Gå til innhold
21/06/2017

Fiskeboller i karrisaus

Publisert: av

Nå er det torsdag igjen, og torsdag betyr fisk her i huset. Derfor tenkte jeg at jeg kunne dele en oppskrift på fiskeboller. Når det kommer til barn sies det at fiskeboller i hvit saus er en lett måte å få barn til spise fisk på. Og når det kommer til de minste i dette huset ikke noen unntak, fiskeboller er noe som settes pris av både store og små her i huset og serves sammen med, poteter, karrisaus og gulrøtter, enten revet eller kokt.

Hvis man begynner å lete litt rundt, vil man fort finne ut at det ikke er de største variasjonene i oppskriftene og innholdet i fiskeboller, de fleste inneholder typisk fisk, melk, potetmel og salt, noen varierer med bruk av egg og krydder.

Det har i det siste vært stor mediaoppmerksomhet rundt innhold og merking av innhold i mye av produktene som er i norske butikkhyller, deriblant fiskeboller. Ett raskt søk hos noen av de største produsentene viser at fiskebollene typisk inneholder mellom 50-65 % fisk. Sammenlignet med forskjellige oppskrifter på hjemmelaget fiskeboller er ikke dette nødvendigvis et lavt tall, kvaliteten på den fisken produsenten har valgt varier en del.

Oppskriften under er en veldig enkel og tradisjonell og kan enkelt justeres med andre smaker om ønskelig.

Fiskeboller i karrisaus

Ingredienser

Fiskeboller:

  • 800 g hvit fisk, filet
  • 2-3 dl melk
  • 1 ss potetmel
  • 1/2 ts muskat
  • 2 ts salt
  • 2 ts hvit pepper

Karrisaus:

  • 4 ss smør
  • 4 ss hvetemel
  • 3 dl melk
  • 2 dl kraft (fra fiskebollene)
  • 2 ts karri
  • 1/2 ts muskat
  • salt og pepper

Råkost:

  • 2 gulrøtter
  • saften fra en halv sitron

Tilbehør:

  • Poteter

Fremgangsmåte

  1. Skal du ha poteter til, kan du like gjerne sette de på nå, for å lage fiskebollene tar ikke lang tid.
  2. Gjør klar alt du har behov for til fiskebollene, da du må jobbe raskt for å kunne lage lett-formelige boller.
  3. Sett på en kjele med lettsaltet vann på middels temperatur, slik at den ikke begynner å koke.
  4. Del fisken i mindre biter og ha fisken sammen med saltet oppi en foodprocessor eller lignende, pass på at fisken er kald når før du starter, eller så vil den bare dele seg.
  5. Kjør fisken til en fast seig masse, tilsett krydder og potetmel og bland godt sammen.
  6. Tilsett melken gradvis under sterk omrøring.
  7. Når du har fått blandet sammen alle ingrediensene kan du forme deigen til fiskeboller, bruk gjerne en spiseskje til å hjelpe deg. Pass på at alle fiskebollene blir omtrent like store.
  8. Legg fiskebollene i kjelen og la de trekke i ca. 6-10 minutter avhengig av størrelsen på bollene.
  9. Start med å lage jevningen til sausen. Ha smør og mel i en middels varm kjele. Bland dette godt og la dette surre under omrøring i ca. 2-3 minutter.
  10. Skru ned platen til laveste nivå og tilsett melken gradvis under omrøring. La sausen tykne litt mellom hver gang du tilsetter mer melk.
  11. Når du har hatt i all melken i sausen, kan du ta av kjelen fra varmen og vente til fiskebollene er trukket seg ferdig.
  12. Så fort fiskebollene er ferdig kan du ta å helle av 2 dl av kraften fra kjelen hvor fiskebollene har trukket og helle gradvis under omrøring i den hvite sausen. Pass på at sausen får tykne litt underveis.
  13. Når fiskebollene er ferdig, bør potetene også ha blitt ferdigkokt, ta disse av platen og hell av vannet og la de hvile.
  14. Ha i karri og muskat, smak til med salt og pepper. Rør godt rundt og la dette få putre på svak varme i ca. 5 minutter. Gi sausen en liten omrøring innimellom slik at den ikke svir seg i bunnen.
  15. Legg fiskebollene oppi sausen og bland forsiktig rundt.
  16. Riv gulrøtter og bland inn med sitronsaft før servering.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook