Kylling og peanøtter er en klassisk kombinasjon man typisk vil kunne finne i sør-øst Asia. Da tenker jeg spesielt på Thailand hvor Satayspyd med ingefærmarinert kylling og peanøttsaus, eller varianter av denne retten er en svært populær gaterett eller streetfood som det kalles.
I denne retten marinerer jeg ikke kyllingen, men lager en slags schnitzel ved å banke kyllingfileter flate og dekke de til med mel.
Beregnet for 2 voksne og 2 barn
Ingredienser
Kylling
- 600 g kyllingbrystfilet
- 2 sitroner
- 1 ss akasiehonning
- 1 dl hvetemel
Pasta
- 400 g spaghetti, ukokt
Peanøttsaus
- 6 ss peanøttsmør
- 3 ss olje
- 0,5 dl vann
- 2 ss soyasaus
- 3 ss akasiehonning
- 2 fedd hvitløk, finhakket
- 1 dl peanøtter, usaltet, finhakket
- 1 ts sesamolje
- 2 ts riseddik
- salt og pepper
- olje til steking
Fremgangsmåte
- Finn frem en bolle, riv skallet og press saften fra 2 sitroner i bollen. Ha i 1 ss akasiehonning og bland godt.
- Rens kyllingfiletene og bank de flate. Jeg pleier å legge kjøttet i en liten gjennomsiktig plastpose, fremfor å bruke gladwrap/ plastfolie som mange foretrekker. Det blir litt mindre søl og plasten er ofte litt tykkere og tåler litt mer.
- Ha hvetemel på en liten skål. Start å dyppe kyllingfiletene først i sitronblandingen og deretter dekker du det til ved å vende det i melet. Legg kyllingfiletene til sides.
- Finn frem en medium stor kjele og ha i litt olje. Gjør også klar vannet til pastaen, kok etter anvisning på pakken.
- Tilsett 6 ss peanøttsmør og la dette frese i 2-3 minutter før du tilsetter 3 ss olje og 0,5 dl vann. Kok opp under omrøring og la det småkoke i ytterligere 2-3 minutter.
- Finhakk 2 fedd hvitløk.
- Ha i 3 ss akasiehonning, 2 ss soyasaus, 2 fedd finhakket hvitløk, 1 ts sesamolje og 2 ts riseddik. Rør godt og la det småkoke i 5 minutter.
- Ha litt olje i en stekepanne og stek kyllingfiletene på medium/ sterk varme til den har fått en gyllen og sprø skorpe. Det bør ikke ta lang tid med tanke på at kjøtteter såpass tynt. Lag gjerne ett kutt i midten av kjøttet for å sjekke at det er gjennomstekt.
- Finhakk 1 dl peanøtter i blender eller med kniv. Ha 0,5 dl peanøtter i sausen og rør om. Ta vare på resten for å strø over før servering.
- Når pastaen er ferdigkokt heller du av vannet, ta gjerne vare på litt av pastavannet for å vanne ut sausen om den blir litt tørr. Bland sausen sammen spaghettien og hell i litt pastavann ved behov.
- Strø over litt peanøtter før servering eller server ved border og la folk strø på etter eget ønske.