Nei, kjøttboller er ikke noe man bare får i brun saus og på Ikea. Kjøttboller har heller ikke såvidt meg bekjent et fenomen med svensk opphav, men de har absolutt klart å gjøre Ikea sine svenske kjøttboller verdenskjent.
I Norge er det ikke uvanlig at man serverer kjøttboller sammen med kokte poteter og brun saus, da gjerne brun saus basert på en jevning. Denne sausen baserer seg ikke på jevning, men bruker istedenfor maizena som stivelse og tykne ut sausen.
Når det kommer til kjøttkaker og kjøttboller er favoritt-bindemiddelet finknuste kapteinkjeks og egg. Normalt sett regner jeg en kjeks per 100 g kjøttdeig, men siden jeg tilsatte litt ekstra væske til denne deigen brukte jeg 1 1/2 halv kjeks per 100 g. Man kan selvfølgelig alltids bare prøve seg frem til man får ønsket konsistens. Ett annet alternativ jeg som oftest tyr til når det ikke nødvendigvis er kapteinkjeks i hus, er panko brødsmuler som også fungerer helt utmerket.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kjøttboller
- 600 g kjøttdeig av storfe
- 9 kapteinkjeks, finknust
- 1 egg
- 1 ss worcestershiresaus
- 4 ss grov sennep
- 4 ss heinz tomatketchup
- 1 ts hvitløkspulver
- 1/2 ts chiliflakes, finknust
Potetmos
- 700 g poteter, type melne (pimpernell, troll eller kerrs pink)
- 4 ss smør
- 1,5 dl melk
- salt og pepper
Groovy saus
- 2 ss smør
- 1 gul løk, finhakket
- 3 dl kjøttkraft
- 2 ss worcestershiresaus
- 1 ss heinz tomatketchup
- 1 ss soyasaus
- 3 ts maizenna, maisstivelse (blanded ut i vann)
- salt og pepper
Fremgangsmåte
- Start med å skrelle potetene og ha de i en kjele med vann og kok opp.
- Finn frem en stor bolle og ha oppi 600 g kjøttdeig. Tilsett de våte ingrediensene; 1 ss worcestershiresaus, 4 ss grov sennep, 4 ss ketchup og 1 egg.
- Bland dette godt sammen og tilsett 7 finknuste kapteinkjeks, 1 ts hvitløkspulver og 1/2 ts finknust chiliflakes.
- Elt sammen alle ingrediensene og form deigen til små boller. Deigen bør holde til 15-20 kjøttboller, ca. 60 g per bolle.
- Legg disse kjølig mens du starter på sausen.
- Finhakk 1 gul løk. Smelt 2 ss smør i en kjele og fres løken i smøret i 2-3 minutter til den har blitt blank og delvis gjennomsiktig.
- Tilsett 3 ss worcestershiresaus og fres videre i 2 minutter.
- Ha i 3 dl kjøttkraft, 1 ss heinz tomatketchup og 1 ss soyasaus, kok opp under omrørering og la dette småkoke i ytterligere 2 minutter.
- Bland ut 2 ts maizenna i 0,5 dl kaldt vann og tilsett det i sausen. Rør godt og la det koke videre i 3-5 minutter til sausen begynner å tykne. La dette fortsette å koke ved svak varme. Smak til med salt og pepper.
- Når potetene er blitt møre heller du av vannet av kjelen og moser potetene. Bland inn smør, og rør inn melk til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper. Ha på lokk og sett til sides.
- Ta kjøttbollene ut av kjøleskapet. Ha litt olje i en stekepanne og varm opp. Stek kjøttdeigene slik at de får en fin stekeskorpe. De kan gjerne bli litt mørke. Kjøttbollene er ikke så faste, så vær litt forsiktig når du legger de ned i pannen.
- Når du har fått en fin stekeskorpe legger du kjøttbollene oppi sausen og lar de koke seg ferdig der. Er du usikker på om kjøttbollene er ferdig, tar du ut en kjøttbolle og kutter igjennom. Det er veldig viktig at kjøttbollene er helt gjennomstekt og ikke har noen tegn til å være rosa i midten.
- Dryss gjerne litt revet persille over før servering.