Gå til innhold
13/06/2018

Klassisk Skinkestek

Publisert: av

Søndager her i huset blir det ofte servert norsk tradisjonskost, og med tradisjonskost tenker jeg da på, stek, koteletter, flesk, kjøttkaker og lignende. Ofte når vi har skinkestek blir det til at vi lager en ekstra stor stek, slik at vi kan lage oss en god lapskaus påfølgende mandag.

Det viktigste når det kommer til å tilberede en stek er å være oppmerksom på temperaturene, så for å kunne nøkkelen til suksess er et steketermometer, har du ikke dette i hus, anbefaler jeg på det sterkeste å anskaffe dette.

Når det kommer til tilbehør, finnes det nesten uendelig variasjoner der ute. Tilbehør kan til fordel velges utifra sesongen. Klassisk tilbehør er som for eksempel, poteter i forskjellige variasjoner, kokte gulerøtter, surkål, rosenkål, blomkål, brokkoli, asparges ol. Når det kommer til saus, kan sjysaus, brunsaus og peppersaus anbefales.

Klassisk skinkestek

Antall porsjoner beregnes ut i fra størrelse på skinkestek

Ingredienser

 • skinkestek (beregn rundt 250 gram per person)
 • 3 store gulrøtter, delt i grove biter
 • 1 gul løk, i store båter
 • salt og pepper

Fremangangsmåte

 1. La steken ligge i romtemperatur i minst 30 minutter før du gnir den inn godt med salt og pepper.
 2. Forvarm ovn til 175 grader celcius over og undevarme.
 3. Kutt opp 3 store gulrøtter i små biter, og 1 gul løk i store båter. Legg disse i bunnen av en ildfast form og hell over 1/2 liter vann. Legg deretter skinkesteken på toppen av grønnsakene. Stikk inn et steketermometer slik at det treffer midten av steken.
 4. Sett deretter skinkesteken i midten av en forvarmet ovn.
 5. Når steketermometeret viser 67 grader begynner steken å nærme seg ferdig, sett steken øverst i ovnen, skru opp varmen til 225 grader, ev. skru på grillfunksjon om ovnen din har det. Etter 10 minutter vil steketermometeret mest sannsynligvis vise 76 grader og steken er ferdig. Obs. om du bruker grillelement må du følge nøye med slik at steken ikke svir seg.
 6. Etter du har satt inn skinkesteken øverst i ovnen, kan du sette på potetene, da disse har en koketid på 15 – 20 minutter (nypoteter) 20 – 30 minutter (vinterpoteter), de vil da være ferdig omtrent samtidig som når skinkesteken er ferdig med å hvile.
 7. Når skinkesteken er ferdig, tar du den ut av ovnen og legger den på et serveringsfat eller skjærefjøl. La steken ligge å hvile i 15 – 20 minutter før du begynner å skjære i den slik at kjøttsaften kan trekke skikkelig inn i steken.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook