Gå til innhold
13/06/2018

Tamarindsuppe med okra og svin

Publisert: av

Av og til kommer man over noen merkelige ingredienser man hverken har sett eller hørt om før. Nettopp dette skjedde for en stund tilbake for meg, var innom en av Asiamat-butikkene i Drammen og oppdaget at de hadde noe som heter tamarind. For meg en helt ukjent ingrediens, før jeg begynte å søke meg litt opp på den. Jeg fant fort ut at tamarind var en god smakstilsetter i diverse sauser med en litt syrlig smak.

Etter litt mer undersøkelse, fant jeg noen oppskrifter som brukte tamarind i seg og jeg bestemte meg for å gi det ett forsøk og leitet frem flere ingredienser som kunne brukes. Siden tamarind er mye brukt i det asiatiske kjøkkenet, tenkte jeg at jeg skulle prøve meg på noe med asiatiske smaker. Jeg endte derfor opp på suppe. Og etter en raskt rundtur i butikken fant jeg også okra, som er en annen ingrediens jeg over lenger tid har hatt ønske om å prøve. Okra er typisk lett tilgjengelig i asiamat-butikker, men jeg kan ikke erindre å ha sett de veldig ofte i de store kjedebutikkene.

Tamarind | Tamarindsuppe med okra og svin

Tamarinden, når moden, kan minne litt om en tørket belgfrukt eller forvokst peanøtt. De er omgitt av ett tynt hardt skall, men er myke innvendig. Inn vil du finne fruktkjøttet omgitt av en slags tråd med frø i midten.

Svinekjøtt| Tamarindsuppe med okra og svin

Som kjøttdelen suppen falt valget på svinekjøtt, i dette tilfellet kjøpte jeg ett ribbestykke og trimmet av svoren og delte de i biter. Jeg kuttet også vekk delen av ribben med bein, men brukte de i suppen mens jeg kokte for mer smak. Kjøttet som er igjen rundt beinene etter koking er for øvrig fantastisk snacks for kokken underveis.

Tamarindsuppe med okra og svin

Resultatet av retten ble en suppe med herlige smaker, en god balanse mellom søtt, salt og syrlig. Både okra og pak choi er med på gi retten en spennende konsistens.

Nærbilde | Tamarindsuppe med okra og svin

Beregnet for 4 voksne

Ingredienser

 • 900 g svineribbe, delt i biter, svor trimmet av
 • 400 g tamarind, hele med skall
 • 200 g okra, delt i to
 • 1 rød løk, delt i tynne skiver
 • 2 tomater, delt i biter
 • 2 poteter, skrelt, delt i biter
 • 2 pak choi, bladene delt i to
 • 1 rød chili, finhakket
 • 1 ss fiskesaus
 • salt og pepper
 • olje til steking

Anbefalt tilbehør: dampet ris

Fremgangsmåte

 1. Start med å gjøre klar 900 g svineribbe, skjær av svoren og det nederst laget med beinene. Del deretter opp kjøttet i mindre biter (2 cm x 5 cm), og del kjøttstykket mellom beinene.
 2. Varm opp en stor kjele til medium/ høy varme med litt olje og ha i svinekjøttet. Brun kjøttbitene godt på alle sider og legg de til slutt med fettranden ned(delen som var opp mot svoren).
 3. Fjern skallet fra 400 g tamarind, så langt det er mulig fjerner du trådene rundt fruktkjøttet. Ha kjøttet i en kjele og dekk tamarindkjøttet med vann, beregn rundt 1 cm over kjøttet. Gi dette ett oppkok og ta kjelen av platen. La det stå i minst 20 minutter. Hell av vannet over i en bolle igjennom en sil. Press deretter tamarindkjøttet igjennom silen. Dette vil gjøre at man unngår steinene og grove biter for å komme sammen med «tamarindkraften«. Rør kokevannet og tamarindpasten godt sammen.
 4. Ta 1 rødløk og skjær den i tynne skiver. Måten jeg foretrekker å gjøre dette på er å kutte løken i fjerdedels-biter. Deretter begynner å jeg å kutte på den tykkeste delen av løken, til jeg har jobbet meg til litt over halvparten og stykket begynner på bli litt ustødig. Deretter legger jeg resterende av løkbiten på siden og starter å kutte fra den tykkeste delen igjen.
 5. Fjern stilkdelen av 2 tomater og del de i grove biter.
 6. Ha rødløk og tomater oppi sammen med svinekjøttet og rør rundt. Tilsett 1,5 l vann, pass på at det minst er nok til å dekke alt svinekjøttet. Skru ned temperaturen og la dette koke i 30 minutter.
 7. Skal du servere sammen med dampet ris, er dette ett godt tidspunkt og sette den på.
 8. Skrell og del 2 poteter i biter.
 9. Etter at suppen har kokt i minst 30 minutter, tilsetter du poteter og tamarinden. Gi det en god omrøring og la det koke i ytterligere 30 minutter.
 10. Finhakk 1 rød chili. Kutt av toppen av 200 g okra og ev. bunnen om du ser den har begynt å bli stygg. Del okraene i to på tvers. Del 2 pak choi i individuelle blader og del disse bladene i to på langs.
 11. Når suppen har kokt i 30 minutter til, kan du ha oppi rød chili, okra og pak choi.
 12. La dette koke videre i 5 minutter før du tilsetter 1 ss fiskesaus og litt salt og pepper etter smak.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook