Fikk for en liten stund tilbake en forespørsel om jeg kunne tenke meg å teste ett produkt fra nettbutikken kitchentime.no. Det skal sies at jeg ikke handler så mye på nett og foretrekker helst å gå i butikk, men til tider så hender det at jeg må ty til nettet rett og slett på grunn av manglende sortiment i butikkene. Mye av dette har med at jeg ønsker å kunne ta produktet i hendene når jeg er ferdig å handle.
KitchenTime er i utgangspunktet et svenskt selskap men startet sin virksomhet i Norge i 2014. I løpet av denne korte tiden har nettbutikken vokst seg til å bli en av de nettbutikkene i norden med bredest sortiment av kjøkkenutstyr. Sortimentet i nettbutikken er på over 20.000 produkter og vokser stadig. Blant deres brede sortiment vil du kunne finne kjente merkevarer som blant annet Le Creuset, Eva Solo, Ruffoni, Riedel og Normann Copehagen.
Produktet jeg endte opp med å teste for KitchenTime var en støpejernpanne av typen Brasserie Stekepanne 24 cm – HACKMAN, som for øvrig er på tilbud for tiden (anm. per 17/9-15). Den finske merkevaren Hackman er kjent for sin Hard Face stekepanne-serie som har blitt ansett som en av de bedre i sin prisklasse. Hard Face stekepannene er kanskje mer kjent under navnet Høyang Polaris her i Norge, årsaken til dett er at de markedsføres forskjellig i de nordiske landene men styres fra samme selskap på toppen, Fiskars Home. Så siden Hard Face-serien har mottatt såpass god kritikk. hvorfor ikke gi støpejernpannene en liten testrunde?
Noe av det viktigste for meg når det kommer til egenskaper en stekepanne bør kunne besitte er først og fremst jevnt fordelt varme. En god nummer to på listen er å kunne tåle høye temperaturer samtidig som den bør tåle litt røff bruk. Sist men ikke minst bør «non-stick» egenskapene til stekepannen være «top-notch». Det skal sies at det tar litt tid å innarbeide «non-stick» egenskaper for stekepanner og gryter som ikke har «non-stick»-belegg sånn som for eksempel teflonpanner. Men når de først har blitt innarbeidet, vil du med godt pass ha en stekepanne som varer livet ut.
Det jeg typisk tenker når det kommer til støpejernpanner er at de først og fremst er tunge, men det tilsier også at holder seg på plass under matlagingen. De fleste støpejernpanner tåler også betraktelig høyere temperaturer enn andre stekepanner. Akkurat denne stekepannen er ment til å tåle opp til 280 grader og kan brukes i ovn. Hvis den skal brukes i ovn, må tre-håndtaket fjernes. Dette kan gjøres med en liten skiftenøkkel, så det er ikke en «rask» jobb å få gjennomført.
Som sagt tåler støpejernpanner høye temperaturer, noe som gjør de perfekt til å lage en fin stekeskorpe på kjøttstykker. Dette er også ofte en av hovedårsakene til at folk foretrekker støpejern til steking eller forsteking av kjøttstykker.
Kjøttbollene her ble raskt stekt i støpejernpannen, slik at de fikk en gyllen og fin overflate. Deretter ble de tredd på spyd og stekt videre i ovnen sammen med et generøst dryss parmigiano reggiano. Resultatet er saftige kjøttboller med en helt himmelsk smak, som ikke blir noe dårligere av den herlige smelta osten. Det meste blir som oftest bedre med smeltet ost, men kroppen har vel ikke helt godt av det, så alt med moderasjon.
Marinarasaus er for meg en av de aller enkleste formene for pastasaus Selv om den er en av de enkleste, kan den også være den vanskeligste å mestre. Mye av hemmeligheten bak en god marinarasaus er perfekt timing på kokingen av tomatene. Man ønsker helst at tomatene kun koker lenge nok til at sausen får tyknet og slik at frøene ikke får tid til å bli bitre.
