Gå til innhold
13/06/2018

Flesk og duppe

Publisert: av

Flesk og duppe er skikkelig Norsk tradisjons-mat som jeg tror mange har vokst opp med i større eller mindre grad. Retten består enkelt og greit av lettsaltet sideflesk og «duppe» som er en variant av en hvit saus.

Flesk og duppe

Poteter og duppen er en selvfølge når det kommer til tilbehør og sammen med dette serveres ofte kålrotstappe. Andre variasjoner av tilbehør kan være gulrøtter, brokkoli, kokt kål og kålstuing. Velger man å servere med kålstuing kan man fint utelate duppen, da kålstuingen inneholder en hvit saus base.

Saus | Flesk og duppe

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

 • 800 g lettsaltet sideflesk, i tykke skiver
 • 600 g poteter (6-8 stk)

Kålrotstappe

 • 1 kålrot (900 g)
 • 2 gulrøtter
 • 1 dl fløte
 • 2 ss smør
 • salt og pepper

Duppe (hvit saus)

 • 4 ss smør
 • 4 ss hvetemel
 • 5 dl melk
 • salt og pepper

Fremgangsmåte

 1. Start med sette på en kjele med vann til potetene.
 2. Skyll og rens 600 g poteter og ha de i det kjelen med vann. Behold gjerne skallet på potetene da de holder bedre på næringstoffene.
 3. Skrell og del 1 kålrot og 2 gulrøtter i biter. Ha de i en kjele med 1 l vann og 1 klype salt. La dette koke seg mørt.
 4. Del 800 g lettsaltet sideflesk i tykke skiver, omtrent 0,5 cm.
 5. Hell av vannet fra kålroten og gulrøttene. Ha oppi  2 ss smør og bruk en potetstapper til å mose grønnsakene. Når blandingen begynner å bli ganske jevn uten de altfor store klumene begynner du å røre inn  1 dl fløte. Tilsett litt av gangen slik at du har kontroll på væsken i stappen, det er fort gjort at stappen blir litt for bløt. Smak til med salt og pepper når du har fått ønsket konsistens.
 6. Varm opp en stekepanne. Du trenger i utgangspunktet ikke olje til stekingen her, da flesket vil frigjøre en del fett som gjør oljen overflødig. Men pass på at pannen du bruker tåler oppvarming uten at det er noe i pannen, ev. sørg for at temperaturen ikke stiger for fort under oppvarmingen. Stek 800 g skivet lettsaltet sideflesk i mindre porsjoner av gangen, slik at du har kontroll på stekingen.
 7. Begynn med å lage den hvite sausen til duppen
 8. Begynn på ostesausen ved å smelte 4 ss smør i en kjele på medium varme. Pass på at den ikke begynner å brune seg. Ha i 4 ss hvetemel litt av gangen, mens du rører rundt. Når du har fått oppi alt melet, la denne blandingen «svette» litt slik at den slipper taket lett fra kjelen.
 9. Hell oppi 5 dl melk, ca. 1/3 av gangen mens du rører fort rundt, slik at blandingen ikke klumper seg. Når du har fått en jevn masse som har begynt å tykne, sper du i med mer melk.
 10. Etter at du har fått oppi all melken og sausen har begynt å tykne, kan du om ønskelig tilsette stekefettet som er igjen etter det lettsaltede sideflesket. Dette er med på å tilsette masse smak til den hvite sausen og er noe av det som gjør den til duppe. Smak til sausen med salt og pepper.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook