Pulled pork er et amerikansk fenomen som i den siste tiden har tatt Norge med storm. Selve retten er noe tidkrevende å tilberede, så mange har nok valgt å kjøpe den ferdige varianten man kan få i butikken. Men selv om det er tidkrevende, er det absolutt ikke mye arbeid i det hele tatt. Litt forarbeid og en liten klype tålmodighet er alt som skal til og man får ett fantastisk godt kjøtt. ‘
Måten pulled pork tradisjonelt lages på er ved å gni kjøttet inn i en «dry rub», en såkalt krydderblanding og la den ligge i dette en stund. Kjøttet tilberedes deretter videre ved å langtidsgrilles gjerne opp mot ett døgn ved temperaturer så lavt som 100 grader. Har du litt dårligere tid kan du steke det på høyere temperaturer på rundt 120 grader i 5 – 6 timer.
Og den mest populære måten å servere pulled pork på? Sammen med hamburgerbrød og coleslaw. Mange sverger nok til å servere den på toast, da gjerne også med coleslaw. Så om du noen gang har følt deg fristet til å prøve eller rett og slett lurer på hvordan man lager pulled pork med BBQ-marinade? Da er det bare å følge oppskriften under.
Beregnet for 6 – 8 personer
Ingredienser
Pulled pork
- 1,5 – 2 kg svinenakke
- 3 ss brunt sukker
- 2 ss sennepsfrø
- 1 ss enerbær
- 1 ts pepper
- 1 ts cayennepepper
- 1 ts chilipulver
- 1 ts salt
- 1 dl vann
BBQ-saus
- kraft fra steking, ev. 2 dl kjøttkraft av storfe
- 400 g hermetiske hele flådde tomater
- 2 ss rødvinseddik
- 1 ss dijonsennep
- 1 ss honning
- 1 ss worcestersaus
Tilbehør
- 12 – 16 hamburgerbrød
- Nykål og ferskenslaw, trykk for lenke
Anbefalt tilbehør: Sylteagurk og cherrytomater
Fremgangsmåte
Obs. Kjøttet skal ligge kjølig i 2 dager før det tilberedes.
- Ha alle 2 ss sennepsfrø og 1 ss enerbær i en morter og knus de til fint pulver. Bland dette sammen med 3 ss brukt sukker, 1 ts pepper, 1 ts cayennepepper, 1 ts chilipulver og 1 ts salt. Gni svinenakken godt inn med denne krydderblandingen. Dekk til svinenakken og sett den i kjøleskapet og la den stå i 2 dager.
- Ta ut svinenakken fra kjøleskapet og ha den i en ildfast form sammen med 1 dl vann. Dekk til med aluminiumfolie og sett inn i ovnen på 200 grader celsius i 1 time. Når svinenakken har stått inne i 1 time skrur du ned temperaturen til 100 grader celsius og lar den stå i 10 – 12 timer.
- Kjøttet er ferdig når du lett kan rive kjøttet i biter med en gaffel.
- Fjern kjøttet fra den ildfaste formen og la det hvile i 10 minutter før du bruker en gaffel og river alt kjøttet i biter.
- Ta kraften som er igjen etter stekingen over i en medium/ stor kjele og varm opp.
- Tilsett 400 g hermetiske hele flådde tomater, 2 ss rødvinseddik, 1 ss dijonsennep, 1 ss honning og 1 ss worcestersaus. Kjør til fin masse med en stavmikser eller i en blender.
- La det koke i 10 – 15 minutter til sausen begynner å tykne.
- BBQ-sausen kan serveres ved siden av eller blandes inn i det revne kjøttet.
- Server pulled pork sammen med hamburgerbrød, nykål og ferskenslaw, sylteagurk og cherrytomater.