Forrige uke var «World Iron Awareness Week», i den forbindelse førte MatPrat en «Jern i fokus» kampanje som du kan lese mer om her.
Jern er kanskje ikke det mineralet man først tenker på når man tenker på ett sunt og variert kosthold, men det er en viktig del for å kunne opprettholde mange av kroppens funksjoner. Spesielt viktig er dette for barn i vekst og gravide.
Gode kilder til jern kan være rødt kjøtt og grønne grønnsaker, som for eksempel brokkoli og asparges. Det skal sies at ikke hele kroppens behov kan dekkes av middagsmåltidet alene og at men derfor bør supplere med andre kilder til jern. Grovbrød kan da være en god kilde utenom middagen.
Jeg har denne uken valgt å sette sammen en ukesmeny med god variasjon av smak og gode jernrike ingredienser. Håper dette kan gi inspirasjon til hvordan en kan tilføye litt ekstra jern i hverdagen.
Ps. når det gjelder skinkesteken, er svin en grei kilde til jern, men server gjerne med brokkoli og poteter.
Mandag
Stekt ris med tunfisk og erter
Tirsdag
Bulgursalat med linser
Onsdag
Soya- og chilimarinert ytrefilet av okse med woket paprika, brokkoli, squash, løk og sjampinjong
Torsdag
Smørbakt torsk med stekte grønnsaker og potetmos
Fredag
Kylling Kiev med pokkolimos
Lørdag
Biff med spinatsalat, karrisaus, myntedip, mango chutney og naanbrød
Søndag
Klassisk Skinkestek