Nå har jeg prøvd stekepannen på tre forskjellige retter, blant annet denne retten her hvor jeg lagde kjøttboller. Jeg har også prøvd retten på rent biffkjøtt og steking av kamskjell. Min erfaring med Brasserie Stekepanne 24 cm – HACKMAN etter disse testene er at stekepannen har en fin og jevn varmefordeling. Det må nevnes at det tar noe lengre tid å få en støpejernpanne tilstrekkelig varm enn andre typer panner, men den holder da også mye bedre på varmen enn det andre panner ville ha gjort.
Og som nevnt tidligere, vil «non-stick» egenskapene til en slik støpejernpanne bare bli bedre og bedre. Det skal sies at jeg ikke bemerket meg noen problemer med den overflaten som allerede var der og følte ikke at kjøttet satt seg spesielt fast under steking, selv ved førstegangsbruk.
Ville jeg anbefale dette produktet videre til andre? Ja, absolutt. Men man må være innstilt på at dette er en støpejernpanne uten «non-stick»-belegg.
Produktets karakter: 8/10.
Oppskriften er beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
- 400 g tørr spaghetti
- 2 ts salt
Kjøttboller
- 400 g kjøttdeig av storfe
- 1 egg
- 5 kapteinkjeks, finknust
- 2 ss kapers, finhakket
- 30 g kruspersille, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 1/2 ts salt
- 1/2 ts nykvernet pepper
- 75 g parmigiano reggiano
- olje til steking
Marinarasaus
- 4 ss olivenolje, raffinert
- 3 fedd hvitløk, finsnittet
- 800 g hermetiske flådde tomater (2 bokser)
- 2 laurbærblad
- 10 g fersk basilikum
- 1 ts salt
Fremgangsmåte
- Start med å gjøre klar ingrediensene til kjøttbollene, finknus 5 kapteinkjeks i en blender, finhakk 2 ss kapers, 30 g kruspersille og 1 rød chili, Ta gjerne ut frøene av chilien om du ikke er fullt så glad i sterk mat. Ha alt i en bolle sammen med 400 g kjøttdeig av storfe, 1 egg, 1/2 ts salt og 1/2 ts nykvernet pepper, bland alt godt sammen og «elt» til du får en fast og masse. Del deigen i 16 biter og rull de til små kjøttboller.
- Forvarm ovnen til 225 grader celcius over og undervarme.
- Ha litt olje i en stekepanne og brun kjøttbollene i 4-5 minutter til de har fått en fin og gyllen overflate jevnt over.
- Når kjøttbollene er ferdig brunet, ha de over i en ildfast form og strø 75 g revet parmigiano reggiano over. Sett de i ovnen og la de steke videre i 6-7 minutter til osten har blitt gyllen og rennende.
- Ha vann i en kjele og tilsett salt. Kok opp og tilsett 400 g tørr spaghetti, kok etter anvisning på pakken.
- Gjør klar til å lage marinarasausen ved å finhakke 3 fedd hvitløk. Start med å varme opp en stekepanne med 4 ss olivenolje til medium – høy varme og tilsett 3 fedd finhakket hvitløk. La dette frese raskt i 1-2 minutter før du tilsetter 800 g hermetiske flådde tomater. Knus de hele tomatene med stekespaden. Gi det hele ett lite oppkok og tilsett 1 ts salt, basilikum og 2 laurbærblad. Basilikum og laurbærbladene skal bare ligge i sausen under koking, så ikke kutt eller knus disse på noen som helst måte. La sausen koke videre 5 minutter til den har begynt å smått tykne, ta ut basilikum og laurbærblad. Skru ned varmen og vent på at spaghettien skal bli ferdig.
- Når spaghettien er ferdig, hell spahettien uten kokevannet over i marinarasausen og vend spaghettien godt inn.
- Server spaghettien sammen med kjøttbollene og dryss gjerne litt nykvernet pepper, olivenolje og parmigiano reggiano like før servering.