Gå til innhold
21/06/2017

Pankopanert steinbit med pannestekt persillerot og hvit saus med urter

Publisert: av

Jeg tar meg stadig i å bli overasket over hvor lite utvalg vi faktisk har i de norske butikkhyllene og ikke minst ferskdisker. Prøver ikke å si at dette gjelder alle butikker i Norge, men mange vil nok si seg enig i at utvalg og kvalitet i de aller fleste butikker er noe svakt.

Dette merker jeg spesielt når jeg skal handle inn fisk. Jeg prøver ofte å få tak i fisk med skinn, siden jeg foretrekker å steke fisken med skinnsiden ned mesteparten av steketiden. Det skal da sies at det å finne fiskestykker med skinn ikke alltid er en enkel sak, spesielt gjelder dette hvit fisk. Man kan alltids få tak i ørret og laks med skinn, men ikke nødvendigvis de ønskede stykkene.

I og med at denne middagen var noe i det dårligste laget planlagt. Som igjen gjorde at jeg ikke fikk bestilt inn fisk fra ferskdisken og måtte ta til takke med fisk uten skinn.  Endte det denne gangen opp med noen stykker steinbitfilet, som jeg valgte å lage en panering til istedenfor.

Sammen med steinbiten serverte jeg pannestekt persillerot, smørstekte gulrøtter og en hvitsaus med gressløk og dill.

Pankopanert steinbit med pannestekt persillerot og hvitsaus med urter

Beregnet for 2 voksne og 2 barn

Ingredienser

Pankopanert Steinbit

  • 700 g steinbitfilet
  • 8 ss panko brødsmuler
  • 2 ss sesamfrø
  • 1/2 ts nykvernet pepper
  • 1 egg
  • olje til steking

Tilbehør og garnityr

  • 8 små gulrøtter, skrellet
  • 5 ss smør
  • 500 g persillerot, kuttet på langs i grove biter
  • 4 håndfuller alfalfaspirer
  • 4-5 reddiker, i tynne skiver

Hvitsaus med urter

  • 2 ss smør
  • 2 ss hvetemel
  • 5 dl melk
  • 1/2 ts revet muskat
  • 3 ss dill, finhakket
  • 3 ss gressløk, finhakket
  • salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Start med å gjøre klar fisken, legg den ut på litt kjøkkenpapir, slik at overflødig væske kan trekke ut.
  2. Ha sesamfrøene i en tørr stekepanne og stek de raskt, til de får en svak gyllen farge. Sett til sides.
  3. Visp sammen 1 egg i en liten bolle.
  4. Bland Sammen ingrediensene til paneringen; 8 ss panko brødsmuler, 2 ss sesamfrø, nykvernet pepper (3-4 drag) og ha det i en skål.
  5. Tørk «yttersiden» av fisken litt ekstra med litt kjøkkenpapir, og pensle den med egget. Ta deretter paneringen og gni og dekk inn den pensla siden på fisken. Legg til sides.
  6. Gjør klar grønnsakene; skrell 8 gulrøtter og 500 g persillerot. Del persilleroten først i kvarte biter på langs, deretter deler du de kvarte biten på midten, slik at du får åtte nesten like deler.
  7. Forvarm ovnen til 180 grader celcius.
  8. Finn frem en panne til gulrøttene, ha 5 ss smør og la dette smelte før du har i gullrøttene. La gulrøttene «småputre» i smøret i 8-10 minutter, på svak varme, til de blir møre. Vend gulrøttene hyppig underveis.
  9. Ta frem en kjele og damp persillerøttene i 5 minutter til de har akkurat begynt å bli litt myke. Ta de av og legg de på litt kjøkkenpapir for å tørke av seg væske.
  10. Ha litt olje i en panne og stek fisken med paneringen ned på middels-høy varme i 3-4 minutter til den blir gyllen og crispy. Når du snur fiskestykket, skal ikke paneringen dette av, begynner den å løsne når du starter å vende den, snu den tilbake forsiktig og stek litt videre.
  11. Finn frem en ildfast form og ha fisken i med paneringen opp. Sett formen med fisken i ovnen og la den steke videre i 8-10 minutter. Når fisken er ferdig, tar du den ut og lar den hvile.
  12. Lag hvit saus ved å lage en jevning av 2 ss smør og 2 ss hvetemel. Tilsett 1/3-del av melken og rør kraftig rundt. La sausen tykne litt før du tilsetter 1/3-del til av melken. Fortsett å røre og la sausen tykne litt til. Tilsett resten av melken og rør godt rundt. La sausen tykne en siste gang før du tilsetter 1/2 ts muskat, 3 ss gressløk og 3 ss dill. Bland alt godt sammen og smak til med salt og pepper.
  13. Kutt tynne skiver av reddikene.
  14. Legg opp alt på tallerken og legg til slutt på 1 håndfull alfalfaspirer.

Forrige og neste innlegg

Del din mening!

comments powered by Disqus

Hold deg oppdatert!

Få de nyeste oppskriftene rett i innboksen hver uke!

Trykk på "liker" for å følge Kokebloggen på Facebook