Gå til innhold
13/06/2018

Pølse og potetstappe med Guinnessaus

Publisert: av

Med helgen snart i vente, hvorfor ikke ta seg litt ekstra ut og kose seg med litt Guinness både i maten og i glasset?

Som jeg har snakket om tidligere skal det ikke mye til for å oppgradere den kanskje litt undervurderte retten pølse og potetstappe. Litt godt tilbehør og du har nådd langt.  Sjekk ut den forrige pølse og potetstappe-oppskriften jeg lagde Pølse og potetstappe.

Ingredienser | Pølse og potetstappe med Guinnessaus

Denne retten starter ganske enkelt med gode kjøttrike pølser og en  luftig potetstappe. Men det hele blir fort mer spennende når man tilsetter en helt fantastisk Guinnessaus. Sausen er i utgangspunktet basert på en brun saus, men med litt ekstra spennende ingredienser som blant annet Guinness får du en saus på et helt annet nivå.

Panne | Pølse og potetstappe med Guinnessaus

Pølsene jeg bruker er kjøpt på Meny og er av type Jacobs Utvalgte, her har brukt både rå og varmebehandlet. De rå pølsene har litt mindre hold og litt annet krydder. Absolutt å anbefale.

Er du bekymret for ev. alkohol i retten, kan jeg forsikre deg om at det ikke vil være noe problem. Ikke bare er det en liten mengde, men så og si alt av alkoholen vil fordampe under varmebehandlingen.

Pølse og potetstappe med Guinnessaus

Beregnet for 3-4 voksne

Ingredienser

  • 600-700 g pølser, gode kjøttrike pølser, gjerne bratwurst

Potetmos

  • 700 g poteter, type melne (pimpernell, troll eller kerrs pink)
  • 4 ss smør
  • 1,5 dl melk
  • salt og pepper

Guinnessaus:

  • 1 dl guinness
  • 1 dl melk
  • 4 dl kjøttkraft
  • 2 ts brunt smør
  • 3 ss smør
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss soyasaus
  • 2 ss tomatpuré
  • 4 ss tomatketchup
  • 1 løk, i tynne skiver
  • 2 gulrøtter, finhakket
  • 30 g bladpersille, grovhakket

Fremgangsmåte

  1. Skrell poteter og del de i mindre biter og kok opp i en kjele med vann.
  2. Skrell 2 gulrøtter og del de i  små teringer.
  3. Rens og del 1 løk i tynne skiver. Ha litt olje i en kjele og stek gulrøttene og løken til de blir myke. Pass på at de ikke svir seg. La dette surre i 2-3 minutter før du rører inn 2 ts brunt smør.
  4. Lag brun saus ved å lage en jevning av 3 ss smør og 3 ss hvetemel. La denne jevningen steke på lav varme inntil den blir nøttebrun. Start med å tilsette 2 dl kjøttkraft, rør godt og la det koke opp og tykne. Tilsett deretter 1 dl melk, rør rundt og la det tykne. Hell oppi 1 dl guinness, rør godt og la det tykne igjen. Til slutt tilsetter du resten 2 dl kjøttkraft og rører godt. La dette tykne en siste gang før du blander inn 3 ss soyasaus, 2 ss tomatpuré og 4 ss tomatketchup.
  5. La sausen koke opp igjen og skru ned varmen. Ha oppi løk og gulrøtter. La sausen koke videre på svak varme mens du gjør klar pølsene. Rør inniblant for å hindre at sausen svir seg i bunnen av kjelen.
  6. Hvis du bruker varmebehandlede pølser, kan du med fordel gjøre noen tynne snitt i pølsene for å hindre at de sprekker under steking. De rå pølsene er såpass skjøre at du bør la være å snitte de, du bør også være litt forsiktig i starten av stekeprosessen.
  7. Når potetene er blitt møre heller du av vannet av kjelen og moser potetene. Bland inn smør og rør inn melk til ønsket konsistens. Smak til med salt og pepper.
  8. Finn frem en stekepanne, ha i litt olje og stek pølsene til de er gjennomstekt og har fått en fin gyllen overflate.
  9. Like før servering rører du inn 30 g grovhakket bladpersille i sausen.
  10. Server pølsene sammen med potetstappe og guinnessausen.

Forrige og neste innlegg

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook