Teriyaki har sin opprinnelse fra Asia, nærmere bestemt Japan. I utgangspunktet er teriyaki en måte å tilberede kjøtt på, hvor kjøttet blir grillet med en glasering basert på soyasaus, mirin (en søtere variant av risvin) og sukker.
Du har nok sett mange varianter av forskjellige teriyaki-inspirerte retter, og ikke minst variasjon i hvilke kjøttyper som er brukt. I Japan er det nok fiskekjøtt som er mest brukt i sammenheng med teriyaki og mindre bruk av kjøtt som kylling, svin og biff. De sistnevnte kjøtttypene er klart mer vanlig å se i vestlige retter inspirert av teriyaki.
Laks, stekte nudler med friske, crispy grønnsaker er en herlig kombinasjon. Man kan selvfølgelig variere med hvilke grønnsaker man ønsker å bruke, men jeg elsker rett og slett det knasende elementet som aspargesbønner gir retten. Så aspargesbønner er absolutt og anbefale her.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Teriyakilaks
- 700 g laksefilet, med skinn
- olje til steking
Teriyakimarinade
- 4 ss soyasaus
- 2 ss vann
- 1 ss mirin (ev. risvin)
- 4 ss brunt sukker
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 ss ingefær, reven (1,5 cm 1,5 cm bit)
Stekte nudler
- 250 g eggnudler
- 200 g aspargesbønner
- 2 gulrøtter, tynne staver/ strimler
- 1 fedd hvitløk, finhakket
- 1 rød chili, tynne skiver
- 3 vårløk, skivet
- 2 ss soyasaus
- 1 ss riseddik
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Start med å finhakke 2 fedd hvitløk . Riv 1 ss ingefær, tilsvarer omtrent en bit på 1,5 cm x 1,5 cm.
- Ha 4 ss soyasaus, 2 ss vann, 1 ss mirin, 4 ss brunt sukker, finhakket hvitløk og reven ingefær i en liten kjele. Sett på en plate og skru temperaturen opp til medium slik at det såvidt koker.
- La marinaden koke til alt sukkeret har løst seg opp. Ta av platen og sett til sides.
- Rens og trim 700 g laksefilet, lag noen snitt langs skinnsiden av laksen. Dette vil hjelpe på marinaden å trenge bedre inn i kjøttet, samtidig som det gjør at skinnet blir lettere sprøtt.
- Ha laksen i en form eller lignende, bruk gjerne en frysepose om du ikke har noe annet. Hell over marinaden og sett kjølig.
- Kok opp 250 g eggnudler etter anvisning på pakken (varierer fra merke til merke) typisk 2 – 3 minutter. Når de er ferdigkokt, skyll de i kaldt vann og ha de over i ett dørslag slik at de får rent av seg mest mulig vann,
- Finhakk 1 fedd hvitløk, skjær 1 rød chili i tynne skiver og del 3 vårløk i skiver. La den mørkegrønne delen og den lyse delen av vårløken ligge hver for seg. Trim av endene på 200 g aspargesbønner.
- Skrell 2 gulrøtter og skjær de i tynne staver/ strimler.
- Tilsett litt olje i en stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Legg de marinerte laksebitene med skinnsiden ned og la de ligg til du ser at kjøttet har blitt varmet 2/3 av veien opp. Dette er litt vanskeligere å se på laks som har blitt marinert med teriyakimarinade enn på ren laks. Når laksestykkene har blitt stekt 2/3 av veien snur du de og lar de steke i ytterligere 1 – 2 minutter på andre siden. Laksestykker trenger gjerne ikke være helt gjennomstekt, da blir de ofte litt tørre.
- Ha litt olje i en wok eller stekepanne og varm opp til medium/ høy varme. Ha oppi hvitløk og chili og la dette frese raskt i 1 minutt før du tilsetter aspargesbønner og gulrøtter og lar dette steke videre i 2 – 3 minutter, til de har begynt å bli litt myke. Ha i eggnudlene og den lyse delene av vårløken, stek videre i 3 – 4 minuter før du tilsettter 2 ss soyasaus og 1 ss riseddik og lar det steke raskt mens du rører rundt i 1 – 2 minutter til all væsken har satt seg til nudlene.
- Server de teriyakimarinerte laksestykkene sammen med de stekte nudlene. Dryss over litt av den mørkegrønne delen av vårløken over før servering.