Gå til innhold
21/06/2017

Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Publisert: av

Kjøttkaker er en velkjent klassiker i de norske hjem, som jeg tror de fleste har ett forhold til. Den har lenge kommet på en knepen andreplass i avstemmingen om Norges nasjonalrett, rett etter fårikålen, som faktisk har sin egen dag som feires siste torsdag i september.

Når det kommer til kjøttkakene, er det mye tradisjonelt tilbehør. De mest vanlige vil jeg tro er poteter, brun saus, ertestuing og tyttebærsyltetøy. Noen foretrekker kanskje å servere kjøttkakene sammen med kålstuing. Hva mener du? Ertestuing, kålstuing eller ja takk begge deler? Legg gjerne igjen en kommentar i kommentarfeltet nedenfor.

Hvordan man lager ertestuingen varierer, mange foretrekker å bruke grønnsaks- eller kjøttkraft. Personlig foretrekker jeg å bare blande erter sammen med godt smør, da jeg føler at kraften gjør ertestuingen litt for «flytende».

Det er sikkert også flere som kan reagere på at jeg benytter soyasaus i brun sausen, men jeg rett og slett elsker smaken av soyasausen i brun saus, så det er nesten alltid en selvfølge her i hus. Så har du ikke prøvd, anbefaler jeg at du prøver neste gang.

Kjøttkaker med brun saus og ertestuing

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Kjøttkaker

  • 400 g kjøttdeig av storfe
  • 2 ss potetmel
  • 1/2 ts muskat, revet
  • 1 ts pepper
  • 1 ts salt
  • 1 eggeplomme
  • 1,5 dl melk
  • smør til steking

Brun saus

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 4 dl kjøttkraft, storfe
  • 1 ss soyasaus
  • 1/2 ts pepper

Ertestuing

  • 250 g frosne selskapserter
  • 50 g smør
  • salt og hvit pepper

Fremgangsmåte

  1. Start med å gjøre klar og sette på potetene.
  2. Bland godt sammen 400 g kjøttdeig1/2 ts revet muskat1 ts pepper og 1 ts salt i en store bolle.
  3. Tilsett gradvis 2 ss potetmel mens du elter det godt inn i deigen.
  4. Når du har hatt oppi alt potetmelet tilsetter du 1 eggeplomme. Hell gradvis i 1,5 dl melk, slik at du får en jevn og fin masse.
  5. Jeg beregner å kunne lage 10 stk kjøttkaker av 400 g kjøttdeig. Del deigen i 10 like stykker og form til små kaker.
  6. Varm en panne og smelt smør, stek kjøttkakene i puljer, slik at de får en fin stekeskorpe og ikke koker i væsken.
  7. Når kjøttkakene har fått en fin mørk farge på begge sider kan du legge de til sides. De trenger ikke å være helt gjennomstekt, da de skal koke litt videre i den brune sausen.
  8. Start med å lage en jevning til den brune sausen ved å smelte 4 ss smør i en gryte og tilsette 4 ss hvetemel. La denne jevningen surre til den har fått en «nøttebrun» farge, før du gradvis tilsetter 4 dl kjøttkraft under omrøring. Start med å tilsette 1/3 av kraften, rør rundt og  la sausen tykne. Gjenta dette til du har hatt oppi all kraften.
  9. Når sausen har tyknet tilstrekkelig en siste gang, har du i 1 ss soyasaus og maker til med pepper.
  10. Ha kjøttkakene oppi brun sausen og la de «koke» seg ferdig.
  11. Kok opp vann til ertene, tilsett 250 g frosne selskapserter og la de koke i 1 minutt.
  12. Hell av vannet av ertene og bland inn 50 g smør. Kjør alt til en fin masse med en stavmikser og smak til med salt og hvit pepper.
  13. Server gjerne med tyttebærsyltetøy.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook