Ved siden av makaroni kan man vel si at spaghetti er den mest kjente varianten av pasta i de norske hjem, og den kanskje mest kjente retten er spaghetti og kjøttsaus.
En kjent kjøttsaus er ragù alla bolognese, som er en tomatbasert saus med masse smak, som har sin opprinnelse fra den italienske byen Bologna. Man gjerne kan variere hva slags type kjøtt man bruker i retten, men typiske kjøttyper man vil finne er okse og svin. Bologense er en ragu, som er en betegnelse for kjøttsaus på italiensk.
Bolognese er ikke en spesielt komplisert saus og er veldig enkel å tilberede. Jeg vil heller ikke klassifisere den som tidkrevende rett heller. Desto lenger sausen får koke og godgjøre seg desto mer sammensveiset og utpreget blir smaken, så den kan fint koke i 2-3 timer om du har tid til det, selv om sausen kun trenger rundt 5 minutter koketid på slutten.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
- 400 g tørr spagetthi
- 1 ts salt
Bolognese:
- 300 g kjøttdeig av storfe
- 200 g kjøttdeig av svin
- 3 hvitløksbåter, finhakket
- 1 rød chili, finhakket
- 3 gulrøtter, i terninger
- 2 modne tomater
- 2 løk, finhakket
- 3 selleristenger, i små biter
- 2 ss tomatpuré
- 2 bokser hermetiske hele flådde tomater
- 2 ts oregano
- 2 ts basilikum
- 2 ss crème fraîche, dropp om du ønsker en mer intens saus
- parmigiano reggiano (til å drysse over)
- salt og pepper
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Kutt opp 3 gulrøtter og 3 selleristenger i terninger og finhakk 2 løk, 1 rød chili og 2 fedd hvitløk. Skrell 2 tomater og fjern stilkjernen og kutt i små biter.
- Ha litt olje i en dyp panne. Når pannen er tilstrekkelig varm tar du oppi finhakket hvitløk og chili. La dette frese i ca. 2-3 minutter før du tar oppi gulrotbiter, finhakket løk og selleribitene. Stek videre til grønnsakene har fått en gyllen farge og sett til side.
- Sett på en kjele med vann og tilsett 1 ts salt per liter vann. Når vannet koker kan du ha oppi spaghettien. La dette koke mens du tilbereder kjøttsausen og kjenn på spaghettien innimellom så du sikrer deg at den ikke overkokes.
- Varm opp en panne og ha i olje (ev. bruk pannen du brukte til grønnsakene). Når pannen er varm tar du oppi 500 g kjøttdeig (storfe og svin). Pass på at du ikke steker for mye kjøttdeig av gangen, da vannet fra kjøttdeigen vil gjøre at kjøttdeigen koker istedenfor å steke, ser du at det har begynne å danne seg “dammer” i pannen, fjern dette med kjøkkenpapir. Når kjøttdeigen har fått en fin brun skorpe er den ferdig.
- Sett pannen med grønnsakene tilbake på platen og lag en liten lomme i midten ved å skyve grønnsakene til sidene. Ha 2 ss tomatpuré i midten av lommen og la den steke raskt opp mens du rører.
- Ha oppi stekt kjøttdeig og 2 bokser hermetiske hele flådde tomater, knus de hele tomatene med en liten sleiv og bland godt. Fyll den ene tomme boksen med vann og hell over sausen mens du rører forsiktig rundt. Tilsett deretter 2 ts oregano og 2 ts basilikum og la dette koke i 5 minutter, til sausen har begynt å tykne.
- Smak til med salt og pepper. Om ønskelig, rør inn 2 ss med crème fraîche mot slutten for å få en litt mildere smak.
- Drypp gjerne litt god olivenolje og riv litt parmigiano reggiano over før servering.