Toscansk bondesuppe er en rett med opphav fra Italia. Og som navnet tilsier kommer den nærmere bestemt fra Toscana. Selv om retten blir kalt for en bondesuppe betyr ikke det at det var kun bønder som spiste denne retten. Andre brukte den gjerne som en forrett, da ofte med litt mer eksklusive ingredienser som parmesan og egg.
Bøndene lagde denne suppen med gammelt brød som en av hovedingrediensene, sammen med det de ellers hadde tilgjengelig av råvarer, som da ofte var mye grønnsaker. Jeg har valgt å modernisere denne retten litt ved å bytte ut brødet med kjøtt. Grønnsaker er det fortsatt mye av i retten og bidrar til å gi masse god smak i suppen.
Jeg brukte ferdig-krydret pølse i denne retten, salsiccia fra Jacobs Utvalgte, som er en type italiensk pølse. Salsiccia er faktisk det italienske order for pølse og mye av smakene i denne pølsen er inspirert av italienske smaker. Og når det kommer til smak holder den ikke tilbake på noe. Det er god smak og det er mye av den. Ønsker du å lage en kjøttsaus med ny smak, prøv gjerne å kjøpe noen ferdig-krydret, rå pølser i butikken og bruk dette istedenfor kjøttdeig. Men husk at av og til kan det være lurt å la pølser få lov til å være pølser.
På bakgrunn av det er ganske mange ingredienser i denne retten vil du ha behov for en ganske stor kjele, så det er bare å leite frem de bakerste kjelene i skapet.
Det gjør i grunn ikke noe at det blir litt mye suppe, da suppen passer fint til oppvarming dagen etter.
Retten avsluttes med ferskrevet basilikum, parmigiano reggiano og fløte. Det skal sies at fløte ikke er ansett å for å være en tradisjonell ingrediens i italienske supper og du vil nok ikke finne det om du blir servert suppe i Italia.
Beregnet for 6-8 voksne
Ingredienser
- 500 g salsiccia, italiensk pølse, rå, i biter
- 150 g røkt bacon, i terninger
- 1 gul løk, grovhakket
- 2 store poteter, julienned (kuttet i tynne staver)
- 2 selleristenger, finhakket
- 5 tomater, renset og skrelt, delt i biter
- 200 g cannellinibønner (1 boks, ute væske)
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 200 g hodekål, finsnittet
- 400 g grønnkål. grovhakket
- 5 dl kyllingkraft
- 1 l vann
- 2,5 dl kremfløte
- 1 sitron, saften
- 60 g frisk basilikum
- 50 g parmigiano reggiano
- salt og pepper
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Grovhakk 1 gul løk, skrell og kutt 2 store poteter i tynne staver, finhakk 2 fedd hvitløk og finhakk 2 selleristenger.
- Ha litt olje i en stor kjele og fres grovhakket gul løk og finhakket selleri i 2-3 minutter, til de har begynt å bli litt myke.
- Fjern skinnet på 500 g salsiccia og del den i mindre biter på rundt 1,5 x 1,5 cm.
- Ha salsiccia oppi sammen med de andre grønnsakene og stek videre i 3-4 minutter til alt kjøttet er blitt godt varmebehandlet og du ikke lenger ser at kjøttet har råe partier.
- Finsitt 200 g hodekål, del 150 g bacon i små terninger og ha begge deler sammen med 2 fedd finhakket hvitløk oppi kjelen. Rør godt og la dette frese videre i 2-3 minutter.
- Skrell 5 tomater, fjern frøene og del den i biter. Ha tomatene og potetstavene oppi kjelen, rør raskt rundt og tilsett 5 dl kyllingkraft og 1 l vann.
- La dette småkoke og redusere seg i 15-20 minutter.
- Grovhakk 400 g grønnkål og rør det inn i gryten, la det koke videre i 5 minutter før du tilsetter 200 g cannellinibønner og 2,5 dl kremfløte og lar det hele koke videre i ytterliger 5-6 minutter.
- Ha oppi revet frisk basilikum, skvis inn saften fra 1 sitron og la det koke videre i 1-2 minutter spar gjerne litt basilikum til garnityr.
- Smak til med salt og pepper.
- Riv gjerne litt parmegiano reggiano over suppen ved servering.