Da har vi kommet til midten av mars og som mange andre er jeg klar for å nyte mildere vær og lysere tider. Våren betyr at det nå kommer mye friske grønnsaker inn i butikkhyllene, til stor glede for matglade. Nå skal det sies at avokado ikke på noen måte er en spesielt «vårfrukt», men den vi som oftest har tilgang til i Norge som er «hass»-avocadoen dyrkes året rundt, og er i Norge hovedsaklig importert fra Chile.
I Norge er sesongen for asparges først på sen-våren, og anses for å være en «vårgrønnsak», men den er tidligere i sesong i andre land.
Nå som våren nærmer seg ønsker jeg å få vårlige farger på tallerken og lyse grønne nyanser er noe som virkelig får meg i stemning, minst like mye som den første løvetannen som titter frem.
Dette er en rett med skikkelig spreke smaker og herlige farger. Skulle du ha problemer med å få tak i linguine er det fritt frem å erstatte med andre pastatyper, kan anbefale både spaghetti, fettucine og tagliatelle.
Ingredienser
- 400 g linguine
- 2 dl kremfløte
- 2 ss crème fraîche
- 200 g chevre, små biter
- 200 g parmesan, revet
- 4 asparges, renset og skivet
- 2 ss koriander, finhakket
- 1 avokado, i biter
- 1 liten jalepeno, renset og finhakket
- 2 hvitløkfedd, finhakket
- 1/2 lime, saften
- 1 ss smør
- salt og pepper
- olivenolje
Fremgangsmåte
- Start med å sette på saltet vann, og kok linguinien etter anvisning på pakken.
- Ha jalepeno, koriander, avokado og limesaften i en blender og kjør til en fin masse, pass på at jalepenobitene ikke blir altfor store.
- Gjør klar en kjele for damping av aspargesbitene.
- Ha smør i en kjele og la det smelte, men pass på at det ikke bruner. Tilsett hvitløk og la det frese i 1-2 minutter. Tilsett fløten og varm den opp men ikke la den koke, tilsett parmesan og chevre, la det småkoke under omrøring til osten har smeltet helt. Får du ikke alle bitene til å smelte kan du ev. sile det av om du ikke ønsker klumper.
- Når osten har smeltet tilsetter du jalepeno, koriander, avokado og limesaften du blendet tidligere.
- Rens aspargesen og knekk av den nederste delen (ca. 3 cm, aspargesen vil knekke naturlig). Legg en rist i bunnen av en kjele og tilsett akkurat nok vann til at det går opp til risten, ha i aspargesen og gi det ett oppkok.
- Varm dette opp til rett under kokepunktet og ta den av varmen. Smak til med salt og pepper.
- Bland pastaen, sausen og asparges godt sammen.
- Før servering, drypp litt god olivenolje over, kvern over litt pepper, dryss over litt nyrevet koriander og noen skiver avokado.