. Sett woken tilbake på platen og ha i litt olje.
  11. Kok opp lettsaltet vann til brokkolien og la brokkolibukettene koke i 3 minutter, før du heller av vannet.
  12. Finhakk 1 bit ingefær og 2 fedd hvitløk. Fjern frøene 1 rød chili og finhakk den. Kutt 4 vårløk i små biter.
  13. Stek ingefær og hvitløk raskt i 10 – 15 sekunder. Tilsett chili og vårløk og fortsett med stekingen i noen sekunder før du tilsetter 1 ss risvin. Stek videre noen sekunder, før du rører godt i appelsinsausen og har den i pannen. Pass på at det ikke er noen klumper fra maisennaen i blandingen før du har den oppi.
  14. La appelsinsausen få et lite oppkok under omrøring før du tilsetter de friterte kyllingbitene og blander dette godt sammen.
  15. Stek det hele til appelsinsausen har lagt seg som en fin glasering rundt alle kyllingbitene.
  16. Like før servering rører du inn 1/2 ss sesamolje. Server med brokkoli og dampet ris. Dryss gjerne litt rå vårløk over før servering, den mørkegrønne delen.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook