Gå til innhold
13/06/2018

Marokkansk Ishavsrøye

Publisert: av

Fisk er noe jeg ofte synes er best uten at man jobber for mye med den og ofte servert med enkelt tilbehør. Jeg er godt vant med den trukne torsken, skinnstekte laksen og ørreten, servert med kokte/ dampet poteter og grønnsaker, og godt fornøyd med dette.

En og annen gang kommer jeg over en fiskerett som utfordrer det gamle trygge og kjente, og som faktisk imponerer.

Denne retten er nettopp det, et fyrverkeri av gode smaker og for å ikke nevne raskt og enkel å tilberede. Oppskriften er hentet fra Jamie Oliver sin «15-minutes meal» serie, med noen avvik, blant annet er «brasmen» erstattet med ishavsrøye da god brasme kan være vanskelig å oppdrive i vanlige dagligvarebutikker.

Ishavsrøyen er ikke tilknyttet Marokko på noen som helst måte, men de øvrige ingrediensene og smaker knytter sterke bånd til denne delen av verden.
Marokkansk Ishavsrøye

Ingredienser

Fisken:

  • 250 g brasme per person, helst sjøbrasme (annen småfisk kan benyttes for eks. ishavsrøye)
  • 2 vårløk, grovkuttet
  • 2-3 kvister timian, frisk
  • 1-2 ts harissa
  • frisk koriander

Couscous:

  • 2 dl couscous
  • 1/2 ts salt
  • litt safran ev. 1 ts gurkemeie

Salsa:

  • 2 syltet sitron (preserved lemons)
  • 2 syltet paprika
  • 4-5 tørket aprikos

Yoghurtdip:

  • 6 ss yoghurt, naturell
  • 1 ts harissa
  • 2 ts rosewater/ rosevann
  • Fremgangsmåte

Marokkans Ishavsrøye:

  1. Varm en tørr panne og ha i sesamfrø og pistasjnøtter, brun de og legg til sides.
  2. Rens fisken og kutt av hodet. Skjær krysskutt i fisken inn til beinet. Krydre fisken med salt, pepper og olivenolje på alle sider.
  3. Ta litt olje i en panne og ha i fisken. La denne steke mens du fortsetter med resten.
  4. Ha 2 dl couscous i en bolle og hell over 4 dl varmt vann, ha i salt og rør litt rundt. Ta på ett lokk/ asjett og sett til sides.
  5. Sjekk fisken og snu den om den har begynt å bli gyllen.
  6. Ha litt safran oppi ca. 1 dl varmt vann. Rør litt rundt og sett til sides.
  7. Ta alle ingrediensene til salsaen og ha oppi en blender og kjør til middels store biter (litt «chunky salsa»).
  8. Kutt opp vårløk. Ha vårløk, harissa og timian oppi stekepannen med fisken og hell over safranvannet. “Krønsj” sammen ett bakepapir og legg det over pannen slik at det dekker hele pannen som et slags lokk.
  9. Begynne å lage «dippen» ved å blande sammen rosevann og harissa. Ha yoghurten over i en bolle og hell over blandingen.
  10. Fisken er ferdig når du ser at kjøttet løsner fra beinet.
  11. Anrett alt på ett stort fat og strø over sesamfrøene og pistasjnøttene. Pynt til slutt med frisk koriander.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook